Biliç’ten iyi başlangıç

Sezonun ilk maçlarındaki görüntü önemlidir. Feyenoord karşındaki Beşiktaş beni memnun etti. Geçen sezonki kadro yapısal bütünlük açısından daha iyi görünüyor. Bu önemli. Özgüven, taktik disiplin, hırs. Bunlar da iyi. Anlaşılan, Biliç’in teknik adam karakteri ve taktik düşüncesi bu sezon daha fazla yansıyacak sahaya. Ben öyle umuyorum.

Takım modern futbolun gereklerini yerine getirse de hücum üretkenliği yine yetersiz kaldı. Bunun sebebi de geciken transferler elbette ki. Neredeyse transfer döneminin ilk gününden beri hangi mevkilere transfer gerektiğini yazıp duruyor herkes. Şimdi Başkan Orman dahil, yönetim de bu mevkileri zikretmeye başladı. O da bir şeydir. Ama iyi bir transfer planlaması yapılmadığı kesin. Bu maçın da ligin başlangıcının da tarihi ne zamandır belli. Transfer taktiği falan denerek ne gerekçe üretilirse üretilsin, bu başarısızlıktır. Yeni transferlerin adaptasyon süresi de göz önüne alınınca, Beşiktaş geç kaldı.

Gereken mevkilere bir an önce doğru transferler yapılırsa, bu kadro üç kulvarı da zorlayabilir. Feyenoord’un teknik adam değişikliği ve kayıpları elbette önemliydi, ama Beşiktaş’ın 75 dk boyunca sahaya yansıttığı futbol için bu gerekçe yetersiz kalır. Son 15 dk geçen sezonun kimi maçlarını anımsatmadı değil. Zaten Beşiktaş geçen sezon buna benzer son dilimler oynamasa, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılım hakkını elde etmiş olacaktı. Biz de ön elemede G.Saray’ı izleyecektik. Beşiktaş gruplara kalmayı başarırsa geçen sezonki başarısızlığını da telafi etmiş olacak.

10 numara transferi önemli. Ama bu transfer Oğuzhan’ın yerine değil, yanında oynayacak bir ad olmalı. Oğuzhan’ın oyundan çıkışıyla Beşiktaş pek de verimli olmayacak bir dizilişe döndü, orta saha derinliği ortadan kayboldu. Son bölümdeki kısır futbolun nedenlerinden biri bu. Överken eleştiriyi de ihmal etmiyoruz. Çünkü biz futbol yorumcuları için bir konfor bu. Neden mi? Beşiktaş M. Denizli’den bu yana ilk kez aynı teknik adamla 2. sezona başlamayı başardı da ondan. Biz Biliç’i tanıyoruz, Biliç Türk futbolunu, ligin yapısını tanıyor. Şimdi yapıcı eleştiri zamanı. Ve yönetimden doğru transfer hamlelerinin gelmesi zamanı. Bir sürpriz olmazsa Beşiktaş Feyenoord’u geçecek. Play-off’ta da Arsenal dışındaki rakipler Beşiktaş’la eş düzeyde, ŞL hayal değil.