Bilim diliyle fiziksel aktivitenin faydaları

Bilim dünyasında fiziksel aktivite ve egzersizin ilaç ve terapi etkisi gösterdiğine dair baskın bir kanaat var. İngiliz Farmakoloji Dergisi’nın 2012 yılı 167. Sayısında “Egzersiz ilaç gibi etki eder: Egzersizin farmakolojik etkisi” başlıklı gözden geçirme makalesi bu yayınların iyi örneklerinden biri. Bu makaleye göre egzersizin faydaları şöyle: Karın yağ miktarını azalttığı için kilo kontrolünü sağlıyor, kalp, akciğer ve damar fonksiyonlarını iyileştiriyor, anksiyete ve depresyonu azaltarak psikolojik iyilik halini yükseltiyor. 

  

Az hareket erken ölüme neden oluyor

İngiltere’deki bir çalışmada hareketli posta memurlarının hareketli olmayan memurlara göre daha az kalp hastalığı yaşadığı bulunmuş. Bu türden çalışmaların ortak sonucuna göre, hareketsiz yaşam sürenlerin daha erken ölüyor. 

  

Fiziksel aktivite üzüntüyü azaltıyor

Amerikalı öğrenciler üzerine basit bir deney yapılmış. Onları üzecek resimler gösterilmiş. Sonrasında öğrenciler iki gruba ayrılmış. Birinci grup üzüntü veren resimlerden sonra dinlenme halinde kalmış. Diğer gruba ise egzersiz yaptırılmış. Hareketsiz kalan grubun stres seviyesi yüksek kalırken, egzersiz yapan grubun stres seviyesi düşmüş. 

  

Harvard Tıp Okulu’na göre egzersizin faydaları

Harvard Tıp Okulu “Sağlıklı zihin sağlıklı beden: Egzersizin faydaları” adlı programında egzersizin faydalarını şöyle özetliyor: Kalp hastalığına yakalanma riski azalıyor, hipertansiyon riski düşüyor, diabetin gelişmesine önleyici etkide bulunuyor, kolon ve meme kanseri oluşma riski azalıyor, kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı oluyor, ağrı ve yorgunluğun azalmasına neden oluyor, kiloyu kontrol ederek diz problemlerini azaltıyor, stresi azaltarak ruh halini yükseltiyor ve daha uzun yaşama olasılığını arttırıyor.    

  

TIME Dergisi’ne göre egzersizin 7 faydası

TIME Dergisi’nin Eylül 2016 sayısında yayınlanan “egzersizin 7 sürpriz faydası” başlıklı makalede bu 7 etki şöyle sıralanıyor: 

1- Egzersiz beyninize iyi geliyor: Depresyonu azaltıyor, hafızayı güçlendiriyor, öğrenmeyi hızlandırıyor. 

2- Daha mutlu olabilirsiniz: Egzersiz beyinde seratonin, norepinefrin, endorfin, dopamin gibi kimyasalların salınımını arttırarak kendimizi daha iyi hissetmemize neden olur. 

3- Yaşlanma sürecini yavaşlatır: Egzersiz hücre yaşlanmasını azaltır. 

4- Cildin daha iyi görünmesini sağlar: Egzersiz sırasında cilde kan akışı artarak cildin beslenmesini arttırır. 

5-Kısa süreli egzersizler bile önemli faydaya dönüşür: Kısa ve yoğun egzersiz bile sağlığımıza önemli katkı sağlar. 

6-  Hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur: Örneğin tip 2 diyabetin, hatta felcin düzelme sürecine katkı sağlar. 

7- Yağ hücrelerinin yakılmasına neden olur: Normalde kolay yakılmayan yağlar, egzersiz ile yakılır hale gelir. 

  

Ne kadar egzersiz yapılmalı?

2018 yılında yayınlanan Amerikan Fiziksel Aktivite Rehberi’ne göre “ne kadar egzersiz yapılmalı?” sorusunun cevabı hangi tür egzersiz yapacağınıza göre değişiyor. Eğer hızlı yürüme, yüzme, bisiklet sürme ve bahçe işleriyle uğraşmak gibi orta düzeyli aktiviteler yapıyorsanız haftada 150 dakika olmalı. Ayrıca haftada iki kez kasları güçlendirici mekik çekmek veya ağırlık kaldırma yapılmalı. 

Eğer koşma, futbol oynama, dövüş sporları gibi yoğun aktivite içeren şeyler yaparsanız haftada 75 dakika olmalı. Ayrıca yine haftada iki kez kasları güçlendirici mekik çekmek ve ağırlık kaldırma yapılmalı.