Biliç’i her an savunmak

Aslında son dört sezondur modern futbolun gereklerini ve ilkelerini hemen hep aynı formül ve örneklerle anlatmaya çalışıyorum. Tekrardan çekinmiyor, kaçınmıyorum. Çünkü biz ligimizle ne kadar övünürsek övünelim, modern futbolla ilişkimiz sorunlu. Yerli teknik adam ve futbolcular da kendi futbol kültürümüzden kaynaklanan pek çok sınırlama yaşıyor, belli bir dönüşüm yaşamaları hiç de kolay olmuyor.

Anında başarı saplantılı futbol kültürümüzün temel önceliği modern futbol olmadığı için, del Bosque ve Schuster gibi adları da kolayca harcayabildik. Schuster döneminde sahadaki futbol kalitesi skora yansımadığı için, benim gibi modern futbol yandaşlarının savunuları da hiçbir işe yaramadı. Şimdi skor da var, modern futbolu gözeten bir anlayış da. Tam da bu yüzden sakınımı elden bırakmamak gerekiyor. Bugün Biliç’i göklere çıkaranların büyük bölümü, yarın olumsuz skorlarda en keskin eleştirmene dönüşecek. Oysa önemli olan sahadaki futbol kalitesi. Bu korundukça, Beşiktaş taraftarı ve camiası Biliç’in en büyük destekçisi ve savunucusu olmalı.

İlk 5 resmi maçın modern futbol açısından taşıdığı anlamı somut veriler üzerinden aktarmış, Bursa ve G.Saray maçlarında da aynı tablonun süreceği beklentimi dile getirmiştim. Beşiktaş 17 gol girişimi üretti Bursa karşısında, üstelik bu sayı maçın belli dönemlerine sıkışmadı, dengeli bir dağılım gösterdi. Beşiktaş’ın hücum üretkenliğinin aşamalı olarak arttığı kesin. Nicedir özlediğimiz agresif deplasman stratejisi için de iyi bir örnek oluşturdu üstelik bu maç.

Daha önemlisi de kalesinde sadece 7 gol girişimi görmesi Beşiktaş’ın. 4 maçlık ortalama 6,8. Bu rakamı düşük bulduğumu, zamanla aratacağını söylemiştim. Beşiktaş’ın bu ortalamayı korumasını çok önemli buluyorum. Nedenlerini önceki yazılarımda belirttim, tekrar etmeyeceğim. Şimdi G.Saray derbisi gerçek anlamda fikir verici olacak. G.Saray ligin modern futbola yatkın az sayıda ekibinden biri. Biliç’in oyun stratejisi Terim karşısında yukarıdaki tablonun çok da değişmediği sayısal sonuçlar üretirse, Beşiktaş zihinsel olarak, taktik anlayış olarak bir vites daha artırmış olacak. Skordan ziyade bunu önemsiyorum. Bir de tıka basa dolu Olimpiyat tribünlerinde Beşiktaş taraftarının yaratacağı muhteşem görüntüyü tabii.