Best model niye oyuncu olmasın!

Filmimiz yurtdışındaki festivallere de gidecek. Kontakt kurmaya çalışacağım. Saadet Işıl Aksoy şu anda çok başarılı, ben de isterim kendisi gibi olmayı.

Üniversitede uluslararası ilişkiler okurken ‘harçlığını çıkarmak’ için başladığı mankenlikte 2009 Best Model of Turkey birincisi ve Best Model of the World üçüncüsü olan manken Tuğçe Sarıkaya, sinemada da iddialı. Uçurum dizisinde ajan rolünden de tanıdığımız Sarıkaya, Kelebeğin İkinci Günü adlı kısa filmde ‘çoklu kişilik bölünmesi yaşayan’ bir karakteri canlandıracak. Haliyle zor bir rol ve kariyeri için büyük bir risk. Ancak röportaj sırasındaki olgun cevaplarıyla Sarıkaya bize ümit verdi. Uluslararası bir oyuncu olmayı amaçlayan Tuğçe Sarıkaya’nın en büyük çıkmazı, oyunculuk gerekleriyle toplumun değer yargılarını barıştırabilmek!

-Senaryo size geldiğinde, bu filmde yer almayı kabul etmenizi sağlayan şey neydi?

Konusunu çok beğendim. Daha önce dizide ve sinema filmlerinde oynadım ve onlar kendime yakın rollerdi. Bu filmde çoklu kişilik bölünmesi yaşayan bir kızı canlandırmam gerekti. Farklı geldi, kendimi geliştirebileceğime inandım, bilgi sahibi olabilmek için araştırma yaptım. Senaryoya, yönetmenimize, kadrodaki diğer arkadaşlarımıza inandım. Survivor’dan Hasan Yalnızoğlu, Alize Gördüm, Ece Filiz, Yılsenin Bayar, Tolga Tarık ve Zeynep Tunuslu da vardı.

-Sinemada sıkça gördüğümüz ve büyük karakter oyuncularının tercih edildiği bu role nasıl hazırlandınız?

Biraz yönetmenim ve oyuncu koçum beni cesaretlendirdi. Sonuçta iyi oldu galiba, daha izleyemedim ama yönetmenim beğendiğini söyledi. (Rolüme hazırlanmak için) Richard Gere ve Edward Norton’un oynadığı İlk Korku ve başka birkaç film seyrettim.

-Üniversitede uluslararası ilişkiler okumuşsunuz...

Ailem iç mimar olmamı istiyordu. Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde iki yıl iç mimarlık okudum. Fakat okurken gizli gizli yeniden üniversite sınavına girdim, istediğim bölüm buydu, tutturunca girdim. Okurken kendi harçlığımı kazanmak için mankenliğe başladım.

OYUNCULUK EĞİTİMİ ALDIM

-Mankenlerin dizilerde yer alması tartışma konusu. Siz bu yöndeki eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir işin eğitimini almadan hiçbir şey olmaz. Ayla Algan’dan oyunculuk eğitimi aldım, yeterli bir eğitim mi, değil. İnsanlar konservatuarda dört yıl boyunca okuyor, benim Ayla Hanım’dan aldığım dört aylık bir eğitim tabii ki hiçbir şey değil. Bunu kabul ediyorum fakat kendimi geliştirmek için her fırsatı değerlendiriyorum. Risk alarak böyle rolleri kabul edip oyunculuğumun üstüne bir şeyler katmaya çalışıyorum. Mankense, yetenekliyse, eğitimini de aldıysa neden oynamasın.

-Magazin basınında çok yer almak mankenliğin bir getirisi olsa da sinema kariyeri için sıkıntı yaratıyor mu?

Bir dizinin seyredilmesini sağlayan tabii ki iyi oyuncular fakat rating kaygısı olduğu için tanınan, sevilen, haberi çıkan oyuncular olması çok daha iyi.

KADİR İNANIR RAHMETLİ BABAM GİBİ

-Türk sinemasında birlikte çalışmak istediğiniz yönetmenler, oyuncular var mı?

Çağan Irmak, Gani Müjde... Gani Müjde’nin bütün filmlerini, dizilerini izlemişimdir. Kadir İnanır’ın küçüklüğümden beri hayranıyım, rahmetli babama da çok benzetirim. Bir de Kenan İmirzalıoğlu.

-Kadın oyuncu olarak, çekinmeden tüm rolleri kabul eder misiniz? Yoksa bazı sınırlarınız, kurallarınız var mı?

Oyuncunun rol seçmemesi lazım, ben de seçmem. Gelen rolü hakkıyla oynarım. Ama çok uçlarda olan bir rolü oynamam açıkçası. Bir deliyi oynarım, oyunculuğuma bir şeyler kattığı için. Ama sınırlar olması lazım. Türkan Şoray kanunları olmak zorunda belki de.

-Sinemada yurtdışına açılma hedefiniz var mı?

Tabii, inşallah. Filmimiz yurt dışındaki festivallere de gidecek. Eğer oradan ödül veya davetler alırsa, kontakt kurmaya çalışacağım. Ben manken olarak sadece Türkiye’de değil yurt dışında da defilelere çıkıyorum, İki hafta önce Kosova Moda Haftası’nda tek çıkan Türk ben oldum, beş gün boyunca 20 tane defileye çıktım. Yurt dışında da bir ajansım var çünkü. Yurt dışı bağlantım olmasa diğer defilelere çıkamazdım, oyunculuk da aynı şekilde.  Saadet Işıl Aksoy şu anda çok başarılı işler yapıyor, yolu açık olsun, ben de isterim kendisi gibi olmayı.

Mankenler mecburiyetten film çekiyor

-Sırada yeni film projeleriniz var mı?

Eylül’de bir tane komedi filmimiz olacak Şipşak Anadolu isminde. Demo filmi çekilmiş ama daha onay alınmamış bir dizi de var. 10 yıl önce mankenler aynı gün içinde 10 tane işe giderlermiş, ücretler de çok daha farklıymış. Şimdi bekliyorsunuz ki defile olsun da çıkayım. Zaten varım bu sektörde ama çok yetersiz defileler. İnsanlar mecburiyetten belki oyunculuğa geçiş yapıyor. Dört yıldır mankenlik yapıyorum. Daha önce kendimi yetersiz bulduğumdan oyunculuk ikinci plandaydı. Kendimi artık geliştirdiğime inandığım için oyunculuğun ön planda olmasını istiyorum. Gelecekteki işimi oyunculuk olarak görüyorum.