Biliþimde Ýzmir ve Türkiye gerçeði

CNR Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleþtirilecek olan CeBIT Biliþim Euasia  ‘’Biliþim Anadolu Ýle Buluþuyor’’ toplantýlarýnýn ilki Ýzmir’de gerçekleþtirildi. Toplantýda çok sayýda uzman biliþim sektörüyle ilgili geliþmeleri Ýzmir ve Türkiye kamuoyu ile paylaþtý.  Bu çerçevede biz de biliþim sektöründe neler yaþandýðýna dair bir ufuk turu yapalým istedim.

Türkiye’de biliþim sektöründe uzunca bir süre Ýrlanda, Hindistan ve Ýsrail modeli tartýþýldý. Bu ülkelerin yazýlým sektörü konusunda elde ettiði baþarýlara bakýp, Türkiye’nin bu treni kaçýrdýðý dile getiriliyordu. O zamanki ölçüler içinde öyle olsa da bugün Türkiye’nin biliþim sektöründe kazandýðý deneyimler ile bu trenin tamamen kaçtýðý düþüncesinde deðilim. Nedeni de Türkiye dijital ve sosyal medyayý yoðun biçimde kullanan genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmasýdýr. Bugün Türkiye’nin biliþim sektöründe kat ettiði mesafe küçümsenmeyecek ölçeðe ulaþmýþtýr. Sadece kullaným olarak bahsetmiyorum. Bugün GSM þirketlerimiz dahi kendi içinden çýkardýðý kuluçka iþletmeler ile yurt dýþýna üretimsel hizmet sunabilecek noktaya geldi. Türkiye yakýn zamana kadar bu alanda yetiþmiþ iþgücü bulmakta zorlanýyordu. Bugün yazýlýmda mühendislik gücü olarak Avrupa’da ikinci sýraya yerleþti. Daha düne kadar basit bir muhasebe yazýmlarý üretmekten öte gitmeyen yazýlým sektörümüz müthiþ bir atýlým içinde. Hemen hemen her sektörün ihtiyaç duyabileceði yazýlým üretimlerini rahatlýkla üretebilecek düzeye ulaþtý. Henüz yazýlým sektöründe dýþa baðýmlýyýz. Ama Türkiye beklenen zamandan daha kýsa sürede büyük yol aldý. Tabi ki bir Hindistan seviyesinde deðiliz. Ama konuya ülkemizin kendi ölçeðinde bakmak gerekir. Bu pencereden baktýðýmýzda yerli yazýlým sektörü, son 4 yýlda yüzde 75 büyüme gösterdi. Türkiye’de biliþim pazarý her yýl ortalama yüzde 14 büyüme gösteriyor. Ekonomi Bakaný Zafer Çaðlayan’da bu geliþime dikkat çekerken, “Yazýlým ihracatý hedefinin 2013 için 1 milyar dolar, 2023 için 10 milyar dolar” olduðu görüþünü dile getirerek, sektörle ilgili beklentilerini yükseltiyor.

Ýzmir yazýlýmda üçüncü sýrada

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý verilerine göre, Türkiye’de 32 Teknoloji Geliþtirme Bölgesi’nde bin 60 yazýlým þirketi faaliyet gösteriyor. Bu þirketlerde yaklaþýk 9 bin kiþi istihdam ediliyor. Teknoparklar dýþýnda faaliyet gösteren yazýlým firmalarý da dahil edildiðinde, veri iþleme, barýndýrma ve ilgili faaliyetlerde 320, bilgisayar programlama faaliyetlerinde bin 996 olmak üzere toplam 2 bin 316 firma faaliyet gösteriyor.

Türkiye’de yazýlým yapan firmalarýn yüzde 46’sý Ýstanbul ‘da, yüzde 20’si Ankara ‘da, yüzde 11’i ise Ýzmir’de  faaliyet gösteriyor. Ýstanbul’da sistem yazýlýmlarý, mobil yazýlýmlar ve uygulama yazýlýmlarý üreten firmalar aðýrlýkta iken, Ankara’da güvenlik ve savunma yazýlýmlarý ile kamu sektörüne yönelik yazýlým geliþtirme hizmetleri sunan firmalar çoðunlukta bulunuyor. Ýstanbul ve Ankara’dan sonraki en büyük yazýlým üreten Ýzmir’de ise, daha çok uygulama yazýlýmlarý üretiliyor.

Ýzmir’de son yýllarda biliþim sektöründe yeterli olmasa da önemli bir farkýndalýk oluþturmaya baþladý.  Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Binali Yýldýrým’ýn 35 projesi içinde biliþim sektörünün aðýrlýkta olmasý Ýzmir için bir kaldýraç olacaktýr.  Yýldýrým, “Ýzmir’i geleceðe taþýyacak projelerden biri Biliþim ve Ar-Ge Merkezidir. Urla’da Biliþim ve Ar-Ge Þehri kuracaðýz. Þehirde ortak araþtýrma laboratuarlarý ve enstitülerin yaný sýra özel sektör için Ar-Ge tesisleri, KOBÝ’ler için teknoloji geliþtirme merkezleri ve giriþimciler için de kuluçka merkezleri kurulacak” sözleri ile Ýzmir’in biliþim kenti olmasý konusunda yapýlan yatýrýmlara iþaret ediyor. Nitekim bu çalýþmalarýn sonuçlarý da kýsa sürede görülmeye baþladý. Biliþim sektörünün önde gelen firmalarý Ýzmir’de yatýrýmlar yapmaya baþladý. Ýzmir yakýn gelecekte biliþim sektöründe en hýzlý büyüme gösteren ketlerden birisi olacaktýr.