Beşiktaş’a taktik deha gerekmiyor

Beşiktaş-Antalya maçının ilk 55 dk’sı modern futbol açısından ne anlam ifade ediyor? Peşinen söyleyeyim, hiçbir şey! Beşiktaş’ın ilk yarıda 3 gol girişimi var: Dk. 21’de Pektemek ile Holosko’nun zorladığı pozisyon, dk. 23’te duran top, bir de dk. 40’taki pozisyon. Beşiktaş kendi sahasında ilk gol girişimini dk. 21’de üretebiliyor, düşünün artık. Ya Antalya? Onda da rakam aynı, devasa 3 gol girişimi: Dk. 7 ve 15’te iki pozisyon, bir de dk. 40’taki kontratak.

İkinci yarı başlıyor, gole kadar yine tık yok. Dakika 55’te Oğuzhan oyuna giriyor, dk. 57’deki asistiyle gol geliyor. Özetle 56 dk boyunca sadece 6 gol girişimi izleyebilmişiz. Dedim ya, modern futbol falan hak getire!

Son yarım saatte Beşiktaş 6, Antalya 3 gol girişimi üretiyor. Koca maç toplam 15 gol girişimiyle bitiyor. Yine de Oğuzhan’ın oyunda olduğu dilimi baz alır ve maçın geneline yayarsak şu basit sonuca varıyoruz: Beşiktaş 16-20 arası gol girişimi üretmeliydi maç boyunca. Büyük takıma yakışan budur iç sahada.

Geçen sezon Carvalhal döneminde orta saha üzerine yazmaktan gına gelmişti. Bu sezon da yazdıklarımda bir değişiklik yok. Hep aynı şey. Hatta geçen hafta tam olarak şunu yazmışım: “Beşiktaş’ın hücum üretkenliğinin anahtarı Fernandes-Oğuzhan ikilisi. Bu ikilinin arkasına en uygun ad da Necip.” Beşiktaş’ın mevcut kadro yapısında 4-3-3’le nasıl hücum üretkenliği sağlanacağını görmek için taktik deha olmaya gerek yok kısacası.

Söz konusu orta üçlü şu gerçeği ortaya çıkarıyor: Demek ki neymiş, golcülerin sakatlığı falan değilmiş sorun. Asıl sorun ileri 3’lüyü pozisyona sokacak üretkenliği sağlamakmış.

Pas yapan, birbirine yakın oynamayı beceren bir orta sahaymış. Mevcut ileri 3’lü gol atar atamaz, Beşiktaş yener yenilir, o ayrı mesele. Önemli olan modern futbolun doğrularını başından itibaren sahaya yansıtmak.

Bizim ligde son kulvara girildiğinde tedbirli futbol hastalığı nükseder. Herkeste bir “rakibi durdurma” teranesi başlar. Bu haftanın maçları ortada. Beşiktaş’ın başına bu saçmalığı ortadan kaldıracak, Türk futbolunda devrim yapacak adlar geldi. Hepsi de modern futbolun ruhuna aykırı gerekçelerle harcanıp gitti. Geçmiş ola.