Ýsrail'in tehlikeli adýmlarýný bölgeye yayma teþebbüsü silah tedarik ettiði ülkelerde tartýþma konusu haline geldi. Berlin'deki koalisyon hükümeti Ýsrail'e silah satýþý konusunda son dönemde yaþanan olaylar ve tartýþmalarla çalkalanýyor.
Almanya'nýn silahlarýn insan haklarý ihlalleri ve siviller üzerinde kullanýlabileceði endiþesiyle Ýsrail'e yönelik ihracatý gündeme geldi. Yeþiller Partisi'nin giderek þahinleþen Dýþiþleri Bakaný Baerbock, silahlarýn sivillere karþý kullanýlmayacaðýna dair Ýsrail'den mektup aldýklarýný söyledi.
Ýsrail Savunma Bakaný'nýn yazýlý teminatýna raðmen, Almanya'nýn onayladýðý silahlarýn çoðu savaþ silahý yerine koruyucu ekipman gibi malzemelerle sýnýrlý kaldý. Aðustos 2024 itibarýyla (üç ayda) Almanya, Ýsrail'e yaklaþýk 94 milyon Euro deðerinde silah ihraç ettiðini duyurdu. Önceki dönemlere göre yaþanan bu büyük artýþ þüpheleri artýrýyor.
Her ne kadar Berlin hükümeti koruyucu ekipman diye ýsrar etse de ülke siyasetinde Ýsrail'e karþý sessiz tepki giderek derinleþiyor.
Alman medyasýnda Ýsrail'e silah satýþýna dönük bazý anketler yayýnlanýyor. Katýlýmcýlarýn yalnýzca %30'u silah satýþýna destek verirken önemli bir oran sivillere dönük katliamýn görüntülerinden rahatsýz.
Alman siyasetini sarsan çýkýþý bir Türk politikacý yaptý. Türk kökenli SPD'li siyasetçi Aydan Özoðuz Instagram hikayesinde Siyonizm'i tanýmlayan bir paylaþým yaptý.
14 Ekim günü Ýsrail'in Gazze'de bir hastane çadýrýný bombalamasý sonucu 4 sivil öldü 40 kiþi yaralandý. Bu olaya ait bir görüntüyü paylaþan Aydan Özoðuz fotoðrafýn altýna "bu Siyonizm" diyerek paylaþtý.
Almanya'nýn siyasi tarihi için Ýsrail'in ne denli hassas olduðunu bilen çýlgýn politikacý Aydan Özoðuz halen Federal Meclis Baþkan Yardýmcýsý. Hem partisinden hem de diðer partilerden hücuma uðrayan Aydan Özoðuz, yanlýþ anlaþýldýðýný Yahudi karþýtý/antisemit olmadýðýný söylemesine raðmen hedefe konmaktan kurtulamadý.
MedyaBerlin'den Mustafa Ekþi'ye röportaj veren Aydan Özoðuz, yaptýðý açýklamada hiçbir topluluðu hedef almadýðýný ve paylaþýmýnýn kasýtlý olmadýðýný net bir þekilde belirtiyor. Güya Avrupa deðerleri düþünce özgürlüðü ve ifade hakkýný merkeze alýyordu. Ancak, bu tür açýklamalara raðmen, bazý kesimlerin Özoðuz'u hedef almasý, Almanya'da demokratik tartýþma kültürünün olmadýðýný, mayýnlý alanlara girmenin aðýr bedelini bir kez daha gösteriyor. Oysa Çýlgýn Politikacý Aydan Özoðuz korkutulan ve bastýrýlan Alman toplumunun önemli bir kýsmýnýn düþüncesini haykýrýyordu.