Beynin dopingi uyku

Ýnsan hayatýnýn yaklaþýk üçte biri uykuda geçiyor. Beyin yaþananlarý bizim için birer tecrübe ve bilgi kaynaðý haline uykudayken getiriyor. Uykusuzluk durumunda bedensel ve zihinsel bozukluklar baþgösteriyor.

Gündüz yaþýyoruz, gece iþliyoruz. Ölene kadar çalýþan bir vardiya sistemi her gece uykumuzda devreye giriyor. Uyku ayný zamanda beynin ikmal ve bakým periyodudur. Kýsaca bizim pasif bir süreç olarak algýladýðýmýz uyku aksine beynin en aktif olduðu süreçtir. Ýþte bu süreç kesintiye uðradýðýnda bedensel, ruhsal ve zihinsel sorunlar baþ gösteriyor. Uykuyu kabaca dalma, sürdürme ve uyanma þeklinde üç döneme ayýrabiliriz. Bozukluklar da ya dalamama ya uykuyu sürdürememe ya erken uyanýp bir daha uyuyamama ya da uyanmakta güçlük çekme þeklinde yakýnmalarla ortaya çýkar.

Uykuyu neler bozar?

- Depresyon

- Stres ve kaygý

- Aþýrý kilo artýþý, obezite ve ense kalýnlýðý

- Aþýrý alkol:

- Aþýrý sigara tüketimi:

- Tiroid, kalp, böbrek gibi önemli organlarýn hastalýklarý uykuyu bozar

- Gece vardiyasýnda çalýþan doktor, hemþire, polis gibi meslek sahiplerinde uyku döngüsü bozulabilir.

Yataða tok girmeyin

Stres, depresyon ve kaygý gibi psikiyatrik sorunlara baðlý olan uyku bozukluklarý antidepresanlar ve uyku düzenleyicilerle son derece baþarýlý bir þekilde tedavi edilebilmektedir. Ancak bunun yanýnda uyku hijyenine yönelik bazý hususlara dikkat etmelisiniz. Uyku öncesi aþýrý tok veya aç olmamalýsýnýz. Yatmadan önce uyarýlmýþlýða sebep olacak aþýrý zihinsel ya da bedensel aktiviteden kaçýnmalýsýnýz. Aþýrý kahve, sigara, alkol ve kolalý içeceklerden sakýnmalýsýnýz. Yatak odanýzýn aþýrý gürültülü, ýþýklý, soðuk ya da sýcak olmasýný önlemelisiniz Uyarýcý ilaç almamalýsýnýz. Uyku öncesi gevþeme egzersizleri ve ýlýk duþ almaya özen göstermelisiniz. Uykunuz gelmeden yataða girmemelisiniz.