Çoðumuz Türkiye Gençlik ve Eðitime Hizmet Vakfý’nýn (TÜRGEV) adýný 17 Aralýk darbe süreciyle duymuþ olabiliriz, ama TÜRGEV 18 yýldýr Ýstanbul merkezli hizmet veren Ýstanbul Eðitim ve Gençliðe Hizmet Vakfý’nýn (ÝSEGEV) devamý olan bir vakýf. Ýki sene önce hizmet alanlarýný Ýstanbul’la sýnýrlamayýp Türkiye geneline yaymaya karar verdiklerinde TÜRGEV adýný aldýlar. Vakýf iþ idealist ve hayýrsever insanlarýn yapabileceði bir iþtir. Ýslami camianýn en önemli sermayesi de kanýmca bu olmuþtur; öðrenci okutmak, öðrencilere kalacak yer temin etmek...
Çoðu Ýmam Hatip bu dernek ve vakýflar sayesinde kurulmuþ ve ayakta kalabilmiþtir. Anadolu’dan üniversite okumak için büyük þehre gelen kýz ve erkek öðrencilere baþta yurt ve burs imkaný olmak üzere pek çok konuda yardýmcý olmuþtur bu vakýflar. Hem sosyalleþme imkaný saðlamýþ hem de aileler üzerindeki maddi külfeti kaldýrmýþtýr. Aksi takdirde fukaranýn üniversitede çocuk okutmasý hayaldi. Devlet yurdu çýkmaz, yurt çýksa burs çýkmaz... Þimdiki gibi harçlarýn olmadýðý üstüne devletin de hemen her baþvurana burs verdiði bir dönem deðildi.
Hülasa dezavantajlý muhafazakar kesimin çocuklarýný okutabilmeleri vakýf ve derneklerin burs ve yurtlarý sayesinde oldu.
Gülen Cemaati de gençlere yurt ve burs imkaný saðlayan yapýlardan biri oldu. Ama bir farkla; zeki ve baþarýlý öðrencileri dershane aþamasýnda devþirmek, onlarý parasýz okutmak, diðer öðrencilere de üç beþ kuruþ indirim yapmak suretiyle...
Cemaat’ten mezun olanlar
Öyle tahmin ediyorum, her evden en az bir kiþi Gülen Cemaati’nin dershanelerine gitmiþtir. Bizim evde de epeyce Cemaat mezunu var.
‘Hizmet’ iþi Allah rýzasý içindir deyip bundan 5 yýl önce Rize’nin bir dað köyünde anasýz babasýz 5 kardeþ içinde tek okuma istidadý gösteren gariban bir kýz çocuðunun elinden tutup Rize’deki bir dershanelerine götürmüþtüm. “Kýzýmýzýn hali durumu budur, anne baba yok, yardýmlarla ev döndüren beþ kardeþin ikincisi, tek okuyaný... Ýyi bir üniversite kazanýrsa bütün kardeþlerine faydasý olur. Eti sizin kemiði bizim. Alakadar olun, güzel bir indirim yapýn, yurdunuza da alýn, gidip gelemez kýzcaðýz” dedim.
Sýnavda derece yapýp reklamý yapýlacaklardan deðildi. Ýndirim yapýlacaksa Allah rýzasý için yapýlacaktý. “Buna yönetim kurulumuz karar verir” dediler.
Tamam dedim. Söyledikleri tarihte artýk Ýstanbul’a dönmüþtüm. Bu arada Cemaat’ten arkadaþlarýmýzdan da yardým istedim, referans olmalarý için.
Oldular mý bilmiyorum.
Yeniden aradýðýmda neticenin olumsuz olduðunu öðrendim.
Yapacak bir þey yoktu. Üç kuruþ oradan beþ kuruþ buradan parayý toparladýk ve yine Cemaat’in dershanesine gönderdik kýzýmýzý.
Bunu yazmayý düþünmüyordum ama TÜRGEV’le ilgili tezviratlardan sonra ve geçen gün TÜRGEV’in yurtlarýný da gezince yazmaya karar verdim. Allah rýzasý ve tabii genç nesillere sahip çýkabilmek için kurulan bir vakýf. Binlerce kýz çocuðuna burs ve yurt imkaný sunuyor. Tek ölçüleri yeterli ekonomik imkana sahip olmamak. Hangi bölümde okuduklarý, kaç puan aldýklarý ya da TÜRGEV baðlýsý olup olmayacaklarýna bakýlmaksýzýn hem de...
Okulunu bitirip giden kendi hayatýný kuruyor, yurtta kaldýðý müddet içinde ondan herhangi bir cemaate tabi olmasý istenmiyor.
Ben hizmet diye buna diyorum!
Ha bu arada Baþbakan’ýn meydanlarda söylediði Cemaat’in yurtlarýndan atýlan gençler bahsini sürreal bulanlar olabilir.
Maalesef doðru! TÜRGEV, yurtlardaki mescitleri koðuþ sistemi yatakhaneye çeviriyor. En azýndan dönem sonuna kadar açýkta öðrenci kalmasýn, yurtlardan atýlanlar sýðýnabilsin diye...
Allah TÜRGEV’e destek verenlerden razý olsun!