Berlinale’de ödüller komedilere

64. Berlin Film Festivali’nin James Schamus başkanlığındaki jürisi en üst kategorilerdeki ödülleri komedilere verdi. Kutluğ Ataman’ın “Kuzu”su CICAE Sanat Sineması Ödülü kazandı.

Kara film türünün bir parodisini yapan, Diao Yinan imzalı Çin filmi “Bai Ri Yan Huo / Kara Kömür, İnce Buz” Altın Ayı’ya, bu filmde mesleğine mal olan cinayetlerin izinden giden polis dedektifini canlandıran Liao Fan da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne değer görüldü. “Kara Kömür, İnce Buz” Amerikan kara filminin klişelerini Çin’in gündelik hayatından enstantanelerle birleştirdiği absürd sahnelere sahip.

Festivalin açılışını yapan ve sinema otoritelerinin çoğu tarafından “en eğlenceli Wes Anderson filmi” olarak tanımlanan “The Grand Budapest Hotel / Büyük Budapeşte Oteli” Gümüş Ayı aldı. “Büyük Budapeşte Oteli” Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali’nde yapacak.

Modern sinemanın büyük ustası Alain Resnais’nin Alan Ayckbourn’un “The Life of Riley” adlı komedisinden uyarladığı “Aimer, boire et chanter / Sevmek, İçmek ve Şarkı Söylemek” yeni perspektifler açan filmlere verilen Alfred Bauer Ödülü’nü aldı. Her filminde yenilikçi bir üslup denemekten vazgeçmeyen 92 yaşındaki Resnais, bu filminde yine bir Ayckbourn uyarlaması olan “Smoking No Smoking / Sigara İçince İçmeyince”ye çok yakın bir üslup denemesi yapıyor.

Festivalin favorisi olarak gösterilen, tür olarak komedi sayılmasa da mizahıyla izleyicilere sık sık kahkaha attıran “Boyhood” da Richard Linklater’a En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandırdı. Bir çocuğun  6 - 18 yaşları arasında yaşadıklarını 12 yıl boyunca her yıl çekim yaparak aynı oyuncularla takip eden Linklater, bu filmde hayatın içinden bir mizahı Amerikan toplumundaki gelişmeler fonunda üretiyor.

Diğer jüriler de ana jüri gibi güldüren filmleri tercih etti. Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI Resnais’nin “Sevmek, İçmek ve Şarkı Söylemek”ini bir keşif yapmaya tercih etti. CICAE Sanat Sineması Ödülü Kutluğ Ataman’ın kara mizahıyla öne çıkan filmi “Kuzu”ya gitti. Sağlam bir toplumsal eleştiri yapmakla ve bir yanıyla tüyler ürpertici bir öykü anlatmakla birlikte “Kuzu” izleyicileri nükteleri ve referanslarıyla güldüren bir film oldu.

64. Berlin Film Festivali’nin beğenilen filmlerinden, adını İsa’nın çarmıhı sırtında taşıdığı çile yolundaki duraklarından alan “Kreuzweg” ana jüriden En İyi Senaryo Ödülü’nü aldı. Köktendinci bir Hristiyan kilisesinin katı kurallarıyla yol açtığı bir trajediyi konu alan bu film Ekümenik Jüri’nin de tercihi oldu. 

Jüri, kadın oyuncu ödülü için Brenda Blethyn, Patricia Arquette, Jennifer Connelly misali ünlüleri pas geçerek Yoji Yamada’nın “Çiisay Uçi / Küçük Ev” adlı filmindeki performansıyla ... ‘ya verdi.  Teknik dallarda öne çıkan bir çalışmaya verilen Gümüş Ayı ödülünü Çin sinemasının tanınmış yönetmenlerinden Lou Ye’nin imzasını taşıyan “Tui Na / Kör Masajı” filmindeki görüntü yönetimi nedeniyle Zeng Jian kazandı.

64. Berlin Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülü Meksika yapımı, “Güeros” adlı yol filminin oldu. Yönetmeni Alonso Ruizpalacios, Panorama bölümünde gösterilen filmini siyah beyaz ve kare çekmişti.  Bu yıl kısa film seçkisinden Frankofon filmler ipi göğüsledi. Kısa film yarışmasında Altın Ayı Caroline Poggi ve Jonathan Vinel’in yönettiği “Tant qu’il nous reste des fusils a pompe / Pompalı Tüfekler Elimizde Oldukça”ya; Gümüş Ayı ise Guillaume Cailleau’nun “Laborat” adlı filmine verildi.