Beslenmede yeni trendler!

Protein, Glüten, General Motors, Kalori, Taþ Devri, Kan grubu diyeti ve daha ne diyetler gördük. Ýnsanýn fiziksel görüntüsü ve buna neden olan beslenme þeklini sorgulamasý yeni bir durum deðil. M.Ö. 2500 yýllarýnda Babil’de bulunan taþ tabletler, saðlýklý yaþam için beslenme bilgileri içermekte. Anlayacaðýnýz insanlýk var olduðu günden beri en doðru beslenme þeklinin formülünü arýyor.

Dengeli beslenmeyi öneren bilim adamlarý, filozoflar yüzyýllardýr var. Ama tarihte bir çok doktor da, “dengeli beslenmeye” ters “tek tip beslenme” diyetlerini savunmuþtur. Sayýsýz diyet þekilleri hayatýmýza girdi. Hatta içlerinden bazýlarý insanlarý hasta ettti. Netice olarak bazýlarýmýz hala tek tip beslenmeden medet ummaya çalýþýrken, bazýlarýmýz da kendi bedenini dinlemeyi, dengeli beslenmeyi tercih ediyor. Peki son dönemde en çok konuþulan beslenme trendleri neler? Rafine þekere alternatif beslenme biçimine bayraktarlýk yaptýðýmý, saðýr sultan bile duymuþtur. Fakat diðerlerini ilk kez konuþacaðýz. Siz yine de her yeni bilginin doðruluðunu teyit edin. Bunu yaparken itibarlý üniversite ve enstitülerin kaynaklarýna bakýn. Ve bunlarý uygularken vücudunuzu dinlemeyi ihmal etmeyin.

1- Kolajen için kemik suyu

Burada bahsi geçen eti üzerinden tamamen sýyrýlmýþ, kýkýrdaðý, iliði olan kemik. Çünkü kemik suyu ve et suyunun yapýsý birbirinden farklý. Yaþ ilerledikçe,özellikle de kýrk yaþ sonrasý kolajen eksikliðinden dolayý cilt ve eklem sorunlarý baþlamakta. Kemik suyu içmek bugünkü gibi bilimsel olarak bilinmese de, aslýnda eski bir gelenek. Artýk biliyoruz ki kolajen ihtiyacýný karþýlayabileceðimiz doðal beslenme þekli kemik suyunu düzenli tüketmek. Kemik suyu satmak da yeni bir trend. New York’da Broth Bar ve Picnik gibi kemik suyu kafeler bu hizmeti veriyor ve onu gençlik iksiri olarak pazarlanýyor. Kemik suyu insan vücudundaki kolajen üretiminin arttýrýlmasýna, baðýrsak saðlýðýnýn korunmasýna ve dolayýsýyla birçok otoimmün hastalýklarýn oluþumuna engel olarak, eklem dokularýnýn onarýlmasýnda ve aðrýlarýnýn giderilmesinde etkili. Kemik suyu içinde bulunan kalsiyum, sülfür, magnezyum ve fosfor gibi mineraller ve diðer bileþikler vücut saðlýðý için gerçek bir þifa.  Dikkat etmeniz gereken kullanýlan kemiðin ne kadar saðlýklý olduðu? Elinizde yüzde yüz saðlýklý bir kemik olduðunu düþünüyorsanýz kolajeninden faydanlanmak için onu en az 5-6 saat kaynatmanýz gerekiyor. Bu þekilde uzun süre, kýkýrdaðý ile birlikte kaynayan kemik suyunda da kolajen, glutamin, prolin, glisin gibi çok kýymetli bileþen ve aminoasitlerin açýða çýkýyor. Bu þifa kaynaðýný çay bardaðý hacminde küçük kaplara bölüþtürüp, dolapta muhafaza edin. Jöle kývamýna gelen et suyunu her gün, tercihen sabah aç karnýna düzenli olarak tüketin.

2- Alternatif þeker kaynaklarý

Þeker; bitki, meyve ve karbonhidratlarda doðal olarak bulunan bir besin maddesidir. Rafine þeker ise kaynaðý genellikle þeker pancarý veya þeker kamýþý olan, iþlenerek elde edilen yapay bir madde. Biz ona kristalize þeker diyoruz. Rafine þeker, gýda deðil. Saðlýða zararý kanýtlanmýþ, diyabetin en önemli nedeni. Bugün rafine þekerin hýzlý yaþlandýrdýðý, kalp ve böbrek hastalýklarýna yol açtýðý kanýtlamýþtýr. Unutkanlýk, dikkat daðýnýklýðý, uyku hali, karaciðerde yaðlanma, en önemlisi de beyin ve sinir hücrelerinde tahribat yapmasý, bilinçli beslenmek isteyenlerin ondan uzaklaþmasý için yeterli. Peki ama tatlý sevdamýz ne olacak? 

