Ýlk Müslüman sahabelerden Bilal Habeþi’nin kölelikten özgürlüðe uzanan hikayesi beyazperdeye taþýndý. ‘Özgürlüðün Sesi’ adlý film özgün hikayesi, teknik ve estetik kalitesiyle görülmeye deðer. Bedir Savaþý ve Hz. Hamza bölümleri unutulmayacak türden.
Hikayesini az çok hepimiz biliyoruz. En azýndan Mustafa Akkad’ýn unutulmaz Çaðrý filminden hatýrlýyoruz; Cahiliye dönemi Mekke’sinde siyah bir köle iken, Ýslam’la þereflendikten sonra ilk ezaný okuyan Bilal Habeþi’nin kölelikten özgürlüðe uzanan hikayesini…
Bilal-i Habeþi, çocukluðundan itibaren kölesi olduðu Ümeyye ve Ümeyye’nin oðlu Safvan tarafýndan türlü iþkencelere maruz kalmýþ bir sahabe. Hz.Muhammed’in peygamberliðinden sonra Müslüman olduðu için çilesi ikiye katlanan Bilal, ‘efendisi’ Ümeyye tarafýndan kýzgýn güneþin altýnda devasa bir kaya parçasý ile ezilirken, Hz. Ebubekir tarafýndan özgür býrakýlmak üzere satýn alýnýp iþkenceden kurtarýlýr. Sesinin güzelliðiyle nam salan Bilal, sonrasýnda, Hz. Muhammed’in izinde, ilk müezzin, iyi bir savaþçý, hürriyetin ve adaletin yýlmaz savunucusu olur.
26 Mayýs’ta gösterime giren ‘Özgürlüðün Sesi: Bilal Habeþi’ filmi iþte bu sahabenin hayat hikayesinin sinemaya aktarýlmýþ hali.
30 milyon dolarlýk muazzam bütçeli filmin yapým ekibi Kung Fu Panda, Karayip Korsanlarý, Madagaskar ve Yüzüklerin Efendisi gibi filmlerde çalýþmýþ uzman bir ekipten oluþuyor.
Küçüklere olduðu kadar büyüklere de hitap eden filmi Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn da katýldýðý özel bir gösterimde izledim. Büyük bir emeðin ve üç yýllýk çabanýn ürünü olan Bilal, teknik ve estetik yönüyle ‘iyi’ nitelemesini sonuna kadar hak eden bir animasyon; Ýslam tarihinden çok Bilal Habeþi’nin hikayesine odaklanýyor.
GÖRKEMLÝ SAHNELER VAR
Müezzinlerin efendisinin çocukluk dönemi, annesi ve kýz kardeþiyle olan güçlü baðlarý ve uzun kölelik yýllarýnýn ardýndan, içindeki zincirleri kýrýp, Ýslam’la þerefleniþine giden süreç, filmde yer buluyor kendine.
Ortadoðu ezgilerini Ýskandinav ve Avrupa tarzý füzyonla buluþturan etkileyici müzikleriyle dikkat çeken filmin öyküsü genel olarak anlaþýlýr bir biçimde beyazperdeye yansýyor. Yer yer ‘tavan’ yapan görkemli sahneler söz konusu. Mekke’de bir pazar yerinde kölelere iþkence yapýlýrken ‘Allah’ýn Arslaný’ Hz. Hamza’nýn simsiyah atý ve olanca haþmetiyle ortaya çýktýðý sahne hafýzalara kazýnacak türden. 10 dakika civarýnda süren Bedir muharebesi de öyle.
Ayrýca, hem insanlara hükmetmek hem de sömürü çarkýný döndürmek isteyen Mekkeli müþriklerin putperestliði bir din gibi sunma çabasý, çocuk seyircinin de anlayacaðý sadelikle iyi özetlenmiþ.
Ve fakat... Çocuklarý da hedefleyen bu filmde ebeveynleri ‘belki’ düþündürebilecek tek bir dezavantajdan söz edilebilir. O da savaþ sahnelerinde (kaçýnýlmaz olarak ) verilen þiddet yoðunluðu. Yine de, ve neyse ki, yönetmen son derece hassas davranarak ‘kanlý’ görüntüler kullanmamýþ. Bunun, küçük çocuklar açýsýndan bir anlamda ‘tehlikeyi savuþturan’ önemli bir ayrýntý olduðunu düþünüyorum. Ýntikam alabilecek pozisyonda iken, Bilal’in, kendisine kötülük yapan muhatabýný affetmesi de filmin barýþçýl diline bir örnek.
Filmde, kim/ne olduklarý tam anlaþýlamayan bazý karakterlerin ve olaylarýn biraz daha açýklayýcý biçimde yer almasý iyi olurdu. Örneðin Bedir savaþýnda Müslümanlara destek olan beyazlar içindeki ‘melekler ordusu’ göndermesi herkes tarafýndan anlaþýlabilir mi? Bunun gibi, Bilal’in Saad ile olan arkadaþlýðýnýn temelleri de flu kalmýþ. Ayný þekilde Mekke’den Medine’ye hicret ve (uzunca bir süre filmde yer aldýðý için) Bedir Savaþý’nýn nedenleri iyi temellendirilse öykü geçiþleri daha da saðlamlaþýrdý.
NE SÜPERMEN NE BATMAN!
Bu ufak detaylarýn dýþýnda, Özgürlüðün Sesi Bilal Habeþi, animasyon filmlerinin en anlamlýsý olarak sinema tarihine geçecek kalitede bir yapým. Süpermenlerin, Batmanlerin seyirciyi esir aldýðý bu çaðda, gerçek bir kahraman olan Bilal Habeþi’nin özgürlük ve adalet çýðlýðý mükemmel bir Ramazan hediyesi olarak parýldýyor. Mutlaka görülmeli.
Diyanet ve MEB tavsiyeli film
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Milli Eðitim Bakanlýðý tavsiyeli Bilal Habeþi adlý animasyon film, merkezi Dubai’de bulunan Barajpun Entertainment tarafýndan sinemaya uyarlandý. Türkçe dublaj kadrosunda Engin Altan Düzyatan, Ayça Bingöl, Tamer Karadaðlý, Volkan Severcan ve Hakan Vanlý gibi sanatçýlar var. Khurram H. Alavi ve Ayman Jamal’ýn yönetmenliðini üstlendiði filmin senaryosu yine Ayman Jamal’a ait. Türkiye’de Khan Medya tarafýndan temsil edilen filmin etkileyici müzikleri Atli Örvarsson imzalý.