CHP’de Mustafa Sarýgül tartýþmasý sona yaklaþýyor.
Þiþli Belediye Baþkaný Sarýgül’ün son 14 yýlýna kýsaca bakalým:
1999 yerel seçimleri: DSP’nin genel seçimlerde çýkýþ yaptýðý yýl, Sarýgül oylarýn 38,21’ini alarak baþkan seçildi. ANAP yüzde 21,6, FP yüzde 15,87, CHP ise yüzde 11,66 oyda kaldý.
2004 yerel seçimleri: Sarýgül CHP’ye katýldý ve yüzde 65,7 ile yeniden seçildi. Bu oran, CHP’nin tamamen, ANAP’ýn da kýsmen desteðiyle oluþtu. Yeni kurulan AK Parti, 99’da FP’ye giden oylara biraz ANAP’tan ekleyerek yüzde 22,45’le tamamladý seçimi.
Sarýgül bu sonuçtan aldýðý güçle CHP Genel Baþkanlýðý için kurultay baskýsýna baþladý. Bu baskýnýn arkasýnda sadece Sarýgül’ün oy desteðinden aldýðý güçten fazlasý olduðu da yazýldý o dönemde. Sarýgül’ün CHP’nin baþýna geçirilmesi, ‘kalýcý’ olduðu izlenimini vermeye baþlayan AK Parti’ye karþý yeni bir sol-merkez hareket baþlatýlmasý konusunda arka planda bir ‘koalisyon’dan sözedildi. Baský baþarýlý oldu ve 30 Ocak 2005’te CHP olaðanüstü kurultaya gitti; Sarýgül, Deniz Baykal’a karþý aday oldu. Bu ‘medya-sermaye koalisyonu’ iddialarý, rüþvet iddialarýyla birlikte kurultayda bizzat Baykal tarafýndan da dile getirildi.
Baykal, delegelere seslenirken, bu iddiayý, Þiþli’deki gökdelen inþaatlarýnýn sahiplerinden rüþvet alýndýðý, kendisinin düþürülmesi için de parti yöneticilerine rüþvet teklif edildiði iddiasýný da ekleyerek anlatmýþtý: “Siz CHP’yi dýþarýdan yönetmek isteyenlere ‘dur’ dediniz. CHP’yi ele geçirmek isteyenlere izin verecek misiniz? CHP yönetimine karþý bir haçlý seferi medyanýn bir kýsmý tarafýndan açýlmýþtýr. Ýstanbul’dan Þiþli’den giren rüþvet virüsü, Balýkesir’e gitmiþ, oradan Ankara’ya canevine kadar girmiþ. Ýki YDK üyesi ellerinde para dolu torbayla bir baþka YDK üyesine gidecekler,’bunu alýver’ diyecekler. Bu yolsuzluklara izin vermemek için buradasýnýz. 300 bin dolar rüþvet alýndý mý alýnmadý mý, onun karþýlýðýnda o ruhsat verildi mi verilmedi mi? Önce izahýný yapacaksýn. Bu CHP Genel Baþkaný’ný senin aðababalarýn bile kaçýrtamadý. Gürültüyle gerçekleri bastýramazsýn. Ben yolsuzluklarla mücadelede savcý olmaktan þeref duyarým.”
Sarýgül bu iddialara karþý ‘kanýtla’ diye baðýrdý, hatta bir parti yöneticisini yumrukladý; sonuç alamadý. Baykal 674 oyla genel baþkanlýðýný korudu, ‘Sarýgül koalisyonu’na 460 oy çýktý. Baykal, Sarýgül’ü ihraç ettirdi.
2009 yerel seçimleri: Sarýgül yeniden DSP’ye döndü ve seçimi yüzde 56,03’le kazandý. CHP yüzde 17,2, AK Parti yüzde 17,95 oyda kaldý.
Sarýgül 2008’den bu yana ‘baðýmsýz’ belediye baþkaný.
Yerel belediye baþkaný ancak kiþisel oyu yüksek. CHP’liler de bir CHP adayýna karþý Sarýgül’e oy verme eðiliminde. ANAP’tan gelen oyu da cabasý...
Sarýgül, CHP’nin kurumsal varlýðýný arkasýna alarak Ýstanbul genelinden de Büyükþehir’i alabilecek bir oy oranýna ulaþabileceðini hesaplýyor.
CHP’ye yeniden katýlmak istiyor, kararý net.
Ancak CHP karar veremiyor.
Mesele Sarýgül ile Ýstanbul’un alýnmasý meselesi deðil. Oy uðruna CHP’yi Sarýgül’e teslim eder miyiz endiþesi.
Sarýgül Ýstanbul’u kazanýrsa ilk hedefi Ankaraolacak.
Kazanamazsa da alacaðý oya dayanarak Ankara’ya yönelecek.
En azýndan ‘koalisyon’ bunu yeniden deneyecek.
Genel Baþkan Kýlýçdaroðlu’nun Sarýgül’le havaalanýnda görüþmesi, daha önce 22 Temmuz. 2010’da Baykal’ý ziyareti, bugün Baykal’ýn Sarýgül’e karþý yumuþak tonda konuþmasý ‘tesadüf’deðil.
Sarýgül ‘yeni parti’nin iþe yaramayacaðýný gördü; CHP’ye girmenin yollarýný arýyor.
CHP de Sarýgül’ün ‘nerede duracaðýný’ bilmek istiyor; açýkça ‘Ankara seferi’nden vazgeçmesini istiyor.
Ancak Sarýgül Genel Baþkanlýk hedefini revize etmiþ deðil. Þimdilik “Partim isterse Ýstanbul’da kalýrým ama ilçe belediye baþkan adaylarýný ben belirlerim” tavrýnda.
CHP ise ‘partim isterse’ kaydýnýn Ankara yolunu otobana çevireceðini görüyor.
Ýþleri zor.
Ama CHP’de Sarýgül sancýsý çok sürmeyecek.
Çünkü her partili ‘partilerinin seçim kazanma ihtimalini’ sever.