Öncelikle rafine þekere alternatif ne kullanýrsanýz kullanýn miktarýný az tutmalýsýnýz. Þeker, vücutta glikojen ya da yað olarak depolanýyor veya glikoz olarak kan yoluyla hücrelerde kullanýlmak üzere daðýtýlýyor. Uzmanlar, hangi türden þeker olursa olsun aldýðýmýz þeker miktarýnýn toplam gýdadan aldýðýmýz enerjinin yüzde 10’undan fazlasýný oluþturmamasý gerektiðini söylüyor. Tabi bu doðal þeker için geçerli. Yerine bal, agave þurubu, akçaaðaç þurubu, stevia bitkisi, hindistancevizi ve hurma þekeri doðal alternatifler. Son dönem rafine þekere alternatif en önemli ürün ise bize oldukça yabancý ve hiç kalori içermeyen monk meyvesi özütü.

3- Klorofil suyu

Anti-aging etkisi olan gençlik iksiri klorofil. Bitkileri yeþil yapan bir pigment olan klorofil yeþil sebzelerde bulunmakta. Bitkinin bu yeþil özü insan kanýna benzer bir yapýya sahip. Metabolizmayý güçlendiren, hastalýklarla savaþan hücrelerin üretimini arttýran, A, C ve E vitaminiyle yüklü olan klorofil suyu her gün düzenli olarak içildiðinde kanýn temizlenmesini saðlýyor. Klorofil deposu olan çimen suyu yýllar önce bir hayli gündemdeydi. Ancak bir türlü yaygýn bir alýþkanlýk olamadý. Tüm yeþil bitkilerde klorofil bulunuyor. Ancak, buðday çimeni suyu gerçek bir bomba; bir kahve fincaný buðday çimeni suyunda ortalama 2 kg yeþil sebzedeki vitamin ve enzimler bulunuyor. 

Yeþillik tüketmek kandaki oksijenin artmasýna, aðýr metallerin atýmýna yarýyor ve kanserojen birikimini engelliyor. Her gün bir kahve fincaný çimen veya bir bardak kabuklu salatalýk, ýspanak, pazý gibi koyu yeþilliðin suyunu bekletmeden içmek yeterli. Çimen yetiþtirmek isterseniz, bir avuç buðday ve topraðý karýþtýrýp kapaklý bir kaba alýn. Kapakta delikler açýn. Ýçini su doldurun ve süzün. Ýki gün sonra filizlenen buðday karýþýmýný uygun bir yayvan kaba toprak üzerine yayýn. Üzerini nemli bir kaðýt havluyla kapatýn. Ýki gün sonra havluyu atýn. Hýzla büyüyen çimenlerin yemyeþil olduðunu göreceksiniz. Uzayan çimenleri tepesinden keserek, özel mini sýkma makinasýnda sýkýn. Biraz eziyetli gibi ama o bir gençli iksiri. Sakýn fazla da içmeyin, oksijenden dolayý baþ dönmesi yapar. 

4- Bakliyatlarý fermente etmek

Bakliyatlarý fermente etmek son yýllarýn en büyük trendi. Ancak saðlýk konusundaki etkisi hiç de yabana atýlacak gibi deðil. Tüm tohumlarýn dýþýnda bulunan fikrit asitin önemli bir bölümünden kurtulma yöntemi. Bakliyatlar minarelerle doludur ve çok saðlýklýdýr. Ancak tüm bakliyatlarý zýrh gibi koruyan kabuðunda biriken fikrit asit, sindirimi zorlar ve bakliyattaki demir, çinko gibi önemli elementlerin emilimini azaltýr. Peki ne yapmalýyýz? Bundan böyle onlarý fermante ederek tüketmeyi denemeliyiz. Fermente sürecinde laktik asit üreten bakteri ile mayalanan bakliyatta enzim aktivasyonu oluyor. Bu da sindirimi kolaylaþtýrýp, enzimlerin daha rahat emilimine yol açýyor. Akþamdan suya salýnan nohut, fasulye, bu zaten hepimizin yaptýðý bir uygulama. Peki fermente için sonrasýnda neler yapmamýz gerekiyor? Bir gece duru suda bekleyen bakliyatý süzüp içine bir bardak peynir altý suyu ilavesiyle tekrar suyun içine býrakmalýyýz. Bu þekilde en az 48 saat buzdolabýnda bekleyen bakliyatlarý bu iþlemden sonra kullanmak gerekiyor. 

5- Filizlendirmek

Filizlenen bakliyat tüketimi Azteklerin, Çinlilerin, Kuzey Amerikalýlarýn baþvurduðu çok eski bir yöntem. Bilimsel olarak bir baklagilin içerisinde bulunan vitamin ve mineraller çimlendirildiðinde tam sekizyüz kat artýyor. Buðday, mercimek, kinoa, susam, maþ fasulyesi, ayçekirdeði, maþ fasulyesi, yabani pirinç gibi aklýnýza gelen bakliyat veya tüm tahýllar kolayca filizlendirilebilir. Ýlk kural tohumlarýn atalýk ve doðal olmasý. Bir avuç tohumu ýslatýp 24 saat kapaðý kapalý kavanozda tutun. Sonra kapaðýný açýp, yerine tülbent sarýn ve 12 saat boyunca ters çevrili þekilde hafif su eklediðiniz bir tepside iþlemi devam ettirin. Filizlendirmenin hava alan, direk güneþ ýþýðý görmeyen, aydýnlýk bir ortamda yapýlmalý. Ýyice filizlenen bu tohumlarý salatalara ekerek tüketebilirsiniz.