Beşiktaş’ın transfer açmazları

Beşiktaş’ın sezon performansını ayrıntılı biçimde değerlendireceğim önümüzdeki haftalarda. Ama önce transfer. Beşiktaş ligde 2.’lik fırsatını teptiği için, sınırlı bir transfer bütçesi var. Kadro alternatifleri kısıtlı. Gerçekçi olmak şart, öyle 1-2 takviyeyle güçlü bir kadro yapısı oluşturmak olanaksız. Yani? Çok iyi bir transfer politikası, hataya yer bırakmayan, akılcı bir planlama gerekiyor. Sınırlı bütçe transferde tam isabet oranının yüksek olmasını gerektiriyor.

Sıkça dile getiriyorum, Biliç Beşiktaş değerlerine yakışan bir ad. Ama bu sezon taktik çeşitlilik ve yaratıcılık açısından iyi bir sınav vermedi. Öte yandan, ligi tanıdı ve gelecek sezon kendini yenileyeceğine, daha cesur olacağına inanıyorum. Yine de bunu başarması, zirveyi zorlaması için kaliteli bir kadro yapısına ihtiyacı var. Tersi durumda, bu sezonkinden farklı bir tablo izlememiz zor.

Acı gerçeklere devam: Fernandes artık yok. Almeida da gidici gibi. Motta ve G.Töre takımda kaldı diyelim. Elde tutulsun diyeceğimiz kaç oyuncu var? Sayalım: Tolga, Cenk, Motta, İsmail, P.Franco, Ersan, Oğuzhan, Atiba, Veli, Necip, Muhammed, Olcay, G.Töre, K.Frei, M.Pektemek. Bunlara Cenk Tosun’u da eklersek: 2’si kaleci 16 ad. Kalecileri çıkalım, kalan 10 pozisyon için yalnızca 14 oyuncu. Tablo net değil mi? Tablo bu sezonun da özeti değil mi?

Gelelim gerekenlere. Kaç sezondur aynı dert: Ofansif yönü güçlü bir sağ bek. En az 2 stoper. Oğuzhan’ın yanında oynayacak bir çift yönlü orta saha. Olcay, G.Töre, K.Frei’ya alternatif oluşturacak bir kanat forveti. Almeida kalsın kalmasın, skorer bir santrfor. Hızlıca sayınca bile, 6 etti şimdiden. Bütçe belli. Genç yeteneklere yönelmek? Ligimiz gençlere fazla fırsat tanıyan bir yapıda değil. Böyle transfer yaptın mı, tam isabet kaydetmek zorundasın.

5+3 var bir de. Benim lig için 5 yabancı tercihim şöyle: Santrfor, çift yönlü orta saha, defans önü sigorta, stoper, sağ bek. Motta iyi bir oyuncu, ama ofansif yönü yetersiz bence. Burada İsmail daha fazla şans bulmalı. Bekler için ligin çıtası Caner-G.Gönül ikilisi. Bekleriniz bu ofansif katkıyı yakalamak zorunda. Son bir nokta: Beşiktaş’ı sezon başı zorlu bir ön eleme dönemi bekliyor. Yani? İşi son dakika transferlerine bırakmamak da şart. Yani? Döndük başa: Hatasız ve akılcı planlama şart.