Beyaz Saray’da noktalý virgül

Aslýnda, Soðuk Savaþ yýllarýnda iþler kolaydý... Amerika Birleþik Devletleri, “kurulu düzenin” içinden yetiþmiþ bir baþkan seçerdi, Türkiye’nin baþýnda da “komünizmle mücadelede güvenilir” bulunan, o yýllarýn “vesayet rejimi” çerçevesinde bir isim bulunurdu, görüþmeler de yaþanýp geçerdi...

Bu iþler, biraz Rum-Yunan ve Ermeni lobilerinin zorlamalarý, azýcýk “Ýsrail-Yahudi lobisi dengeleri” ve Türkiye’ye hep iþtahla bakan “savunma sanayi lobilerinin” manevralarý ile tuzlanýp biberlenirdi...

Beyazsaray, ilk kez, kendi ülkelerinin “kurulu düzenine raðmen” iktidarlarýný güçlendirmeye çalýþan iki liderin buluþmasýna sahne oldu, yaþanýlanlar, ev sahibi Trump’ýn misafiri Erdoðan’a göre çok zorlu süreçten geçtiðini iþaret ediyordu.

'Rus casusu' Amerikan baþkaný!

Erdoðan,Beyazsaray’da, Amerikan kurulu düzeninin ana bekçi kurumlarý medyanýn “Rus casusluðu” ile suçladýðý bir Baþkan ile görüþtü!.. Trump’ýn aklý ne kadar Türkiye ve baðlantýsýnda Ortadoðu ile ilgiliydi, bilemeyiz.

Açýk gerçek, “kurulu düzenin” sert direniþine raðmen Oval Ofis’e yerleþmiþ bu isim, belki de Amerikan tarihinin en ilginç deneyimlerinden birini yaþýyor. Sistemin içinden gelmiyor ve bu düzenin Soðuk Savaþ yýllarýnda üzerinde yapýlandýðý “Sovyet/Rusya muhalifi olma” hassasiyetinin de uzaðýnda durmaya çalýþýyor. “Rusya ile barýþ içinde çalýþýrým” demek Amerikan savunma sanayinden CIA ve Pentagon’a kadar uzanan dev bir kurumsallaþmanýn karþýsýna dikilmek anlamýna geliyor. Rus Dýþiþleri Bakaný Lavrov ile yaptýðý sohbet ise haliyle, “gizli sýrlarý Moskova’ya verdi mi” manþetlerine neden oluyor.

Erdoðan’ýn önemli ziyaret öncesinde vurguladýðý, “karþýmýzda yerine oturmaya çalýþan yeni ve çok parçalý bir yönetim var” cümlesi, Washington’da yaþanýlan bilek güreþinin boyutunu Ankara’nýn gördüðünün iþareti kuþkusuz...

Köprülerin atýlmamasý önemli

Trump’ýn iþadamlýðýndan gelen öngörülemez fakat “sorunlarla yüzleþmeye yatkýn” yapýsý var. Ýki önemli müttefik Türkiye-ABD arasýnda bu kadar keskin çeliþkilerin yaþandýðý bir dönemde, Erdoðan’dan uzak durabilir, topu, futbol deyimiyle orta sahada dolaþtýrabilirdi. Fakat o, Beyazsaray’a kadar gelip, topu Amerikan ceza sahasýna taþýmakta kararlý Erdoðan ile görüþmeyi tercih etti. Bu, “Türkiye aleyhtarý tüm lobilerin” görmek istemediði görüntüyle Türkiye ile iliþkilere baðlýlýk, yeri geldiðinde özverili mutabakat arayýþýdýr.

Nitekim, Erdoðan ortak basýn toplantýsýnda sözünü sakýnmadý, YPG-PYD meselesini son derece diplomatik bir dille gündeme getirerek topu, altý pasa kadar taþýdý.

Ortaya çýkan tablo, köprülerin atýlmadýðý zemini iþaret ediyor, iyidir.

Erdoðan’ýn YPG-PYD meselesini kamuoyunda diri tutmasý, Trump’ýn PKK konusunda söyledikleri, “harekat meþruiyetinin” de çýkýþ noktasýdýr. Pentagon’daki Obama ekibi, Ýsrail ile eþgüdümlü Suriye politikasýný sürdürebilir ama artýk Türkiye’nin “bir gece ansýzýn gelebilirim” politikasýnýn önündeki son diplomatik engellerin de kalktýðýný bilmek zorundalar, çünkü kartlar açýk oynandý.

Kendi yolumuzda gideriz

Belli ki, gerçekleþen ilk buluþmanýn devamý, 24-25 Mayýs günlerinde Brüksel’de yapýlacak NATO zirvesinde gelecek.Erdoðan, yalnýz ABD’nin deðil, Almanya baþta tüm NATO müttefiklerinin FETÖ’yü sarýp sarmalamasýný, PKK-PYD ile yakýn iþbirliðini o zirveye taþýmakta kararlý.

Bu zirve, Türkiye’nin müttefiklerine (!) son açýk uyarýsý olacaktýr, çünkü, Erdoðan’ýn dediði gibi “bu iþ çok uzadý” zamanýn tik-taklarý da bir saatli bomba gibi çalýþmayý sürdürüyor.

Türkiye, diplomasinin son ataklarýný yapýyor, itidalli ama kararlý.

Mesajý alýrlar, yolumuza birlikte devam ederiz. Almazlar, bölgedeki dengeleri deðiþtirecek güç, Türkiye’nin elinde mevcuttur.

Atladýklarý ana nokta, Türkiye’nin bölgede varlýklarýný güçlendirmeye çalýþan devletlerin aksine, bugüne kadar “vekalet savaþý” unsurlarýna sýrtýný yaslamadýðý, açýk ve þeffaf politikayla, Fýrat Kalkaný baþta tüm operasyonlarýný kendi ulusal askeri gücüyle gerçekleþtirdiðidir. Türkiye Irak-Suriye coðrafyasýna anladýklarý dilden girerse, bölgedeki tüm oyuncular nefes darlýðý yaþamaya baþlar...

Noktalý virgül, bir cümlede çok fazla ve birbirinde ayrý tanýmlamalarý içeren unsurlar için kullanýlan virgül varsa kullanýlýr.

Erdoðan Beyazsaray’a giderek virgül sayýsýnýn artmasýný önledi. Þimdi ara geçiþteyiz, yani, noktalý virgül konuldu, nokta son cümle söylendiðinde konulacak haliyle...