Seçim sonuçlarýnda beklenenin üzerinde deðiþim oldu. 7 Haziran seçimlerinde nasýl özel ve güçlü bir psikoloji oluþmuþsa, bu sefer de tersinden özel bir psikoloji oluþtu. Seçmen son beþ ayda Türkiye’de oluþan hale güçlü bir tepki verdi. AK Parti’yi Türkiye’nin istikrarý için vazgeçilmez gördü. Seçime % 88 gibi yüksek oranda katýldý. HDP, MHP oldukça fazla, CHP’ye ise sýnýrlý bir olumsuz tepki verdi.
Beþ ayda ne deðiþir diyenler fena halde yanýldý. Önemli olanýn zaman deðil, seçimi etkileyecek dinamiklerin ve psikolojinin olduðunu unuttular. Seçim sonuçlarýný etkileyecek yeni psikolojilerin oluþtuðunu göremediler. Yeni seçim için risk alanlar kazandý. Yeni seçimin dinamikleri ile AK Parti’den giden oylar daha fazlasýyla geri döndü. Muhafazakar Kürtler geri döndü. Muhafazakar Türk milliyetçiler geri döndü. Sandýða gitmeyenler sandýða güçlü bir þekilde gittiler. Saadet Partisi ve BBP seçmeni AK Parti’ye yöneldi.
AK Parti seçimin tek baþýna büyük kazananý
Bu seçimin açýk ve net kazananý AK Parti. Son altý ayda AK Parti’siz bir Türkiye’nin terör, ekonomi ve yönetim açýsýndan riskli hale geldiði açýkça görüldü. Seçmen Davutoðlu’nun genel baþkan olduðu AK Parti’ye güçlü bir þekilde yöneldi. AK Parti 7 Haziran seçimlerindeki hatalarýný düzeltti. Güven verici þekilde seçmen karþýsýna çýktý. Türkiye’nin istikrarý için tek alternatif olduðunu gösterdi. Bu baþarýsýnda PKK ile baþarýlý mücadelesinin önemli etkisi oldu.
HDP seçimin en büyük kaybedeni
Bu seçimin en açýk kaybedeni HDP. PKK’nýn parçasý olmanýn bedelini aðýr ödediler. Þehirleri savaþ alanýna çevirmenin, Suriye’de olup bitenleri Türkiye’ye taþýma yanlýþýnýn, çözüm sürecini bozan cephede yer almanýn bedelini aðýr ödediler. Hem oylarýný, hem meþruiyetlerini, hem de pozitif psikolojilerini kaybettiler. “Ölümüz bile %13 oy alýr” söylemlerinin boþ olduðunu gördüler. Seçmenin dinamik olduðunu, yeniden karar verebileceðini onlar da görmüþ oldu.
MHP hayýr siyasetinin bedelini ödedi
MHP “hayýr” siyasetinin, olumlu katkýda bulunmamanýn, AK Parti ile iþbirliði yapmamanýn bedelini aðýr ödedi. Türkiye’nin zor ve kritik döneminde olumlu siyaset üretme þansýný fena halde harcamanýn bedelini ödediler. Bu kadar kritik ve tarihi bir fýrsatý kaçýrmanýn siyasal sonuçlarý olacaktýr. Altý ayda önemli oranda oy ve milletvekili kaybetme, içeride tartýþma baþlatacaktýr. Bahçeli’nin liderliði de tartýþýlmaya baþlanacaktýr.
CHP deðiþim arayan seçmenin ilgi alanýna girmiyor
Ardýþýk iki seçimde de bu kadar radikal oy deðiþimi olmasýna raðmen, CHP’nin oy deðiþimine uðramamasý statik bir parti olduðu, umut vermediði, arayýþý olan seçmenin ilgi duymadýðý bir parti olduðu anlaþýldý. Kendisine sabit ve baðlý bir seçmen kitlesi var ama deðiþim arayan seçmene ümit vermediði açýða çýktý. Ýki seçimdeki bu deðiþmeme durumuna bir arada bakýldýðýnda, CHP’nin yen siyasetlere ihtiyaç duyduðu açýk. Bu sonuçlarla, CHP içinde de liderlik tartýþmasý baþlayacaktýr.
Seçimin doðuracaðý sonuçlar
Bu sonuçlar AK Parti’nin Türkiye siyasetinde kalýcýlýðý saðlam hale geldi. Erdoðan ve Davutoðlu birlikteliðinin önü kalýcý þekilde açýlmýþ oldu. Erdoðan’ýn yeniden seçime gitme sürecine önderlik etmesi unutulmaz bir siyasal liderlik örneði oldu. Davutoðlu ise bu kadar yüksek oy oraný ile seçim kazanarak siyasal kariyerini kalýcý hale getirmiþ oldu.
Bu seçim sonuçlarý ile yeni Türkiye’yi inþa etme sürecine girmiþ olduk. Muhalefet partileri iç sorunlarýyla uðraþýrken, AK Parti yeni anayasa dahil Türkiye’nin yapýsal problemlerini çözmeye odaklanmalýdýr.