Bilgisayardan sinemaya

Bilgisayar oyunlarından sinemaya uyarlanan filmlerin başarısız olmasına alıştık. Bu başarısızlık bilgisayar oyunlarının kendine has fanatiklerinin bir duygusu mu yoksa gerçekten hep bir şeyler eksik mi yapılıyor? Bunu öğrenmek için bakalım hangi filmler var bilgisayar oyunlarından uyarlanan.

Popüler bilgisayar oyunlarının beyazperdeye uyarlanması genellikle hüsran ile sonuçlanıyor. Bunun altında senaryodan tutun da prodüksiyon sorunlarına, yanlış oyuncu seçiminden yönetmenin farklı denemelere gitmesine kadar pek çok sebep yatıyor. Örnek vermek gerekirse; Street Fighter. 1994 senesinde, Steven E. de Souza yönetmenliğinde zamanın aksiyon yıldızı Jean Claude Van Damme başrolünde beyazperdeye uyarlanmıştı. Bunun gibi günümüze varana kadar pek çok örneği mevcut. Ancak nedendir bilinmez, oyunlar beyazperdeye uyarlarken hep bir şeyler atlanıyor ve o istenen o etki yaratılamıyor. Bu hafta vizyona giren Warcraft bu geleneği bozacak gibi. BakalımWarcraf dışında oyundan uyarlanan başka hangi filmler var...

PRINCE OF PERSIA UBISOFT

Prince of Persia, doksanlı yıllardan bu yana hayatımızda olan bir seri. NES ortamında tanınan Prince of Persia zorlu oyun yapısıyla dikkat çekmişti. 2003 yılında piyasaya çıkan Prince of Persia - The Sands of Time piyasada bomba etkisi yaratmıştı. Ardından Ubisoft, Walt Disney Pictures ile anlaşarak Prince of Persia’nın filmi için kolları sıvadı. Üçlemenin ilk oyunu olan POP-The Sands of Time 2010’da vizyona girdi ve gişede büyük başarı elde etti.

DOOM ID SOFTWARE

İlk olarak 1993’te id Software firması tarafından piyasaya çıktı. FPS türü oyun korku öğeleriyle geniş hayran kitlesine sahipti. 2005 yılında Dwayne John-son ve Karl Urban gibi oyuncuların bulunduğu ilk Doom filmi vizyona girdi. Mars’taki araştırma merkezi olan Olduvia’da iletişim kesilmiştir. Beşinci derece karantina söz konusudur. Dünyadan özel bir tim gönderilir. Kaynağı belli olmayan korkunç yaratıklar ortaya çıkmıştır ve bu yapılan deneylerin bir sonucudur. Dünyadan gönderilen ekip ise bu yaratıkları yok ederek, dünyaya da sıçramalarına engel olmaktır.

HITMAN EIDOS

Filmin kahramanı, varoluşsal bir çelişkinin insanı gibi görünmektedir. Bir kilise tarafından yetiştirilmiş en zalim suçlular tarafından eğitilmiştir. Kilise bu şartlar altında onun varlığını bile yok sayacak denli öfkeliyken, kahramanımız kötülerden uzak durmak konusunda dikkat çeken performans gösterir. Kendisi hakkında çok az bilgi mevcut. O sadece ziyadesi ile zeki ve çekici olmakla beraber ensesinde bir barkod taşımaktadır. Bu gizem dolu macerelar, etkileyici olaylar zinciri, izleyiciye nefeslerini tutarak dikkat kesilecekleri anlar yaşatıyor.

RESIDENT EVIL CAPCOM

Resident Evil ilk olarak 1998’de Playstation için piyasaya sürülmüştü. Capcom’un ellerinden çıkmış gerçek bir şaheserdi. Böylesine başarılı bir yapımın sinemaya uyarlanmasına kimse şaşırmadı. Resident Evil oyun sektöründeki başarısını vizyonda da adeta tescilledi. İlk film 2002’de vizyona girdi. Gişedeki başarısından dolayı 2004’te Resident Evil Apocalypse, 2007 yılında Resident Evil Extinction, 2010 yılında dördüncü film 3D desteğiyle Resident Evil Afterlife son olarak, 2012’de Resident Evil Retribution / İntikam beyazperde de boy gösterdi.

