Ekonomi genel olarak parayla ifade edilen büyüklüklerle incelenir. Bunun yanlýþ olduðunu deðil yetersiz olduðunu ve sorunlarý çözmemize yetmeyeceðini düþünüyorum. Yýllar önce oluþturduðum bir görüþü ve çözüm yollarýný tekrarlamak istiyorum. Ýnsanlarýn ihtiyaçlarý üst üste yýðýlmýþ küpler gibidir. Eðer en alttakini devirirseniz hepsi yýkýlýr ve en alttaki küpün gýda maddeleri olduðunu yazmýþtým. Bu söz herkesin bildiði bir þeydi, amacým ekonomiyi maddi yönden planlamak, parayý belirleyici deðil bir araç olarak görmekti.
Ýnsanlarýn temel ihtiyacý gýda idi ve bu küplerin en altýndakiydi. Bu yetersiz olunca diðer mallar satýn alýnmaz ve gýda maddelerin önünde yýðýlýnýrdý. Bu nedenle önce bunun saðlanmasý ve güvenilir bir tedarik sürecine baðlý olmasý gerekirdi. Ülkemiz tarým ülkesi olmasýna raðmen iki engel bu konuda ön planda olmamýzý engelliyordu. Birincisi ölümde miras olarak daðýtýldýðýnda topraðý iþleyen insan sayýsý çoðalýyordu ve üretim planlanamýyordu. Ülkemizdeki neredeyse bütün topraklar ekonomik açýdan verimli iþletilecek düzeyin çok altýndaydý. Bunu engellemenin yolu topraklardaki sahipliði anonim þirket benzeri bir yapýya kavuþturmaktý. Böylece miras yoluyla veya satýþla topraklar parçalanamayacak sadece hisse senetleri devredilecekti. Bunun için hukuki düzenlemeden daha çok kiþileri bunu tercihe yönlendirecek tedbirler alýnmalýydý. Mesela topraðýn satýþýnda veya devredilmesinde satan kiþinin alacaðý para kredi olarak verilebilir ve alan kurum borçlandýrýlýrdý. Bu kredilerin enflasyona neden olmamasý için þehre göç edenler konut alýmýna yönlendirilir ve bugünkü eriþilemez büyüklükteki konutlarýn yerine çeþitli þehirlerde konutlar yapýlýr ve köyden göç edenlere satýlýrdý. Bu þehirlerde, bugünkü konut yatýrýmlarýndan farklý sonuçlar yaratýrdý. Bugün konut maliyeti içinde büyük yer tutan arsa maliyetleri azalýr. Maliyet daha çok iþçilikten doðacaðý ve bu gelirler özellikle gýda maddelerine harcanacaðý için eðer tarým yeterli ise bir sorun çýkmayacaktý. Köyden þehre göç edenler için þöyle bir benzetme yapýyordum. Bu kiþiler sadece ev eþyalarýyla gelmezler görünmeyen þey yiyecekleridir ve bu sýrtlarýnda olan ama görünmeyen bir yük gibidir. Çünkü köyde yedikleri orada tüketilmez. Köyde kalanlar nispeten zengin olduklarýndan onlarýn zaten karýnlarý toktur. Gelenler köyde yediklerini þehre getirirler ama bunun farkýna varmazlar.
Böylece ülke anonim tarým þirketlerinden oluþan bir tarým sektörüne sahip olur. Devlet bunlara üretim konusunda yardýmcý olur ve ihracatýný saðlar. Bu durum bölgesel hale gelir ve ülkemiz bölgeyi dahi besler.
Biz her þeyi dýþarýdan öðreniriz. Günümüzde zenginlerin özel hayatý bile gazetelerde geniþ yer tutar. Beraber yaþadýklarý kadýnlar hatta bundan olan çocuklarý, nerede yemek yedikleri ve benzeri her þey gazeteler yoluyla yansýtýlýr. Türk müziði can çekiþmekte onun yerine dekolte kýyafetlerin öne çýkarýldýðý yani, gösteriþin þarkýdan önemli olduðu pop müzik dinlenmektedir. Biz henüz kendi baþýmýza ne bilimsel bir bilgi ne de yaþam tarzýný belirleyen bir alt yapý hazýrlayamadýk. Küpleri üstten alta dizmek yerine alttan üste doðru gidelim. Artýk teknoloji ve yaþam tarzý dýþarýdan gelmesin, biz üretelim.