Bilim dünyasýnda fiziksel aktivite ve egzersizin ilaç ve terapi etkisi gösterdiðine dair baskýn bir kanaat var. Ýngiliz Farmakoloji Dergisi’nýn 2012 yýlý 167. Sayýsýnda “Egzersiz ilaç gibi etki eder: Egzersizin farmakolojik etkisi” baþlýklý gözden geçirme makalesi bu yayýnlarýn iyi örneklerinden biri. Bu makaleye göre egzersizin faydalarý þöyle: Karýn yað miktarýný azalttýðý için kilo kontrolünü saðlýyor, kalp, akciðer ve damar fonksiyonlarýný iyileþtiriyor, anksiyete ve depresyonu azaltarak psikolojik iyilik halini yükseltiyor.
Ýngiltere’deki bir çalýþmada hareketli posta memurlarýnýn hareketli olmayan memurlara göre daha az kalp hastalýðý yaþadýðý bulunmuþ. Bu türden çalýþmalarýn ortak sonucuna göre, hareketsiz yaþam sürenlerin daha erken ölüyor.
Amerikalý öðrenciler üzerine basit bir deney yapýlmýþ. Onlarý üzecek resimler gösterilmiþ. Sonrasýnda öðrenciler iki gruba ayrýlmýþ. Birinci grup üzüntü veren resimlerden sonra dinlenme halinde kalmýþ. Diðer gruba ise egzersiz yaptýrýlmýþ. Hareketsiz kalan grubun stres seviyesi yüksek kalýrken, egzersiz yapan grubun stres seviyesi düþmüþ.
Harvard Týp Okulu “Saðlýklý zihin saðlýklý beden: Egzersizin faydalarý” adlý programýnda egzersizin faydalarýný þöyle özetliyor: Kalp hastalýðýna yakalanma riski azalýyor, hipertansiyon riski düþüyor, diabetin geliþmesine önleyici etkide bulunuyor, kolon ve meme kanseri oluþma riski azalýyor, kemiklerin güçlü kalmasýna yardýmcý oluyor, aðrý ve yorgunluðun azalmasýna neden oluyor, kiloyu kontrol ederek diz problemlerini azaltýyor, stresi azaltarak ruh halini yükseltiyor ve daha uzun yaþama olasýlýðýný arttýrýyor.
TIME Dergisi’nin Eylül 2016 sayýsýnda yayýnlanan “egzersizin 7 sürpriz faydasý” baþlýklý makalede bu 7 etki þöyle sýralanýyor:
1- Egzersiz beyninize iyi geliyor: Depresyonu azaltýyor, hafýzayý güçlendiriyor, öðrenmeyi hýzlandýrýyor.
2- Daha mutlu olabilirsiniz: Egzersiz beyinde seratonin, norepinefrin, endorfin, dopamin gibi kimyasallarýn salýnýmýný arttýrarak kendimizi daha iyi hissetmemize neden olur.
3- Yaþlanma sürecini yavaþlatýr: Egzersiz hücre yaþlanmasýný azaltýr.
4- Cildin daha iyi görünmesini saðlar: Egzersiz sýrasýnda cilde kan akýþý artarak cildin beslenmesini arttýrýr.
5-Kýsa süreli egzersizler bile önemli faydaya dönüþür: Kýsa ve yoðun egzersiz bile saðlýðýmýza önemli katký saðlar.
6- Hastalýklarýn iyileþmesine yardýmcý olur: Örneðin tip 2 diyabetin, hatta felcin düzelme sürecine katký saðlar.
7- Yað hücrelerinin yakýlmasýna neden olur: Normalde kolay yakýlmayan yaðlar, egzersiz ile yakýlýr hale gelir.
2018 yýlýnda yayýnlanan Amerikan Fiziksel Aktivite Rehberi’ne göre “ne kadar egzersiz yapýlmalý?” sorusunun cevabý hangi tür egzersiz yapacaðýnýza göre deðiþiyor. Eðer hýzlý yürüme, yüzme, bisiklet sürme ve bahçe iþleriyle uðraþmak gibi orta düzeyli aktiviteler yapýyorsanýz haftada 150 dakika olmalý. Ayrýca haftada iki kez kaslarý güçlendirici mekik çekmek veya aðýrlýk kaldýrma yapýlmalý.
Eðer koþma, futbol oynama, dövüþ sporlarý gibi yoðun aktivite içeren þeyler yaparsanýz haftada 75 dakika olmalý. Ayrýca yine haftada iki kez kaslarý güçlendirici mekik çekmek ve aðýrlýk kaldýrma yapýlmalý.