Beşiktaş iyi örnek

Kulüp borçlarının önemli kısmı, transferlere yanlış harcanan paralardan kaynaklanıyor. 

Beşiktaş’ta bu yıl bu yanlışa hiç düşülmediğini görüyoruz. Sezona 5 oyuncu (Beck, Rhodolfo, Tosiç, Quaresma ve Gomez) alarak başladılar. Beşi de oynuyor! Onlara ödenenler makul düzeyde.

Ligin ilk yarısını lider bitiren takım, bu başarılı yarışı 15-16 oyuncu ile sürdürdü. Bilinen bir ilk onbiri ve takımın oyun değerini düşürmeden onlarla değişebilen dört adamı vardı.

Bu değişiklik oyuncuları Necip, Cenk, Kerim, (Quaresma, Gökhan, Olcay’dan biri) orta alan ve hücum bloklarının oyuncularıydı.

Savunma bloğunda durum farklıydı. Oradaki bir sakatlık ya da ceza durumunda yapılacak değişiklik, takımın verim değerini yerinde tutabilecek çizgide değildi.

Ersan’ın olmadığı maçlarda Tosiç stoperlik görevini onun çizgisinde yerine getiremedi. Eldeki iki genç Franco ve Miloseviç, Tosiç’ten de çok aşağıda bir verimlilikte idiler...

Sol bekin yedekliğinde düşünülen Motta da öyle...

Savunma sayıca yeterli olsa da ikinci adamlar açısından yetersizdi.

Devre arası transferleri bu eksiği gidermek üzerine kuruldu. Oynamayan verimsizler yerine, oynayabilecek deneyimliler getirildi. Artık Rhodolfo ve Ersan’ın olmayacağı zamanlarda ya da form yitirdikleri durumlarda yerlerini alabilecek, onları forma itebilecek adamlar var: Delgado ve Marcelo... Oynamayan Franco ve Miloseviç’in yerlerine getirilen, takımlarında oynamakta olan deneyimli adamlar bunlar. Ha diyebiliriz ki verim değerleri nedir? Onu göreceğiz. Ancak Franco ve Miloseviç’den yararlı olacakları şimdiden kesin. Hiç değilse takımlarında oynamakta idiler. Bu açıdan bir hamlıkları yok...

Kaleci Boyko, geldiği takımda değerini kanıtlamış bir kaleci. O, iki adamlı kaledeki zenginliği artıracak. Kalede Tolga ya da Günay’ın bir sorun yaşaması durumunda kulübeye çıkacak adam kalmıyordu. Bununla Boyko üçüncü kaleci, demek istemiyorum. Bir sıralama yapılırsa Günay’ı deneyimi ile kesin geçer, ama Tolga ile durumu kesin değil.

Birde şuradan bakalım: Boyko, Tolga’dan beş yaş genç. Ondan kaleyi uzun süreli devralabilecek bir yatırım.

Yeni iki stoper (biri kiralık olsa da) Ersan’ın sezon sonunda iyi bir miktarla satılabilmesi durumunda şimdiden onun yerini doldurabilecek yatırım gibi de görülebilir. Alınıp hemen kirayla gönderilen Aras içinde bunu düşünebiliriz. Gökhan elden giderse, o kullanılabilir.

Özetle, Beşiktaş bu yıl transfer konusunda uzun yıllardır yapamadığını yapıyor. Futbolumuza iyi bir örnek.