Bilmem; Allah Allah!

Normal þartlarda yüz yýlda meydana gelecek olaylarý kýsacýk bir zamanda yaþýyoruz.

Futboldan siyasete, depremden internet fenomenlerine kadar birbiriyle baðlantýsýz olan bu olaylar, toplumu dizginleri boþalmýþ bir hale getiriyor.

Son bir ayda yaþanan olaylarýn bazýlarýný baþlýklar halinde özetleyecek olursak:

Futbolda yaþanan þiddet,

Futbolcularýn adýnýn karýþtýðý dolandýrýcýlýklar,

Ýnternet fenomenlerinin dolandýrýcýlýk zinciri,

Deprem üzerine yapýlan felaket tellallýðý,

Trafikte iki magandanýn silahlý kavga sonucu birbirlerini öldürmeleri,

Siyasette Ýyi Parti özelinde yaþanan karýþýklýklar,

Ev sahibi kiracý kavgalarý,

On yýllardýr dilimize pelesenk ettiðimiz; "Türkiye'nin %99'u Müslüman" tespitinin, Gazze savaþýyla gerçek olmadýðýnýn anlaþýlmasý...

Futbol sahalarýnda yaþanan þiddet, sporun birleþtirici bir güç olmaktan çýkýp, ayrýþtýrýcý bir etken haline geldiðini gösteriyor.

Trafik kavgalarý ise, toplumdaki sabýrsýzlýk ve hoþgörüsüzlüðün sonucu olarak karþýmýza çýkýyor. Bu tür olaylar, insanlarýn birbirine karþý olan güvenini azaltýyor.

Futbolcularýn ve internet fenomenlerinin dolandýrýcýlýk silsilesi, toplumda ahlaki deðerlerin erozyona uðrama oranýnýn yüksek olduðunu iþaret ediyor. Bu durum, özellikle gençler arasýnda hayal kýrýklýðý oluþturuyor ve rol modellerin ahlaki çöküþü, gençlerin dünyaya bakýþýný etkiliyor.

Deprem gibi doðal afetlerle ilgili olumsuz senaryolar, felaket tellallýðý, toplumda genel bir endiþe ve korku uyandýrýyor. Adeta arttýrýlmaya çalýþýlan kaygý, insanlarýn günlük yaþamlarýný ve ruh saðlýklarýný olumsuz etkiliyor. Bu durum, toplumun stres ve kaygý düzeyinde görülecek ciddi bir artýþ için yeterli bir sebep.

Ýyi Parti özelinde yaþanan siyasi karýþýklýklar, "Eyvah! Az daha kimlerin eline kalacakmýþýz!" dedirtiyor ve ülkenin siyasi istikrarýný sorgulamamýza neden oluyor. Parti içi mücadeleler ve çatýþmalar, genel siyasi atmosferi etkiliyor ve halkýn siyasete olan güvenini sarsýyor.

Ev sahibi ve kiracý arasýndaki çatýþmalar, ekonomik baskýnýn ve sosyal çatýþmalarýn bir göstergesi olarak ortaya çýkýyor. Bu tür bireysel çatýþmalar, toplumun genel yapýsýný ve komþuluk iliþkilerini olumsuz etkiliyor.

Terör devleti Ýsrail'in Gazze'de yaptýðý soykýrýmý masum görenlerin çokluðu, katledilen çocuklara karþý vicdan haykýrýþlarý duyulmasý gerekirken ölen çocuklarýn Müslüman olmasýndan dolayý dikkatleri sokak köpeklerine yoðunlaþtýrarak "Loliler ölmesin, sokak köpekleri de ýslak mama yiyebilsin" diyen zihniyet, Hamas'ý terör örgütü görüp PKK ile kol kola olabilenler, Türkiye'nin %99'unun Müslüman bir toplum olmadýðýnýn reel tespiti.

Bunlar, sorulduðunda "ben de Müslümaným, anneannem de baþörtülüydü" diyen, Ýslam'ý sadece, gerçekten bir ahiret varsa kýyýsýndan köþesinden kaytarýrýz diye kabul edenler. Bir din için ya da Müslümanlar için dünyayý telef etmeye gerek yok ama ahiret de varsa "Ne olur ne olmaz ben de Müslümaným." diyen tayfa.

Dr. Hüseyin Gökalp tabiriyle: "Ýslam olduk diyen bedeviler gibi"!

Buna istinaden "Ümmet ruhunu ayaða kaldýrmalýyýz!" düþüncesi Müslümanlarýn ekseriyetinde hâkim olan anlayýþ ancak çoðunun bu anlayýþý cemaat ve gruplarýnýn hayatiyetlerine baðlamalarý bu bedevilerle mücadeleyi de engelliyor.

Hülasa, ziplenmiþ bir hayat yaþýyoruz.

Toplumsal yapý bu kadar sýkýþmýþlýðý kaldýrabilir mi? Ya da ne kadar daha kaldýrabilir?

Yaþanan bu olaylar, toplumun sosyal dokusunda ve siyasal yapýsýnda derin deðiþimlerin habercisi olduðunu da iþaret mi ediyor?

Bir ay gibi kýsa bir sürede yaþanan bu olaylar, toplumun her kesimini etkileyen uzun vadeli sonuçlara yol açabilir mi?

Rahmetli anacýðýmdan sonra bana ve kardeþlerime 27 yýl analýk yapmýþ rahmetli babaannem hikmet sahibi bir kadýndý.

Çaresiz hissettiði zamanlarda ya da çýkmaza girdiði zamanlarda, dünyanýn gidiþatýný, insanlarýn isyan, günah vs. sini duyduðunda, "Bizim gücümüz yetmez biz bilmeyiz; Allah bilir Allah yapar. Allah'tan ümit kesilmez, O merhametlidir." teslimiyetiyle: "Bilmem; Allah Allah!" derdi.

Biz de böyle diyelim: Bilmem; Allah Allah!

Bütün bu anlatmaya çalýþtýklarýmýz bir "felaket tellallýðý" deðil. Toplum olarak bu olaylardan ders çýkarýp hoþgörülü, sabýrlý ve anlayýþlý bir toplum olma yolunda adýmlar atalým, mücadele edelim, bilmem; Allah Allah diyebilme teslimiyetini gösterelim demektir.