Beşiktaş için altın fırsat

Beşiktaş’ın yakın gelecekteki performansı için ne Trabzon maçı ölçü, ne K. Erciyes maçı. Hep söylüyorum: Mevcut oyuncu kadrosu da Biliç de Önder Özen de bir şampiyonluk yarışının gerilimini taşımak ve yönetmek konusunda çok deneyimli değil. Bu cümleye hemen şunu da ekleyeyim: Bunu bir zaaf olarak görmüyor, bir eleştiri olarak dile getirmiyorum. Tam tersine, bunu büyük bir fırsat sayıyorum.

Bu deneyimsizliğe stat sorununu, başta yetki dağılımı olmak üzere yönetsel belirsizlik ve karmaşaları, transfer yetersizliğini ekleyin. Eğer Beşiktaş sezon sonuna kadar zirveye yapışık kalmayı başarırsa, teknik heyet ve oyuncular çok önemli bir iş yapmış olacaklar. Geçen haftaki yazımda da belirttim, ara transferdeki yetersizlik ve kimi adların tartışmaya açılmış olması beni kaygılandırdı. Bu tablo Beşiktaş’ta bir profesyonel yapılanma ve gelecek planlaması olup olmadığı konusundaki kuşkularımı fazlasıyla artırdı.

Bu konuda yanılmış olmayı umuyorum ve Başkan Orman’ın Biliç ve Önder Özen’e destek niteliğindeki son açıklamalarını bir kararlılık beyanı olarak görmek istiyorum. Dediğim gibi, tavrım çok net: Eğer yanılmışsam ve mevcut teknik heyet eliyle yönetilecek uzun vadeli bir yapısal dönüşüm söz konusuysa, Beşiktaş bu sezon çok değerli bir deneyim birikimi elde edecek. Zirveden kopmamayı başarırsa, gelecek sezon için ciddi bir özgüven depolayacak.

Beşiktaş’ın önündeki 4 maçlık periyod bu açıdan bir altın fırsat oluşturuyor: G.Antep (D), K.Paşa (D), Bursa, G.Saray (D). Bu 4 maçtaki maksimum kazanım hem bu sezona tutunmayı, hem geleceği kurtarmayı sağlar. Trabzon maçının ilk 15 dk’sını ve Erciyes maçının son 20 dk’sını bir kenara koyun: Aradaki 145 dk’lık bölüm beni iyimser kılıyor. Her iki maça ilişkin eleştirileri de ağır ve haksız buluyorum. Doğru orta üçlüyle oynayan ve ileri üçlüsü biraz silkinen bir Beşiktaş’ın hücum üretkenliği konusunda sorun yaşamayacağı kanısındayım.

Şimdi bu 4 maçı merakla bekliyorum. Sonuçlar elbette önemli, ama sahaya yansıyacak futbol kalitesi çok daha önemli. Arzuladığım futbol kalitesini görürsem, sonuçlar ne olursa olsun, Biliç’i savunmayı sürdüreceğim. Çünkü Beşiktaş’ın bunca yıllık istikrarsızlığının ardında hiçbir uzun vadeli planlamaya sadık kalınmaması yatıyor. Hastalık net, teşhis net.