Bilanço...

Bangladeş’te bir alışveriş merkezinden bozma, üzerine kaçak katlar çıkılmış, tonlarca makinayla tekstil atölyesine dönüştürülmüş bina çöktü, tam bin 100 işçi öldü.

Faciadan sonra isyan etmesinler diye tekstil işçilerinin maaşı 68 dolara yükseltildi.O insanlık dışı koşullarda üretim yaptıran büyük markaların ürünlerini kredi kartına 12 taksitle satın aldık İstanbul’da...

Şu elimizden düşmeyen I-Phone’ları üreten Apple’ın Çin’deki tedarikçilerinden Pegatron Group’un işçilerine haftada 69 saat mesai yaptırdığı ortaya çıktı.Ne gam, elimizdeki daha eskimeden koşup yenisini aldık 24 ay abonelik sözü ve bir sürü para vererek.

Uluslararası raporlara göre Türkiye’de bir kişi ortalama 5,4 adet taşınabilir cihaza sahip. Amerika, Almanya, Hollanda, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde sayı daha da düşük.Tüketirken, tükendiğimiz hatta geleceğimizi de tükettiğimiz bir yıl oldu 2013.

***

Arda-Sinem aşkına dair evlendiler, ayrıldılar, evleniyorlar başlıklı binlerce haber okuduk.Sonra onlara Caner-Asena eklendi, aldattı, aldatmadı diye bizi alakadar etmeyen işlerin peşine düştük.

Hürrem Sultan rolüyle ünlenen Meryem Uzerli’nin tek başına doğuracağı bebeği konuştuk haftalarca.

Konya Ereğli’de, 40 günlükken zatürreden ölen Ayaz bebek, sadece yerel medyada haber olabildi.Cem Yılmaz-Ahu Yağtu çiftinin boşanacakları haberini ABD Başkanı Obama’nın Mandela’nın cenazesinde Danimarka Başbakanı’yla flört edip etmediğini de tartıştık birinci sayfalarda.

Cuma sabahı dul bir anne, ilişki teklifini kabul etmediği mesai arkadaşı tarafından sokak ortasında vuruldu, 3. sayfaya haber oldu.

***

2013’te 30 bin fil ve 950 gergedan dişleri, boynuzları için kaçak avcılar tarafından öldürüldü, nesilleri iyice tehlikeye girdi.Türkiye’de Facebook’a koyduğu fotoğraflar sayesinde yakalanan kaçak avcılara ceza kesildi.

En teşhirci ve röntgenci yıl oldu aynı zamanda 2013.Her saniye tam 4 bin fotoğraf eklendi Facebook’a ama yanımdakine baktın cinayetleri de işlendi diğer taraftan.Gevezelikte de geri durmadı insanoğlu... Saniyede atılan twit sayısı 143 bin 199 oldu 2013’te...Kendi hayatımızdan çok gerçek ya da dizi kahramanı karakterlerle ilgilendik koca bir yıl, seneye böyle olmaz umarım...