Berberoðlu kararý provokasyon mu?

En absürd soruyu sorarak baþlayayým yazýya:

- Acaba Enis Berberoðlu'na önce müebbet, ardýndan iyi hal sebebiyle 25 yýl hapis cezasý veren ve hemen tutuklayan hakim heyetinin FETÖ ile ilgisi var mý?

Cevabýnýz“Ne alaka?” þeklinde mi olur, yoksa“Neden olmasýn” mý dersiniz, bilmem.

Evet böyle bir soruya “Ne alaka?” diye sormak en tabii olaný. Çünkü yargýdan, adaletten söz ediyoruz ve orada hakim heyetinin þu veya bu aidiyetinin, kararý etkilemesi diye bir þey akla gelmemelidir.

Ama mesela Mehmet Metiner, “FETÖ'nün kripto unsurlarýnýn yargýda artýk olmadýðýný iddia etmek mümkün müdür?” diye bir soruyu soruyor. Hatta devam ediyor: “Böyle bir iddiaya inanmamýzý isteyenler, rehavete düþmemizi saðlayýp tekrar tepemize binmeyi planlayan FETÖ'cü alçaklardýr.”

Demek ki yargýda hala “Kripto FETÖ'cüler” var.

Bunu kabul ettikten sonra FETÖ'nün her türlü kumpasý kurabileceði varsayýmýndan yola çýkarak, þu sorusunun cevabýný arayabiliriz:

- Acaba yargýdaki FETÖ'cüler bu imkaný nasýl kullanýrlar?

Bu soruya ilk cevabýn “FETÖ'ye ait dosyalarý sümenaltý edebilirler,  kendi adamlarýný kurtarabilirler vs.” þeklinde olacaðýný tahmin etmek zor deðil.

Ama böyle bir cevap, “FETÖ'nün akýl almaz kumpaslarý” dikkate alýndýðýnda çok basit kalýyor. Daha kompleks, daha hinoðlu hin, daha fesat yüklü iþler yapmalarý daha akla yakýn görülüyor.

Onun için tanýnmýþ insanlarýn tutuklanýp serbest býrakýlmalarýnda, FETÖ'cü olmayanlar “FETÖ'cü” diye hesaba çekilirken, FETÖ'cülüðü bilinenlerin dýþarda serbestçe dolaþmalarýnda, farklý cemaat mensuplarýnýn FETÖ'cü çuvalýna sokulup cezalandýrýlmalarýnda vs... FETÖ parmaðý aranýyor.

Bir de þu var:

Türkiye'de bir yargý problemi bulunduðu, hukukun ayaklar altýna alýndýðý, Tayyip Erdoðan'a göre bir yargý sisteminin iþlediði, gerçek suçlularýn deðil“FETÖ'cü” damgasý vurularak muhalif olan herkesin týrpanlandýðý gibi bir propaganda, uluslararasý zeminde bizzat FETÖ tarafýndan yürütülüyor. Bunun “Tayyip Erdoðan karþýtlýðý”ndan yola çýkan bir hayli alýcýsý da var uluslararasý planda.

Soru þu:

- Böyle bir propaganda mekanizmasýna nasýl malzeme verilecek?

Cevap da belli:

- Ýþte böyle verilecek.

Normalde bu kararlar “Baðýmsýz yargý”nýn kararý olarak okunmalýdýr, ama toplumda herkesin “absürd” diye nitelediði bir karar söz konusu ise durup düþünmek gerekiyor.

Dün Yeni Þafak yazarý Ali Saydam yazmýþ:

“Türkiye’nin ‘soft power’ (yumuþak güç) endeksinde giderek geriye gitmesi için bir stratejik iletiþim planlamasý yapsanýz; ancak o zaman adlî sistemde bu tür anlaþýlmasý güç adýmlar atar; bir de bunun iletiþimini yapmadan konuyu havada, muallakta, belirsizlik içinde býrakýrsýnýz...”

Bu yazýnýn baþlýðý “Tek çýkýþ yolu, provokasyona gelmemektir...” þeklinde. 

Provokasyon ve yargý kararý.

Dün Sabah yazarý Okan Müderrisoðlu, Enis Berbereoðlu kararý ile ilgili deðerlendirmesinde “yargýnýn üzerine gölge düþüren karar ve söylemler, sorumlu makamda bulunan herkesin dikkat etmesini gerektiriyor. Cezanýn aðýrlýðý ve ana muhalefet partisinin bir milletvekili hakkýnda verilmesi düþündürücü.”

Neyi düþündürüyor?

....

Ne diyelim?

“Berberoðlu'na oh olsun”mu diyelim, yoksa “Ne yapýyoruz biz?” diye tedirgin mi olalým.

Yargýda FETÖ'cü var mý sorusu da soruluyor bugün, baþka ideolojik aidiyetler var mý, sorusu da... Ve her aidiyet nasýl etkiliyor kararlarý?

Hatýrlayalým, HSYK tartýþmalarýnda FETÖ'cülük de bir aidiyetti, HSYK'yý onlardan kurtardýðý düþünülen Yargýda Birlik grubunun ideolojik bileþenleri de...

Adaletin en yoðun biçimde tartýþýldýðý günleri yaþýyoruz.

Adaletin bu noktaya gelmesi iyi deðil.

CHP Genel Baþkaný Kýlýçdaroðlu “Adalet” diye yollara çýkýyor.

Bu yürüyüþün dünyada karþýlýk bulacaðý muhakkak.

Ýnsanlar, yargýlanmak üzere huzuruna çýkacaklarý yargýçtan emin deðillerse ya da elinde silah operasyon yapan emniyet mensuplarýndan... Ýþ çok sýkýntýlý bir noktaya gelmiþ demektir.

Tuz kokmamalý.