Big Brother böyle istiyor

Siyasette Susurluk ne ise, sporda da “3 Temmuz süreci” odur... Olay net ama, sonuçları karma karışık... İş o denli Arap saçına döndü ki, UEFA ve FIFA bile ne yapacağını şaşırdı. Aslında bu dolambaçlı ortam, şike işinin doğasında var. Belçika’daki bizimkine benzer şike iddiaları da, tam 8 yıldır yargıda çözülemedi.

Ne kadar iyi niyetli olursanız olun, sorunun kökünü ne kadar kazımağa azimli olursanız olun; şike cıva gibi ele-avuca gelen bir şey değildir. Kayar ve yoluna devam eder. Zaten gideceği yere, önceden oluk da döşenmiştir.

Türkiye’de ve dünyada bunun ne anlama geldiğini öğrenmek isterseniz, size Declan Hill adlı Kanadalı’nın yazdığı “How To Fix A Football Match” adlı kitabını ısrarla/önemle/özellikle öneririm. Ülkemizde de “Şike” başlığı ile yayınlandı. O yüzden bazılarınız Declan Hill’i tanıyabilir.

***

Eğer onun 2010’da uluslararası 3 kuruluş tarafından “Yılın kitabı” seçilmiş eserini okursanız; 3 Temmuz sürecinin özünü anlarsınız. Dünyadan verdiği şok edici/acı örnekler, insanın kanını donduracak cinstendir. Uluslararası bahis mafyası, Declan Hill’e benzer nitelikte yayınlar yapan Belçikalı bir gazeteciyi asit kazanında eritti. Arta kalan kemik posasını da, bir inşaatın temel harcına kattı. Tüm dünyadaki benzer cinayetlerin haddi hesabı yok.

Bizde cinayet yok ama, neredeyse ona ramak kalmıştı. Akçaabat olaylarında kulüp başkanı ayağından vurulmuş, kalecisi kaçırılmış, Gökdeniz ve Fatih Tekke’nin otomobilleri kurşunlanmış, bir futbolcunun meçhul kişiler tarafından atılan dayakla ayağı kırılmıştı. Bu olayların sonunda çıka çıka 2 kişiye hak mahrumiyeti cezası çıkmıştı. Kurşunların, işkencenin ise hesabı sorulamadı.

Declan Hill kitabında diyor ki; “Mahkeme salonuna gidip de şike yaptım, adamı satın aldım, maçı bağladım demenin hiçbir değeri yoktur. En iyi haliyle, hakimler size salonun dışında gülerler. Kötü halinde ise, özel yaşamınızda çok miktarda belayla karşı karşıya kalırsınız. Mahkemeler sorunu çözmez, kafa karıştırır.”

***

Vallahi inanmamak elde değil, bir mahkemenin aldığı bir kararı; başka bir mahkeme iptal ediyor. UEFA’da da aynı şey olmadı mı; aldığı bir kararı FIFA durdurdu. İş çorbaya döndü.

Siz en iyisi, “Şike” kitabını bulup okuyun da; neler olup bittiğini tüm açıklığı ile Declan Hill’den öğrenin. Ama dikkat edin, futboldan soğuma riskiniz vardır.