Beşiktaş’ın puan kaybı önemli mi?

Beşiktaş Ç. Rize karşısında kötü müydü? Hayır. Peki, kazanacak kadar oynadı mı? Hayır. Puan kaybına üzüldüm mü? Hayır. Çünkü Beşiktaş’ta oyun anlayışına ilişkin herhangi bir sorun görmüyorum. Oyuncu performanslarının değişkenliği bir sıkıntı elbette, ama bu her takımın başına gelen bir şey. Beşiktaş modern futbolun ilkelerini sahaya yansıttığında etkili oluyor. Son maçlarda başaramadığı şey bunu 90 dk’ya dengeli biçimde yaymak ve tempo yapmak.

Erken pres ilkesini gereğince uygulayıp hücumda çoğalmayı başardığında rakibin dengesini kolaylıkla bozuyor. Ama maç içinde zaman zaman kopukluklar yaşıyor. İlk maçlarda pres yapmadığı bölümleri topu ayağında tutarak ve orta saha üretkenliğini koruyarak geçiriyor, oyunun kontrolünü kaybetmiyordu. Bunun temel nedeni önce Fernandes-Atiba ikilisi, sonrasında da bunlara Oğuzhan’ın eklenmesiyle ortaya çıkan üçlüydü. E.Şehir maçında Atiba sol bekti, Beşiktaş yine Fernades-Veli-Necip üçlüsüyle oynamıştı. Çaykur Rize karşısında Atiba, Oğuzhan, Muhammed’in yokluğu hamle şansı bırakmadı Biliç’e. Bu üç adın yokluğu istisnai bir durum, sezon içinde kolay kolay tekrarlanmaz.

Beşiktaş’ın orta saha üretkenliğini aşamalı olarak artıracağına güvenim tam. Rize karşısında gerekli ofansif hamleler de yapıldı. Taraftar da Biliç’e, yardımcılarına ve bu oyuncu topluluğuna güvenmeyi sürdürmeli. Gelelim rakamlara: Bu maça kadar Beşiktaş’ın gol girişimi ortalaması 14’tü. Bu maçta da sayı değişmedi, yalnızca skoru bulamadı Beşiktaş. Kalesinde gördüğü gol girişimi ortalaması 7,9’du. Rize gibi skorer bir takım karşısında bu rakam 6’da kaldı. İşin bu yanını önemsediğimi söylemiştim, önemsemeyi sürdürüyorum. Özetle: Enseyi karartacak bir durum yok.

Gelelim bir genel meseleye: Kaç yıldır Türk futbolunun gerileme döneminde olduğunu, lig kalitesinin sürekli düştüğünü yazıyorum. Üç büyüklerin son iki hafta maçlarındaki toplam gol girişimi sayılarına bakın: BJK-Rize 20, Erciyes-FB 15, GS-Karabük 15, E.Şehir-BJK 19, FB-Trabzon 19, Akhisar-GS 15. Önceki haftalar da farklı değil. Milli takımın düzeyi ortada. Benim gözümde 16-20 arası vasat, 15 ve altı kötü maçtır. Yoruma gerek var mı? Şapkayı önümüze koyup düşünme zamanı gelmişti, geçeli de çok oldu bence.