Biliç’in sahada başardığı ne?

Schuster’li günlerde takımın oyun düzenini ısrarla savunmuştum. Schuster sonrasındaki iki kısa Tayfur Havutçu döneminde, aradaki Carvalhal serüveninde, geçen sezonki Samet Aybaba deneyiminde de hep aynı şeyi söyledim: Beşiktaş modern ve ofansif futbolun gereklerini yerine getirmeli. Ne Carvalhal döneminin tedbirli futbolu, ne de Aybaba döneminin dağınıklığı Beşiktaş’ın yapısına uygundu.

Şimdi Biliç’le birlikte 5 resmi maç oynadı Beşiktaş. Evet, yeterince fikir verici değil, ama ben iyimser yorumlarımı yazdım zaten bugüne kadar. Önceki yazılarda eksik kalan bir iki öğeye değinmek istiyorum bugün: Biliç’le birlikte dengeli bir görüntüye kavuştu takım. Anlaşılan, geçen yıl yenen gol sayısı gözünü korkutmuştu Biliç’in, ilk maçlarda sakınımlı davrandı. Ama G.Antep maçında Fernandes-Oğuzhan ikilisini tercih etmesiyle yeni bir görünüm çıktı ortaya.

Hep söylüyorum, modern ofansif futbolun anahtarı orta saha üretkenliğinde. Onun formülü de belli: Birbirine yakın oynayan, rakibe hücum hattıyla birlikte erken pres yapan, topu ayağında tutmayı başaran, pas trafiği yüksek bir orta saha. Orta sahanın bu hedeflere ulaşması için de takımın boyunun sahada taş çatlasa 40-50 mt’de kalması gerekiyor. Takımın boyunu 70 mt’ye çıkarırsanız modern futbola ayak uydurmanız ve maç içinde düzenli bir tempo yakalamanız, daha önemlisi de tempoyu istediğiniz gibi ayarlamanız olanaksız.

Schuster döneminde, biraz da oyuncu yapısı nedeniyle, bu modern anlayışın çok radikal bir türevini oynamıştı Beşiktaş ve bu düzene en çok da savunma oyuncuları ayak uydurmakta zorlanmıştı.

Schuster’e sabredilseydi ciddi bir kadro revizyonu yaşayacaktık zaten. Olmadı. Bu yıl görece dengeli transferler ve yerli oyuncu alternatifinin artmasıyla, Biliç’in eli de rahatlamış gibi görünüyor.

G.Antep maçında çok önemli bir şey gördük: Skor avantajı sonrasında topu ayağında tutarak ve ofansif arayışı sürdürerek oyunu kontrolünde tuttu Beşiktaş. Üstelik bunu, forvet rakip ceza alanı yayında, stoper kendi ceza alanı yayında saçmalığına düşmeden başardı. Savunma ile hücum arasındaki bağ kopmadığı için orta saha üretkenliği de beklenen düzeyde oldu.

Şimdi tek dileğim bu tablonun Bursa deplasmanı ve G.Saray derbisinde aynen korunduğunu görmek.