Beşiktaş fırsatı kaçırmış değil

Beşiktaş’ın “altın fırsat” olarak nitelediğim son 4 maçlık periyodu için kafamdaki maksimum kazanım 10 puandı. Beşiktaş 9 puanda kaldı. Derbiyi en azından beraberlikle kapatsa büyük avantaj elde edecekti. Olmadı. Ama hiçbir şey yitirilmiş değil. Beşiktaş potada kalmayı sürdürüyor ve önünde yeni “altın fırsatlar” var. Bunlara aşağıda değineceğim. Öncelikle derbiye ilişkin birkaç not aktarmak istiyorum:

Beşiktaş rakibinden daha pozitif göründüğü bir derbiyi yitirdi. Golü daha iyi oynadığı ve gol girişimlerinde 7-4 üstünlük sağladığı ilk yarıda acemice bir penaltıdan yemesi talihsizlik. 2. yarının ilk çeyreğinde de etkiliydi Beşiktaş. Sonrasında oyun kilitlendi. Bunda Mancini’nin benimsediği oyun anlayışının büyük payı var. Fırsat düştükçe söylerim: Her İtalyan’ın içinde bir katenaçyo ustası gizlidir. Mancini’nin aşırı tedbirli anlayışı derbinin kalitesini düşürdü. Sonuçseverler için anlaşılır, benim gibi pozitif ve ofansif futbol yandaşları içinse kötü bir maçtı.

Beşiktaş’ın futbol kalitesini de çok yeterli bulmuyorum. Ama son zamanlarda sürekli söylediğim bir şey var. Futbol kültürümüzün kimi hastalıklarını göz önüne alırsak, aynı şeyi söyleyip durmaktan da hiç yüksünmüyorum. Bir kez daha altını çize çize tekrarlayayım:Stat sorununu, başta yetki dağılımı olmak üzere yönetsel belirsizlik ve karmaşaları, transfer yetersizliğini aklınızdan hiç çıkarmayın. Eğer Beşiktaş, bu olumsuz koşullara karşın, sezon sonuna kadar zirveye yapışık kalmayı başarırsa, teknik heyet ve oyuncular çok önemli bir iş yapmış olacaklar.

Tam da bu nedenle, bu saatten sonra örneğin Dany konusuna çok fazla odaklanmak Beşiktaş’a zarar verir. O işi teknik heyete bırakalım. Biz Beşiktaş’ın önündeki altın fırsatlara bakalım. Kalan 12 maçı da 4’er maçlık periyodlara bölmek en doğrusu. Önümüzdeki 4 belli: Antalya, E.Şehir, Ç.Rize(D), Akhisar. Beşiktaş 3 iç saha maçı içeren bu periyodu kayıpsız atlatırsa ciddi bir avantaj sağlayabilir. Özellikle de sonraki 4 maçlık periyodun son maçının iç sahadaki F.Bahçe derbisi olduğu göz önüne alınırsa. Beşiktaş adına ilk öncelik, Şampiyonlar Ligi vizesi için şu an 2 puan gerisinde olduğu G.Saray’ı geçmek. Bu yakalanabilir bir hedef. Sonra gözünü zirveye çevirebilir, yeter ki F.Bahçe derbisine minimum kayıpla ulaşabilsin.