Beşiktaş’ın sezon performansı

Şimdi analiz zamanı. İsabetli transferlere ışık tutması dileğiyle girişeceğim bu işe. Önce rakamlara boğulalım, sonra sonuçlara geçelim. Beşiktaş’ın 34 maçlık gol girişimi ortalaması 13. Evinde 13,5, deplasmanda 12,5 olmuş bu ortalama. Sezonun 1. yarısında 14,3 ortalama yakalamış Beşiktaş, 2. yarı bu sayı 11,8’e düşmüş. Son saptama sezonun özeti aslında. Hücum üretkenliğinde büyük takıma yakışan bir performans çıkmamış ortaya.

Ya savunma güvenliği? Beşiktaş’ın kalesinde gördüğü gol girişimi ortalaması 7,74. Evindeki ortalama 6,9, deplasmanda ise 8,5. Sezonun 1. yarısında 8,2 olmuş ortalama, 2. yarıda 7,3’e düşmüş. Oldukça iyi rakamlar. Ama skora yeterince yansımamış işte. Futbolda bireysel hata var, zaman zaman pozisyon hatası var. Gol yemek kaçınılmaz. Bunu telafi etmenin yolu ise gereken hücum üretkenliğini sağlamaktan geçiyor.

Bu üretkenlik için modern futbolun belli ilkeleri var: İki çift-yönlü orta saha ve bir defans önü sigortadan oluşan 3’lünüz olacak. Beklerinizin ofansif katkısı yüksek olacak. Buna bir de sahadaki boyu olabildiğince kısalan, pas trafiği yüksek, tempolu oynayan bir takım görüntüsü ekleyebilirseniz, ne ala. Gelelim bu sezona:

Sezon başı Beşiktaş’ın ideal üçlüsü Oğuzhan-Atiba-Fernandes diye yazmıştım. Sakatlık, ceza, Atiba’nınbeke kaydırılması derken, bu üçlü yalnızca 2 maç ilk 11’de çıkabildi sahaya. Atiba bekte verimsizleşir, Veli onun boşluğunu doldururken, Oğuzhan-Fernandes ikilisinin boy gösterdiği 7 maç daha var. Toplam 9 maç. Beşiktaş bu maçlarda 5G, 4B elde etmiş. 4B’nin 3’ü zorlu F.Bahçe(3-3), Trabzon(1-1), Akhisar(3-3) deplasmanları. Bu 9 maçta 21 gol atıp 10 gol yemiş Beşiktaş.

Yanlış anlaşılmasın, Fernandes harikaydı falan demiyorum. 2. yarı ıskartaya çıktı zaten. Neden ara transferde Fernandes’in alternatifi alınmadı diye soruyorum. Neden modern futbol anlayışına sadık kalınmadı? Neden tüm yük Oğuzhan’a bindirildi? Yukarıda yazdım, orta sahada çift-yönlü oyuncunuz teke düşüyorsa iki telafi yolu var: 1) Beklerin ofansif katkısı, 2) Birbirine ve hücum hattına olabildiğince yakın oynayan bir orta 3’lü. Umarım transfer politikasında bu öğeler iyi hesaplanıyordur. Tek yazıyla bütün tabloyu özetlemek zor. Gelecek hafta orta saha ve bekler meselesini kurcalamaya devam edeceğim.