‘Berîkay-ý hakikat müsâdemey-i efkârdan doðar'

Devlet Bahçeli beyin DEM ile tokalaþarak baþlattýðý sürecin oluþturduðu gündem canlýlýðýný hâlâ koruyor.

Seküler kesimde de Cumhur Ýttifaký'nda da konu gündemden düþmüyor.

Kürt Sorunu'nun varlýðýndan tutun Türk-Kürt kardeþliðine varýncaya kadar konu her yönüyle tartýþýlýyor.

'Berîkay-ý hakikat müsâdemey-i efkârdan doðar' misali bazý gerçekler artýk gün ýþýðý gibi netleþiyor.

Bu konuda Devlet beyin yaklaþýmlarýnýn büyük payý olduðunu söylemek gerekir.

'Üstünlük ancak takvadadýr.' ayetini okuyarak konuya Ýslami bir ölçü ile yaklaþmasý ve Türk Kürt kardeþliðine vurgu yaparak 'Kürdü sevmeyen Türk Türk deðildir. Türk'ü sevmeyen Kürt Kürt deðildir!' ifadeleri, Türk'ün Kürd'ü Kürd'ün Türk'ü sevmesinin farz olduðunu söylemesi; cumhurbaþkanýnýn onu teyit etmesi birleþtirici ve bütünleþtirici bir rol oynamýþ ve ülkedeki inanç birliðinin tezahürüne yol açmýþtýr.

Nitekim MAK danýþmanlýk þirketinin 2-12 Kasým tarihleri arasýnda yaptýðý bir araþtýrma toplumdaki kardeþliðin ne denli güçlü olduðunu göstermiþtir.

25'i büyük þehir 41 ilde yüz yüze yapýlan ankete katýlan 3200 kiþiye, 'Türk-Kürt kardeþliðini savunuyor musunuz?' diye sorulmuþ, '%88'i Evet savunuyorum' demiþ, sadece '%5'i hayýr savunmuyorum' demiþ.

Onca yozlaþmaya raðmen toplumun kardeþlik bilincini hâlâ muhafaza ettiði görülüyor.

Kimi siyasi çevrelerin iddia ettiði gibi Kürtlere karþý ýrkçýlýk yapýlmadýðý da ankete yansýyan önemli bulgulardan biri.

Yine 'Size göre; ülkemizde Kürt vatandaþlara yönelik ýrkçýlýk yapýlýyor mu?' diye sorulan soruya sadece %9'u evet demiþ; %82'si ise hayýr cevabýný vermiþ!

'Kürt kökenli vatandaþlara ayrýmcýlýk yapýldýðýný düþünüyor musunuz?' sorusuna da sadece %8'i evet cevabýný vermiþ; %83'ü ise hayýr demiþ.

Toplum Türk -Kürt kardeþliðini içselleþtirmiþ ama terör ve þiddet karþýsýnda da açýk tavýr koymuþ!

Bu kardeþlik öyle kökleþmiþ ki, Türkiye'nin en önemli sorunlarý arasýnda Kürt Sorunu yok mesela.

'Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?' sorusunun cevaplarý þöyle: Ekonomik sorunlar %32, iþsizlik %11, ahlaki sosyal sorunlar %14, adaletsizlik %10, göçmen mülteci sorunu %5, terör %5, eðitim sistemi, %3, þiddet olaylarý, %7, Kentsel dönüþüm deprem %4.

Terör örgütüne destek olmak siyasi uzantýsýyla iþbirliði yapmak gibi konularda vatandaþýn tavrý da çok net görünüyor.

Mesela terör örgütü liderinin TBMM'de konuþmasý teklifine ankete katýlanlarýn %78'i karþý çýkýyor, sadece %12'si onaylýyor!

Dahasý onlarla iþbirliði görüntüsüne bile toplum tepki gösteriyor. Mesela 'Sayýn Özgür Özel'in, Selahattin Demirtaþ'ý ziyaret etmesini doðru buluyor musunuz?' sorusuna %32'si evet derken %55'i hayýr diyor.

Dahasý var sadece CHP'ye oy vereceðine söyleyen deneklere sorulan 'CHP Genel Baþkaný Sayýn Özgür Özel'in son dönemde yaptýðý Kürt politikasýna yönelik açýklamalarý destekliyor musunuz?' sorusuna yalnýzca %29'u evet demiþ, %62'si hayýr desteklemiyorum cevabýný vermiþ!

Vatandaþýn terör meselesinde son derece hassas olduðu çok net görülüyor.

Terör örgütünün ve siyasi uzantýsýnýn Türk Kürt kardeþliðini düþmanlýða çevirme politikasýnýn toplum tarafýndan kabul görmediði bu ortamda bin yýllýk kardeþlik hukukunun hatýrlatýlmasý önemlidir.

Ahiret inancý olan bir Müslümanýn ebedi hayatta vereceði hesabý düþünerek hareket etmesi esas olandýr.

Kavimler Allah'ýn ayetleridir. Farklýlýklar üstünlük meziyeti deðil zenginlik unsuru olabilir.

Ýslam inancý rengine diline kökenine bakmaksýzýn müminleri kardeþ kýlar!

Müminlerle beraber yaþayan diðer din mensuplarýnýn da hukukunu korur. Öyle ki Hz. Peygamber, 'Bir zimmiye eziyet eden bana eziyet etmiþtir.' buyurarak bir gayr-i Müslime yapýlacak eziyet peygambere yapýlmýþ gibi kabul edilir.

Ýslam ahkâmý ve ahlâký bir toplumda ne kadar güçlüyse o toplum o kadar güçlü olur.