Çocukluk çaðýnda en sýk görülen kronik hastalýk grubu içinde yer alan besin alerjisinin tedavisi doðru ayarlanmýþ bir diyetle mümkün. Herhangi bir besine alerji geliþtikten sonra uygulanacak baþarýlý bir beslenme tedavisi hastanýn yaþam kalitesini önemli düzeyde artýrýr. 12 ay boyunca bireye özgü yeterli ve dengeli bir beslenme programý uygulanan çocuklar yýlýn sonunda alerjik besinleri ileri düzeylerde tolere edebiliyor. Tüketilebilecek besinlerin belirlenmesi daha çok kullanýlýr. Hazýr ürünlerde özellikle yemeklerde tat vermek veya garnitür gibi kullanýlan besinlerin bileþiminde yer alan besinler ayrýca yazýlmaz. Bu diyet tedavisindeki en büyük risktir. Anne babalarýn besin alerjisinin tedavisindeki çocuklara hazýr gýda yedirmemeleri çok önemli.
Zamane hastalýðýna mutfakta takÝp
Süt: Diyetten süt çýkarýldýðýnda süt yerine meyve sularý veya meyve püreleri, su, bebeðin yaþýna uygun olarak formül, soya sütü, tofu kullanýlabilir. Diyetten süt ve ürünleri çýkarýldýðýnda ek olarak kalsiyum ve D vitamini uygulamasýna gereksinim duyulur. C vitamini ve demir ile B grubu vitaminlerin alým düzeyi de belirli dönemlerde alýnan besin tüketim kayýtlarýnýn analizi ve biyokimyasal parametreler ile deðerlendirilmelidir.
Yumurta : Yumurta ve yumurta bulunduran besinler diyetten çýkarýlýr.
BUÐDAY: Karbonhidrat kaynaðý olarak patates, tapyoka ve soya buðday alerjisi olan çocuklar için en iyi besinlerdir. Buðday içermeyen bir beslenme programý bebeði ve anneyi çok zorlar. Buðday içermeyen ürünlerin bebeðin yaþýna uygun olarak seçilmesi ve özenle hazýrlanmasý gerekir. Bu da sabýr ve dikkat gerektirir. Diyetinden buðday çýkarýlan çocuklarýn B vitaminleri ve demir yetersizliði açýsýndan deðerlendirilmesi gerekir.