MAX PAYNE ROCKSTAR GAMES

2001 yılında Rockstar Games’in piyasaya çıkardığı ‘Max Payne’,  2008 yılında beyazperdeye uyarlandı. Yapım gişe-de hak ettiği ilgiyi göremedi. Filmde Amerikan Uyuşturucu ile Mücadele Teşkilatı ajanı Max Payne, katledilen kız kardeşinin öcünü almak isteyen suikastçi Mona Sax, bir seri cinayeti çözmek için işbirliği yapıyor. New York’da gerçekleşen bu katliamları çözerken ikilinin başına kolluk kuvvetleri, gangster çeteleri ve acımasız bir teşkilat dert olacaktır.

STREET FIGHTER CAPCOM

Capcom’un başarılı dövüş oyunlarından biri olan Street Fighter’da sinemaya uyarlanan yapımlardan biri. Oyun sektöründeki başarısını vizyonda da gösteren Street Fighter’a şu ana kadar birkaç farklı sinema uyarlaması yapıldı. Bunların en başarılısı 2009 yılında çıkan Street Fighter The Legend of ChunLi. Street Fighter başarısını sürdüren sayılı dövüş oyunlarından birisidir.

BLOODRAYNE TERMINAL REALITY

Bir sirkte yaşayan ve sirkin korkulan kişiliğinden bir hayli çekmekte olan Rayne, bir gün bu adama karşı kendisini savunurken insan kanını tadar. Böylece yarı vampir yarı insan olduğunu öğrenir. Rayne, vampirlerin kanlarından beslenen Bloodrayne’ye dönüşür. İki vampir avcısı sayesinde geçmişini keşfeder. Aynı isimli video oyunundan uyarlanan Bloodrayne, House of the Dead ve Alone in the Dark gibi oyunları da sinemaya uyarlayan Uwe Boll imzasını taşıyor.

MORTAL KOMBAT NETHERREALM STUDIOS

Mortal Kombat da köklü dövüş oyunlarından. Birçok oyuncu Mortal Kombat’ı Fatality sahnelerinden tanır. Kan ve vahşetin had safhalara çıktığı bu sahneler, Mortal Kombat’ı Mortal Kombat yapan unsurlardan biridir. En eski dövüş oyunlarından biri olan serinin haliyle sinema filmleri de çıktı. 90’lı yıllarda çıkan iki filmle hayranlarını sevindiren serinin 2011’de ve geçen yıl vizyona giren iki filmle sinema macerası devam ediyor.

LARA CROFT TOMB RAIDER EIDOS

Tomb Raider da zevkle oynadığımız serilerden birisidir. Angelina Jolie’yi ‘Tomb Raider’ filmlerinde Lara Croft rolünde izledik. Aristokrat kız, serüven odaklı bir hayatı seçmiştir. Antik döneme ait bir tarihi eserin peşindedir. Rivayete göre bu tarihi eseri eline geçiren dünyanın kaderini değiştirecektir. Lara Croft, eseri herkesten önce bulmak zorundadır.

TEKKEN NAMCO BANDAI GAMES

‘Tekken’i anlatmaya gerek var mı? Herhalde oyun oynayan biri bu ismi duymamış olamaz. İlginç ve yetenekli karakterleriyle ünlü oyun geniş hayran kitlesine sahip. Atari zamanlarından günümüze dek varlığını sürdüren ‘Tekken’in de filmi yapıldı. Süper güçlere sahip olduğunu keşfeden bir gençle, ondan bu gücü almak isteyen seçkin dövüşçülerin arasında geçen bol aksiyonlu bir macera...