Doygunluk hissi mide, baðýrsak ve yað dokularýmýzdan, beynimizde bulunan hipotalamus salgý bezine gelen sinyallere baðlýdýr. Bazý besinler beyne hýzla bu sinyalleri göndererek kilo vermeyi saðlýyor.
Çevremizde duyularýmýzý uyaran iþaretler, sosyal baskýlar, iþtah ve açlýk hisleri yemek tüketimimizi arttýrabilecek etkenler. Fizyolojik olarak, yemek tüketimimiz mide, baðýrsak ve yað dokularýmýzdan, beynimizde bulunan hipotalamus salgý bezine gelen sinyallere baðlýdýr. Öðün sýrasýnda, gastrointestinal sistem sayesinde vücudumuzda biyokimyasal peptit sinyaller ve doygunluk etkenler üretilir ve beyine yollanýr. Bu sinyallerin bazýlarý doygunluðu gerçekleþtirerek yemek tüketimini azaltýr. Yemeklerin enerji yoðunluðu da doygunluk üzerinde etkilidir. Düþük enerji yoðunluðu olan yiyecekler ise daha tok tutar. Diyetin enerji yoðunluðunu azaltmak yiyeceklerin lif oranýný arttýrmalü mümkün.
Yaðlanmayý engelleyen kimyasallar
Bazý yemeklerin içlerinde bulunan maddeler metabolik olarak aktiflerdir ve doygunluðu saðlamakta yardýmcý olurlar. Bu maddelerin bazýlarý, CCK hormonunun salgýlanmasýný saðlar. Çeþitli yiyecekler, hormonlarý etkileyerek enerji metabolizma oranýný ve yað dokularýnýn kýrýlma derecelerini deðiþtirir.
Çay: Ýçinde, yüksek oranda polifenol barýndýrýr, en çokta yeþil çayda vardýr. Yaðlanmayý engeller ve kilo alýmýný yavaþlatýr.
- Orta boy zincirli trigliseritler (MCT): MCT’ler gastrointestinal sistemde kýrýlýp emilirler kana karýþýp karaciðere yollanýrlar. Yað dokularýnda depolanmazlar. Az yaðlý süt, yoðurt ve peynirlerde MCT fazlasý ile bulunur.
- Diasilogliseroller (DAG): Emilim sonrasý yað dokularýnda depolanmadan karaciðere gönderilir. Sarýmsak, pýrasa, soðan, acý biber, salatalýk, buðday ve mercimekte bolca vardýr.
- Konjuge Linoleik Asit (CLA): Süt ürünlerinde ve etlerde bulunan bu yað asitleri, hayvanlar üzerinde yapýlan araþtýrmalarda, kilo alýmýný yavaþlattýðý belirtilmiþtir. Süt, kýrmýzý ve beyaz et, yoðurt bu maddeden zengindir.