Biliç’e güveniyorum

Beşiktaş’ın son iki maçını berabere bitirmesiyle birlikte eleştirilerin dozu artmaya başladı. Ben ortada o kadar dramatik bir tablo görmüyorum. Nedenlerini rakamlar eşliğinde anlatmaya çalışayım. Beşiktaş Akhisar karşısında 16 gol girişimi üretti. Bu rakam, kolay kazandığı Erciyes (15) ve Bursa (17) maçlarındakinden pek farklı değil. Üstelik son 10 dk’da maçı koparacak baskıyı da kurdu, ama gol gelmedi. Özetle, Biliç’in oyun anlayışından kaynaklanan yapısal bir sorun yok ortada.

Sorun skor üretkenliğinde. Son 5 maçtır üç ad birden düşüşte: Olcay, Gökhan Töre, Fernandes. Buna bir de Oğuzhan’ın 4 maçlık sakatlığını ekleyin. Ortada oyun anlayışından kaynaklanan yapısal bir sorun olmadığı için, hücum üretkenliği değişmedi.

Ama skor üretkenliğinde tüm yük santrforun üstüne kaldı. İstenen verim sağlanamadı. Oğuzhan’ın dönüşünün bile skora katkısı açık işte şu son maçta. Yukarıdaki üç addan birinin toparlanması bile tabloyu değiştirecektir.

Gelelim defansif yana: Akhisar karşısında kalesinde 9 gol girişimi gördü Beşiktaş. Antalya maçında genel defansif kurgunun çok dışında bir 8 dk’lık dilim oynamış, maçı orada teslim etmişti.

Bu maçta da benzer bir 5 dk’lık dönem yaşadı, kalesinde iki gol gördü. Bunun sistematik bir zaafa dönüşüp dönüşmeyeceğini önümüzdeki 3 maçta sınayacağız. Ben çok kaygılı değilim açıkçası.

Bir karşılaştırma: Üç büyüklerin 9 haftada ürettiği ve kalesinde gördüğü gol girişimi sayılarını vereyim sırayla. Beşiktaş 127-70. F.Bahçe 120-80. G.Saray 118-81. Maç başı ortalamalara bakalım: BJK 14,1. FB 13,3. GS 13,1. Kalelerinde gördükleri gol girişimi açısından: BJK 7,8, FB 8,9. GS 9. Ortada dramatik bir fark yok. Özellikle de üç takımın yediği gollerin ortalaması açısından.

Tek fark F.Bahçe’nin skor üretkenliğinde. FB her 5,9 girişimden birini gole çevirmiş. BJK için bu sayı 7,9. GS için 8,4. F.Bahçe’yi bir adım öne çıkaran bu. Başa dönüyoruz: Olcay, G. Töre, Fernandes üçlüsü biraz kıpırdanırsa ve orta sahada Fernandes, Atiba, Oğuzhan üçlüsü sakatlık ya da ceza nedeniyle bozulmazsa, Beşiktaş’ın skor üretkenliği artacak, maçları koparması kolaylaşacaktır. Önümüzdeki Karabük, Kayseri, Konya maçlarında böyle bir tablo göreceğimizi ve Beşiktaş’ın F.Bahçe derbisine kafası rahat çıkacağını umuyorum. Biliç’e güveniyorum.