Beşiktaş’ın orta sahası

Beşiktaş’ın 11 maçlık lig performansının birkaç ayrıntısına daha değinmek istiyorum bugün. Bu köşeyi düzenli izleyenlerin bildiği gibi, işin odağına her zaman hücum üretkenliğini koyuyor ve gol girişimi ortalamalarını fazlasıyla önemsiyorum. Uslanmaz bir hücum futbolu yandaşı olarak başka bir şey gelmez zaten elimden. Modern futbolda hücum üretkenliğinin orta saha kurgusuna bağlı olduğuna dair keskin bir kanıya sahibim bir de. Geçtiğimiz sezonlarda bu konuya sıkça değindim.

Dönelim bugüne: Beşiktaş’ın ideal orta saha üçlüsünün Fernandes-Atiba-Oğuzhan olduğu düşüncesindeyim. Peki bu üçlüyü kaç kez izleyebildik sahada? Yalnızca iki kez. İlki Bursa deplasmanıydı, Beşiktaş 3-0 öndeyken Oğuzhan sakatlandı, dk. 68’de yerine Necip girdi. Sonraki 4 maç Oğuzhan’dan yoksun kaldı Beşiktaş. İkinci maç da Karabük maçının 2. yarısı. Veli’nin yerine S. Kurtuluş oyuna girdi, Atiba da sağ bekten defans önü pozisyonuna geçti. Atiba’nın 2 maçta sol bek, 2 maçta da sağ bek oynadığını, sakatlık nedeniyle 1 maç kadroda yer almadığını da ekleyelim bu tabloya.

Haydi, Atiba’yı bir yana koyalım. Geçen sezon da Fernandes-Oğuzhan ikilisi üzerinde ısrarla durmuş, bozulmaması gerektiğini vurgulamıştım. Peki bu sezon kaç kez yan yana oynadı bu ikili? 5 kez. 3-0’lık skorlarla biten Bursa ve Kayseri deplasmanlarında. 3-3’lük Akhisar deplasmanında. İç sahadaki 2-0’lık G.Antep ve 0-0’lık Karabük maçlarında. Bilanço 3G, 2B. Beşiktaş’ın attığı gol 11, yediği 3, o da Akhisar maçı zaten. Beşiktaş’ın sakatlık ve bek sorunu gibi faktörler nedeniyle ideal üçlüsünü pek az kullanabildiği açık. Buna rağmen, umut veren bir tablo var ortada. Neden mi?

Beşiktaş’ın 11 maçlık gol girişimi ortalaması 14,4. Takımın hücum üretkenliği kuşkusuz ki daha iyi olmalı, ama bu haliyle bile F.Bahçe (12,3) ve G.Saray’ın (12,1) önünde. İş gelip skor üretkenliğinde düğümleniyor. Taraftarsız maçların bunun üzerindeki yıkıcı etkisini de göz ardı etmeyelim tabii. İleri üçlünün ve beklerin form durumu ne olursa olsun, skor üretkenliğini doğrudan etkileyen faktörün orta üçlü olduğu kanısındayım. İdeali yakaladıkça daha etkili olacak Beşiktaş. Şimdi de Fernandes sakat, ama ben Biliç’e güveniyorum. Sezon başından beri yaşanan olumsuzluklara karşın, Beşiktaş’ın sergilediği ofans kapasitesi önemli. Gereken sabır gösterilirse, Biliç’in oyun anlayışı Beşiktaş’a çok şey katacak.