Beslenme þekli 10 yýlda bir deðiþir

Erkeklerde yaþ ilerledikçe, saðlýk sorunlarýnýn da ortaya çýkmasýyla beslenme þekilinin her 10 yýlda bir deðiþmesi gerekir.

Hayatýn her döneminde vücudumuzun içinde formunu bozacak, beslenmemizi etkileyecek farklý olaylar geliþir. Yaþ ilerledikçe saðlýk sorunlarýnýn ortaya çýkma riski artar ve bu nedenle beslenme düzenimizi zaman zaman deðiþtirmemiz gerekmektedir. Gelin bir erkeðin her 10 yýlda bir beslenmesinde yapmasý gereken deðiþikliklere bir bakalým.

20’li yaþlar: Yüksek enerji

Yediklerinizi daha hýzlý yakarsýnýz. Kuruyemiþ, kuru meyve, peynir çeþitleri gibi yiyecekleri tercih etmenizi öneriyorum. Egzersiz yapan gençlerin proteine ihtiyacý vardýr.  Araþtýrmalara göre, kalp hastalýklarýnýn erken yaslarda baþlama riski var, bunu önlemek için 20’li yaslarýnda olan bir erkeðin haftada 2-3 defa yaðlý balýk (somon, ton, uskumru baliði) yemeleri gerektiði belirtilmiþtir.

30’lu yaþlar: Kilolar

Sporun azaldýðý kilolarýn çoðaldýðý bir dönem. Bu dönemde, vücudunuzu tanýmanýzý öneriyorum. Eðer günde 3 büyük öðün yiyorsanýz, gün içerisinde 5 küçük öðün yiyerek akþamki açlýðýnýzý bastýrabilirsiniz. 

40’lý yaþlar: Lif ve D vitamini  

Kalp sorunlarý bu yaþlarda baþlar. Kolesterolü kandan silip süpüren, lif tüketimini arttýrarak kalbinizi koruyabilirsiniz. Bu yaþlarda, gençliðinize kýyasla güneþe daha az çýkarsýnýz. Bu yüzden, güneþten aldýðýmýz D vitamini oraný da azalýr. Ayrýca, D vitamini doðal olarak somon baliði, ton baliði ve yumurtanýn sarýsýnda bulunur. D vitamini tüketimini arttýrarak, kemiklerimizi koruyup güçlendirebiliriz.

50’li yaþlar: Antioksidanlar  Kronik hastalýklarýn ortaya çýktýðý bir zaman dilimi. Kanser riski artar. Renkli meyveler (çilek, frambuaz, portakal vb.) kanser yapan hücreleri vücutan atar. Kolesterol seviyelerini kontrol altýna almak için de tatlýlarý ve çok yaðlý yiyeceklerin tüketimini minimuma indirmelisiniz. 

60’lý yaþlar ve sonrasý

Yüksek oranda antioksidan ve lif içeren yiyecekler yemelisiniz. Gözlerinizi güçlendirmek için yumurta ve yeþil sebzeler yemelisiniz. Yaþla, kas kitlesi azalýr. Bunun için yumurta tüketebilirsiniz.. Kolesterol seviyenizin çok yükselmemesi için de günde 1 yumurta yemeniz yeterlidir.