Binali Yıldırım: Yapamayacağımız şeyin sözünü vermeyiz biz!

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın Avcılar’daki programına dahil olacak ve bir yerinde de kendisiyle röportaj yapacaktık. Yani plan ilk haliyle bu şekildeydi. Fakat vatandaşın ilgisi o kadar yoğundu ki, kısa bir caddeyi yürüyerek kat etmesi, günün yarısını aldı neredeyse. Haliyle programı sarktı ve Binali Bey’in biraz dinlenmesi için de gün ortasına konulan görüşmeyi, ancak başka bir programa geçerken arabada gerçekleştirebildik.   

***   

Binali beyin bakanlık ve başbakanlık döneminden vatandaş nezdinde zaten olumlu bir karşılığı var. Ak Partili olsun olmasın, vatandaş tarafından çok sıcak karşılanıyor. Her bir İstanbulludan oy istiyor ve kampanyasını da buna göre dizayn ediyor. Benim kişisel gözlemim, Binali Bey’in CHP’nin HDP ile ittifakından rahatsız olan CHP seçmeninden de oy alabileceği yönünde.   

*** 

Seçimi alacağını biliyor ama kamuoyu anketlerinin rehavete sevk edici sonuçlarına da pirim vermiyor. Seçim yoklamasını, uzanmış hiçbir eli havada bırakmayarak bizzat kendisi yapıyor. “Gerçek anketi 31 Mart günü halkımız yapacak” diyor.   

*** 

Binali Bey, bakanlık dönemindeki çalışmalarıyla da İstanbullulara çok hizmet etmiş bir isim. Türkiye’nin büyük ulaşım projelerinin pek çoğunu o yönetmiş. Haliyle simidini ısırırken “Onu da biz yaptık” diyebilmenin rahatlığı içinde. 

Ama asla yapılmış eserlerin üstüne yatmıyor. İstanbul’un mevcut ve gelecekteki sorunlarının fizibilitesini çıkarmış durumda. Yeşil alan ihtiyacından, trafik sorununa, ev hanımlarının ihtiyaçlarından öğrencilerin taleplerine, esnafından sanayicisine kadar her kesimi kapsayan, her alana el atan ve asla "boş vaat" olarak dile getirilmeyen projelerle gidiyor halkın karşısına. "Çünkü" diyor, "Nasılsa kazanamayacak olanların konforuna sahip değiliz, kazanacağız ve halkımız hesap soracak, bu yüzden yapamayacağımız şeyin sözünü vermiyoruz.” 

Sorularla sütunu işgal etmeyelim; cevaplara geçelim:   

  

Herkesin dikili ağacı olacak

"Her İstanbullu’nun dikili ağacı, aile fidanlığı olabilecek. Dikim festivalleri yapacağız. Meyve ağaçları da dikeceğiz. Yetişen meyveler, öğrenciler ya da ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Doğa ile iç içe olmak isteyenler de bu projede aktif olarak görev alabilecek. Bir aplikasyon ile herkes kendi ağacının gelişimini online takip edebilecek."   

  

Hayvanlar için Vetnet ve Vetbüs  

"Sahipli hayvanlar için her mahalleye sağlık, eğitim ve etkileşim mekanları kuracağız. Mevcuda ilaveten 8 yeni barınak yapacağız. Sokak hayvanlarına sağlık hizmeti vermek için ‘Vetbüs’ adı verilen sokak sokak gezerek sorunlara olay yerinde müdahale edecek araçlarımız olacak. Vetnet programı ile de hem sahipli hem sokak hayvanlarının veri bankası oluşturulup aşılarının takibi yapılacak. Yerinde sağlık hizmeti için de Vetnet kanalıyla Vetbüs'lere ulaşılabilecek."  

  

İstanbul Boğazı’na yüzen sahneler geliyor

"İstanbul bir kültür ve sanat şehri. Bunun için çok sayıda projemiz var. Salon kapasitelerimizi artıracağız. Atatürk Kültür Merkezi'nin yerine yapılan opera binasının yanı sıra İstanbul Boğazı'nda da dünyaca ünlü sanatçıların gelmek için can atacağı yüzen sahnelerimiz olacak." 

  

'Metro hattı' değil 'metro ağı' yapıyoruz  

"Gebze'den Halkalı Marmaray hattı faaliyete başladı. Anadolu ve Avrupa yakasındaki çalışmaları deva eden tüm hatlar yıl sonuna kadar tamamlanacak böylece Gayrettepe’den başlayan, oradan 3’üncü Havalimanına, oradan da Arnavutköy merkez ve Halkalı’ya ulaşacak olan hat dahil tüm İstanbul’un hatlarını birbirine entegre etmiş olacağız. İstanbul için artık metro hatlarından değil metro ağından söz etmemiz gerekiyor." 

  

 

İstanbul'un köyleri köy olarak kalacak  

"Şu anda mahalle statüsünde olsa da İstanbul'un 151 köyü var. Buralara lüks villalar yapılamayacak. İnsanlar bu köylere günü birlik temiz hava ve doğal ürünler almak için gidecekler. Böylece hem şehirdekiler köyden istifade edecek hem de köydekiler ekonomik kazanç elde edecek. Köylerimiz için organik ürün pazarları kuracağız. Şile'de benzer bir uygulama var. Bunu çoğaltacağız. Aynı zamanda İstanbul'da peyzajı için gerekli olan çiçekleri bu köylerimizde yetiştireceğiz. " 

  

Her mahalleye bir kreş ve anne-babalık okulu

"Ev hanımlarımız için de gündüz bakım evi diyebileceğimiz, hem kreş hem de kısa zamanlı bakım hizmeti veren yerler kuracağız. Çalışan kadınlar gibi emeğini evde değerlendiren kadınlar için de hem hayatı kolaylaştıracak imkanlar hazırlayacağız hem de ürettikleri ürünleri satabilecekleri sanal bir platform kuracağız."   

*** 

Seçime 10 gün kaldı. Meşhur tabirle son düzlükteyiz. Büyük İstanbul mitingine kadar Binali bey ilçe ilçe İstanbul’u dolaşmış olacak ve o gün Cumhurbaşkanı ile finali yapacaklar.