Beşiktaş ne durumda?

Beşiktaş’ın 7 maçlık lig performansına somut veriler üzerinden bakalım yine. Önce ofansif üretkenlik: Maç başı gol girişimi ortalaması 14 civarında. Hep vurguluyorum: Beşiktaş iç sahada 18-19, deplasmanda 15-16 civarı bir gol girişimi ortalaması yakalarsa, hedefe ulaşma olasılığı artar. Ofansif üretkenliğin gereken düzeye çıkacağı kanısındayım. Bugünkü tabloda Oğuzhan’ın sakatlığının, Muhammed’in ilk 11’i, Sezer’in ise ilk 18’i yeterince zorlayamamasının etkisi var. Beşiktaş orta sahada doğru ikililer yakaladıkça işi kolaylaşacak. Skor üretkenliği de fena değil: Her 7,5 gol girişiminden birini gole çevirmeyi başarmış Kartal.

İşin defansif yönü ise ilgimi çekmeyi sürdürüyor. Beşiktaş’ın Antalya maçı öncesi kalesinde gördüğü gol girişimi ortalaması 7,2 idi. Antalya maçından sonra şu saptamayı dile getirmiştim: Dk. 46-53 arasındaki 8 dk’lık dilimde kalesinde tam 6 gol girişimi görmüştü Beşiktaş. Maç boyu toplam 12 gol girişimi üreten Antalya’nın golleri de bu dilimde gelmişti. Şunu eklemiştim: “Bu 8 dk’lık dilimi çıkarın, defansif açıdan yine önceki maçlardaki ortalamaya döneriz.” Antalya maçındaki o 8 dk’yı Beşiktaş’ın genel performansı açısından istisnai sayıyorum bugün de.

Niye mi? Alın size E.Şehir maçı. Bu maçta da kalesinde yalnızca 7 gol girişimi gördü Beşiktaş. Bir nevi fabrika ayarlarına geri döndü. Kalesinde gördüğü gol girişimi açısından 7 maçlık ortalama 7,9. Şaşırtıcı ölçüde iyi bir rakam ve Beşiktaş bunu korumayı başarıyor. Bunu çok önemsiyorum. Ek olarak, kalesinde gördüğü her 9,2 girişimden biri golle sonuçlanmış. Defansif açıdan bu da oldukça iyi bir rakam. Biliç’e güveniyorum. Takımın orta saha üretkenliğini artırmanın ve bunu ofansa yansıtmanın yollarını bulacaktır. O zaman bana da keyifle ‘Hücum Beşiktaş, Hücum!’ yazmak düşecek.

Kimileriniz rakamlara boğulmuş sıkıcı bir yazı olarak görebilir bunu. Ama ben yalnızca futbol üzerine yazmayı özledim. Her hafta lig gündemini yeni bir saha dışı saçmalık, yeni bir yönetsel yanlış belirliyor. Futbola olan sevgim nedeniyle bunlara kulak tıkamayı yeğliyorum. Ha, kulak tıkayamayacağım bir şey var elbet: O da Beşiktaş’ın son 3 maçındaki hakem yanlışları! İnsani hata olmaktan çıktı, sistematik hataya dönüştü olup biten. MHK Beşiktaş maçlarındaki tercihlerini iyice bir gözden geçirmeli derim.