Býçak kemiðe dayanýnca...

Nihayet Cerablus harekatý. Adý “Fýrat kalkaný” þeklinde konulan bir harekat. Evet, DAEÞ’i Cerablus’tan süpürmek var bu harekatýn amacýnda ama Türkiye’yi asýl heyecanlandýran boyutunun “PYD’nin Fýrat’ýn Batý’sýnda koridor edinme hesabý”na yönelik darbe niteliði taþýdýðý açýk. 

Böyle bir harekatýn ABD Baþkan Yardýmcýsý Biden’ýn çok sancýlý günlerin akabinde Türkiye’ye geldiði güne denk gelmesi ayrýca dikkat çekici.

PYD, bizim Amerika’ya bir türlü anlatamadýðýmýz bir tehdit. PKK’yý terör örgütü görüp onun uzantýsý halindeki PYD’ye “DAEÞ’le mücadele ediyor” gerekçesiyle koruma saðlayan bir “Müttefik, dost, stratejik ortak” oldu Amerika. Bizim Cumhurbaþkanlýðý seviyesinde “Bu nasýl müttefiklik?” diye sorguladýðýmýz bir müttefik oldu. “Güney sýnýrlarýmýzda, içerdeki terörü besleyecek bir yapýyý nasýl korursunuz?” diye hesaba çektiðimiz müttefik.

Söz verdiler, “Fýrat’ýn Batý’sýnda kalmayacaklar” dediler ama içimiz rahat etmedi. Çünkü PYD ilerliyor, Menbiç’e el koymaya kalkýyor, Cerablus’u ele geçirip Afrin’e bir adýmlýk mesafe kalmasý yolunda hamle yapýyordu.

Amerika ayak sürüyordu deyim yerindeyse. Serzeniþlerimiz karþýlýk vermiyordu.

Bu arada Rusya ile yaþanan gerilim sebebiyle Suriye’de adým atamýyorduk.

Avrupa Amerika ile paralel bir þekilde “Erdoðan karþýtlýðý”ný Türkiye karþýtlýðýna dönüþtürmüþ durumda, Türkiye’nin bütün hassasiyetlerini gözardý ediyordu.

Türkiye bir hamle yaptý, Rusya ile gerilimi sonlandýrdý.

Ýran ile diyalogu artýrdý.

Bu, Suriye’deki iki ana aktörle iliþkileri durultmak anlamýna geliyordu.

Bu arada 15 Temmuz oldu, Amerika adeta bir akýl tutulmasý yaþadý ve muhtemelen içinden “Acaba darbe baþarýlý olur mu?” sorusu- ümidi geçti. Yarým aðýz geçmiþ olsunlar geldi, gelmedi. Üstelik darbenin 1 numarasý Amerika’daydý. Bir tür koruma konumundaydý.

Türkiye’nin öfkesi daha da arttý.  

Öyle ki yine Cumhurbaþkanlýðý seviyesinde meydanlarda “Ya Türkiye ya FETÖ!” sesi yankýlandý.

Ve iþte ABD Baþkan Yardýmcýsý Türkiye’ye geldi.

Biden yolda iken baþladý Fýrat Kalkaný harekatý. Saat 04.00’te.

ABD’nin haberi var mýydý bu harekattan?

Vardý kuþkusuz, çünkü Biden’dan önce Amerikalý askeri yetkililer gelmiþti ve Cerablus harekatýnýn “Koalisyon güçleri” ile birlikte DAEÞ’e karþý yürüyen bir harekat olduðu açýklanmaktaydý.

Ama Türkiye kendi güvenlik öncelikleri sebebiyle farklý bir boyut katmakta bu harekata...

DAEÞ’le mücadeleye evet, ama artý, bana yönelik diðer tehdidin de bertaraf edilmesi.

Bu PYD tehdidi. PYD’yi vuruyoruz, vuracaðýz.

Soru þu: Amerika ne diyecek?

Amerika bir þey demiyor. Stratejik aklý varsa demeyecek. Üstelik harekat Biden burada iken gerçekleþiyor ve zýmni onay gözleniyor. Hatta havadan destek saðlanýyor. Belki de bir özür beyaný...

Amerika, Türkiye ile iliþkilerin riske girdiðini gördü mü? Suriye’de Türkiye, Rusya, Ýran, Amerika’nýn perspektiflerinin yakýnlaþtýðý yeni bir dönem mi baþlýyor?

Türkiye o kadar yüksek sesle tepkilerini dile getirdi ki, Amerika’nýn hala kýrýlmayý görmemesi ya stratejik körlük ya da Erdoðan þahsýnda Türkiye’yi gözden çýkarma anlamýna gelecekti.

Bunu yapar mý? Yapmaz diye düþünmek akýl gereði. Ama bazen Amerika-Batý reflekslerine baktýðýmýzda akýl gereði bile geri planda kalabiliyor.

Cerablus’ta Amerika kendini tashih refleksi ile belki, Türkiye’nin emri vakisi”ne razý olacak gibi gözüküyor.

Ama Washington ile iliþkide “FETÖ” olayý, daha az bir gerilim kaynaðý gibi görünmüyor.

ABD Gülen’i ya verecek, ya verecek.

Vermemesi, darbe karþýsýndaki akýl tutulmasýnýn, yarým aðýz tavrýn, Mýsýr refleksinin uzantýsý olarak okunacak.  

Biden 15 Temmuz gecesi bombalanan Meclis’i gezdi.

Ankara’daki hassasiyeti dinledi.

ABD’li kadrolara, Genelkurmay Baþkaný Org. Hulusi Akar’ýn “Darbeciler beni Fethullah Gülen’le görüþtürmek istediler” þeklindeki ifadeleri dahil, Gülen - Darbe irtibatýna dair klasörler dolusu bilgi verildi.

Amerika oturup bir deðerlendirme yapacak. “Ya FETÖ ya Türkiye” sorusunu kendi kendine soracak. Ýþi kolay mý, galiba deðil. Bir baþkan adayýnýn seçim çalýþmasýnýn finansý dahil, yüzlerce okul ile bu yapý Amerika’nýn baðrýnda geziniyor. Nasýl arýnacak, þimdi Amerikan aklýnýn performansýný gözleyeceðiz.