Beşiktaş iyi yolda

Daha agresif, daha üretken bir deplasman stratejisi. Geçtiğimiz iki sezon boyunca Beşiktaş için vurguladığım gereklerden biri buydu, ama sahadaki yansımasını bir türlü görememiş, düş kırıklığına uğramıştım. Şimdi K. Erciyes maçına bu gözle bakalım. Beşiktaş 1. yarı 9, 2. yarı 6, toplam 15 gol girişimi üretmiş. Hiç fena değil. Deplasmanlarda 15-16 civarı bir ortalama yakalarsanız, oldukça üretkensiniz demektir. Beşiktaş’ın hücum üretkenliğinin her maç biraz daha artacağını öngörmüştüm, umarım deplasmandaki bu tablo da süreklilik kazanır.

Peki, Erciyes kaç gol girişimi üretmiş? 1. yarı 5, 2. yarı yalnızca 2, onlardan biri de 90+1’deki Murat Akın’ın pozisyonu. Bence bu tablo da hiç fena değil. Üstelik Beşiktaş’ın kalesinde gördüğü 7 gol girişiminden biri saçma bir penaltı pozisyonu, diğeri de defans hatası. Tıpkı Tromsö maçında olduğu gibi. Orada da penaltıyı ve defans hatasını çıkarın, geriye Tromsö’nün yalnızca 3 gol girişimi kalıyor. Bu yanıyla Tromsö maçını skor açısından bir istisna saymıştım. Erciyes maçında da benzer hatalar oldu, ama hücum üretkenliği sayesinde yine istisnai bir skorla karşılaşmadı Beşiktaş. Bu önemli.

Genellemeler için henüz erken. Ama 3 maçlık bir bilanço çıkaralım yine de: Beşiktaş Trabzon maçında 11, Tromsö maçında 13, Erciyes maçında 15 gol girişimi üretti. Şimdilik ortalama 13. Rakibin ürettiği gol girişimleri? Trabzon 7, Tromsö 5, Erciyes 7. Ortalama 6,3. Gerçekten düşük bir ortalama, ama zaman içinde bu rakam yükselecektir. Asıl iş hücum üretkenliğinde. Beşiktaş iç sahada 18-19, deplasmanda 15-16 civarı bir gol girişimi ortalaması yakalarsa, hedefe ulaşma olasılığı artar.

Skor ve pozisyon eleştirmenlerine inat, gol girişimi meselesini neden bu kadar önemsiyorum? Skorculara hiç bakmayın, Erciyes maçının 1. yarısında da iyiydi aslında Beşiktaş. Ya pozisyon? O yalnızca ilgili maçın analizini sağlar. Kimi maç 10, kimi maç 2 net pozisyon üretirsiniz. 2 pozisyon ürettiğiniz maçı kaybetmiş de olabilirsiniz. Ama örnekse 17 gol girişimi ortalamasıyla oynuyorsanız, kaybedeceğiniz maçların sayısı oldukça az olacaktır. Kalenizde gördüğünüz gol girişimleri için de aynısı geçerli. Takımların sezon performansını kestirmenin yolu da bu. Fırsat buldukça ayrıntılara gireceğim bu konuda. Son söz: Beşiktaş bu akşam Tromsö’yü rahat bir skorla geçer, gerisi CAS’a kalmış.