24 Haziran seçiminin iki bloðu vardý: Cumhur Ýttifaký, Millet Ýttifaký.
Cumhur Ýttifaký; AK Parti ve MHP’den, Millet Ýttifaký; CHP, Ýyi Parti ve Saadet Partisi’nden oluþtu. Muhalefet ittifakýnýn bir de açýk edilmeyen ama sahada kendini gösteren bir müttefiki daha vardý; HDP…
HDP’nin sonuçlara etkisi Ýyi Parti ve SP’den daha fazlaydý. Nitekim CHP’nin Batý’daki kalelerinden gelen destekle HDP barajý aþtý. Buna karþýlýk HDP’den de Muharrem Ýnce’ye ciddi bir oy desteði geldi.
Kazanan Cumhur Ýttifaký oldu. Hem Erdoðan Cumhurbaþkaný seçildi, hem de Meclis’te AK Parti-MHP toplum milletvekili sayýsý çoðunluðu saðladý.
Ýttifaklarla ilgili þimdi karþýmýzda yeni bir tablo var: Cumhur Ýttifaký için hem Erdoðan, hem de Bahçeli birlikte yürüyüþe devam edeceklerini açýkladýlar.
Millet Ýttifaký ise daðýldý. Muhalefet ittifakýndaki partilerden yapýlan açýklamalarda “ittifak bitti” dendi.
ÝYÝ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çýray, “seçimlerin sona ermesiyle, seçim iþbirliði ittifakýna þu anda bir ihtiyaç kalmamýþtýr.” dedi.
Saadet Partisi Genel Baþkaný Temel Karamollaoðlu, “Ýttifak, genel seçimlerle ilgili bir konuydu. Ýttifak ömrünü o noktada tamamladý.” cevabýný verdi.
CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, “Millet Ýttifaký sadece milletvekili genel seçimine yönelik olarak kurulmuþtu. Ýttifaký oluþturan diðer siyasi partilerden yapýlan açýklamalar, durumun ilanýndan baþka bir þey deðildir.” diyerek noktayý koydu.
Sadece bundan ibaret deðil. Ýyi Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Ümit Özdað ittifakýn yenilgisinden CHP'yi sorumlu tutarak, "CHP ile ittifak ÝYÝ Parti'ye oy kaybettirdi" dedi.
Bundan sonra Saadet Partisi ve Ýyi Parti’de tartýþma bitmeyecektir. Alýnmasýnlar ama Saadet Partisi’nin umutsuz vaka olduðu ortada.
Ýyi Parti, Akþener’in liderliði ile yoluna sakin sularda devam edemez.
Kaybedenlerin kaderi tevil getirmek, umutlarý tazelemek ama bir gün olsun huzur bulamamaktýr…
Yani muhalefetin ittifaký daðýldý derken asýl konuþmamýz gereken CHP’nin hal-i pürmelâlidir.
Þu anda muhalefet partilerinde kaynayan kazanlarýn altýna habire odun taþýnýyor ama Erdoðan o kadar hýzý baþladý ki, o tarafa dönüp bakýlamýyor. Karþýmýzda milletten aldýðý destekle hizmet heyecaný þahlanan dur durak bilmeyen bir Cumhurbaþkaný var. Bir günde Azerbaycan, Kýbrýs ziyaretleri, ertesi gün Brüksel’de NATO toplantýsý. Bugün Bakanlar kurulu…
Düþününüz, Cumhuriyet kurulduðundan beri ilk defa yürütmede asker, demokrasilerde olmasý gereken yerde konumlanýyor. Genelkurmay Baþkanlýðý, Milli Savunma Bakanlýðýna baðlanýyor. 50 senedir konuþulan bir demokrasi zaafý bir günde çözülüyor. (Enteresandýr, bu konuda mangalda kül býrakmayanlardan, kalem oynatanlardan bir takdir ifadesi gelmiyor.)
Gündemde öyle büyük deðiþimler, yürütmede öyle yenilikler oluyor ki, dikkatler tamamen yeni döneme odaklandý. Kim neden muhalefetin kavgaya tutuþmasýný merak etsin ki diye düþünmeyelim.
CHP’nin kendi içinde bugünden itibaren öyle þeyler yaþanacak ki, ister istemez ne oluyor merakýyla dönüp o tarafa bakacaðýz.
Muharrem Ýnce, yüzde 30 oyu kendinden bildiði için “rüzgâr var, genel merkez duvar örmesin, deðirmen kursun” diyor. Yani “genel baþkan ben olmalýyým” diye bastýrýyor. Bugünden itibaren olaðanüstü seçimli kurultay için delegelerden imza toplanmaya baþlanacak. CHP Genel Merkezi; “yeterli imzayý bulamazlar” diyor ama baþka merkezlerden esen rüzgârlar kimin deðirmenini döndürecek o henüz belli deðil…