4 yaþýnda bir kýzým var benim... Bugüne kadar öðretici çocuk kanallarý ve vahþet içermeyen doða belgeselleri dýþýnda televizyon ekraný görmedi.
Görmesine izin verdiklerimiz de Pepee, Harika Kanatlar, Niloya, Ayýcýk Willfy gibi daha çok sevgi dolu karakterler oldu.
Her aile gibi bizim de çocuðumuzun kazanmasýný istediðimiz alýþkanlýklar var. Mesela okuma alýþkanlýðý...
Yapý Kredi Yayýnlarý’nýn masal serisi kitaplarý okunur evde belirli saatlerde. Bir de çocuk dergileri....
Kitap ve dergide sýnýrýmýz yoktur ama oyuncak ve abur cubur konusunda elimizden geldiðinde dikkat etmeye çalýþýrýz.
Mesela her ay sadece 1 oyuncak almak gibi bir kural belirledik. Ancak televizyon ekraný zaman zaman güldürse de çoðu zaman da fazlasýyla zorluyor bizleri...
Mesela Ýzmir’e giderken Sütaþ fabrikasýnýn logosunu görüp “Mutlu ineklerin fabrikasý” dedi bir gün kýzým, çok güldük. Sonra reklamlarýn küçük yaþta hafýzaya nasýl kazýndýðýný düþündüm.
Geçenlerde, çocuk kanallarýnýn birinde bir reklam kuþaðýna denk
geldik kýzýmla...
Hemen her oyuncaðýn adýný biliyor, “bana alýr mýsýn?” diye soruyordu, ben de “zamaný gelince alýrým kýzým” diye yanýtlýyordum.
Ertesi sabah, her tatil gününde yaptýðýmýz gibi önce fýrýna sonra da markete gittik kýzýmla...
Raflarda etiketini hiç okumadýðým,içeriðini bilmediðim bir sürü abur cubur yiyecek vardý ve kýzým onlarýn adlarýný da ezbere biliyordu.
Ýçinde kullanýlan yað, þeker ve benzeri malzemelerden dolayý alýnmasý yasak bir sürü ürün var ve doðrusu caným oldukça sýkýldý.
***
TRT Genel Müdürü Þenol Göka’nýn TRT Çocuk kanalýna reklam almama kararýný duyduðumda geldi bunlarýn hepsi aklýma.
Reklam alma kapasitesi oldukça yüksek kanallardan birisi TRT Çocuk. Yani Kurum ,belirli bir miktar geliri kasasýna koymaktan vazgeçiyor.
Peki karþýlýðýnda ne elde ediyor? Prestij derseniz, zaten marka algýsý yüksek bir kurumdan söz ediyoruz, yeminli TRT muhalifleri açýsýndan da fark etmeyecektir bu. Oysa en azýndan sol dünya görüþünün bu kararý desteklemesi beklenir.
Sonuçta tüketim çarkýnýn diþlilerinin çocuklara ulaþmasý daha fazla zaman alacak...
***
TRT hariç hiç bir kanal böyle bir karar alamaz.
Çok normal zira kanallar da sonuçta ticari iþletmeler ve kar etmek maksadýyla kuruluyorlar. TRT ise kamu yayýncýsý ve bunun saðladýðý avantajlar kadar sorumluluklarý da var. TRT Çocuk kanalýnýn reklamdan arýndýrýlmasý bu sorumluluklardan birinin yerine gelmesi anlamýný taþýyor ayný zamanda...
***
Evladý söz konusu olduðunda insanlar alýþkanlýklarýný ya da ideolojilerini geri plana atmayý baþarabilmeli... Genel Müdür Þenol Göka’nýn aldýðý kararý bu yüzden önemsedim ve es geçilmesine de gönlüm razý olmadý. Ýþ sadece reklamlarla da bitmiyor.
Mesela bazý çocuk kanallarýnda öyle reklam kuþaklarýyla karþýlaþtým ki gözlerime inanamadým. Yýllar önce Hizbullah’ýn Lübnan’daki kanalý Manar Tv’de, elinde kaleþnikof olan bir Micky Mouse karakteri vardý.
Çocuklar ve zihinleri savaþlarýn ve kapitalizmin dýþýnda tutulmalý...