Beşiktaş’ın bekleri var mı?

Herkesin gözü Dünya Kupası’nda. 1974’ten beri tek maç kaçırmamış biri olarak ben de bütün maçları ilgiyle izliyor, notlarımı alıyorum. Ama aklım Beşiktaş’ta. Geçen sezon kadro yapısında tanık olduğumuz eksiklikler ve bunların sahadaki futbol kalitesine olumsuz etkileri beni düşündürüyor. Önceki yazımda orta sahanın hücum üretkenliğindeki sorunlara göz atmış, bek konusuna ise şöyle bir değinip geçmiştim. Şimdi biraz ayrıntıya gireyim.

Modern futbolda beklerin işlevi malum. Hele de zirveye oynayan bir “büyük takım” iseniz, bekleriniz mutlaka ofansif katkı sağlayacak. Soldan başlayalım. Geçen sezon kim kaç kez ilk 11’de çıkmış sahaya? Motta 23, Atiba 4, İsmail 3, Ersan 2, U.Boral 2. Motta’nın 1 gol, 3 asisti var. Aslında gol sayısı 2, Kayseri deplasmanında direkten dönen topu kaleci Gökhan’ın sırtından ağlara gitmişti. Madem ofansif katkıya bakıyoruz, bunu da Motta’ya yazalım. Atiba’nın da bir golün oluşumuna katkısı var.

Gelelim sağa. Kim kaç kez ilk 11’de sahaya çıkmış ligde? Serdar Kurtuluş 21, Necip 7, Atiba 5, Dany 1. Serdar’ın bir asisti var. Serdar’ın 2, Atiba’nın 2, Necip’in 1 golün oluşumuna katkısı var ek olarak. Sağlı sollu, gol oluşumuna katkılı falan muhasebenin özeti 12 gol. Üstelik bunların bir kısmı duran top pozisyonu aslında. Elbette gol sayısı tek başına açıklayıcı değil, ama hücum üretkenliği açısından da bir fikir veriyor. Beşiktaş’ta bu tabloyu yeterli bulacak kimse var mı?

Sağda yıllardır sorunlu Beşiktaş. Hilbert’li dönem dahil, çünkü Hilbert bek olmaktan ziyade kanat oyuncusuydu, bizde zoraki bek oldu. Sola gelince, Motta iyi bir oyuncu, ama ofansif yönü tartışılır. Fizik yeterlik ve özgüven düzeyi artarsa, İsmail daha çok şans bulmalı burada. Sağ tarafa ise kaliteli bir ofansif sağ bek şart. Bunları yazmak iyi güzel de Beşiktaş’ın transfer politikası hala muamma.

Ara transfer döneminden beri akılcı planlama çağrısı yapıp duruyorum. Kağıt üzerinde profesyonel yapılanmaya giden bir kulüp için başka türlüsünü de düşünemem zaten. Erken ve zorlu ön eleme maçları oynayacak Beşiktaş’ta kadro yapısının çoktan netleşmiş olması gerekmez miydi? Tablo şimdilik umut verici değil. Umarım bu izlenim yanıltıcıdır. Umarım Beşiktaş’ta derinden derine akılcı bir planlama işliyor, eksikler tek tek gideriliyordur.