Eti baþtacý eden, sebze ve karbonhidratlarý yok sayan son moda diyetlerin faturasý saðlýða çýkýyor. Baþka bir deyiþle ekmeði hayatýnýzdan çýkarmak kilo sorununu çözmediði gibi birçok probleme davetiye çýkarýyor.
DÜNYADA karbonhidratsýz yeme eðilimi en fazla ilgi gören diyet akýmlarýnýn baþýnda geliyor. Bunun ilk örneði 1972 yýlýnda Dr. Robert Atkins ile baþlamýþ ve günümüze kadar Dukan dahil birçok beslenme ile uðraþan hekimler ‘Karbonhidrat Kýsýtlý Diyetleri’ birer mucizeymiþ gibi yansýtmýþtýr. Buna paralel olarak bu sistemlerin ülkemizde de adaptasyonu veya kopyalarý çýkmýþ dünyada diðer düþük karbonhidratlara olan ilgi gibi ülkemizde de bu akýmlar raðbet görmüþtür.
Karbonhidratsýz saðlýk olmaz
Kalori alýmýndansa çok kýsýtlý ekmek, sebze ve meyvelerden yüksek niþasta içeren patates, havuç, mýsýr, tahýllarýn her çeþidi makarna dahil ve birçoðunda kurubaklagiller aþýrý kýsýtlanarak bunun yerine miktar belirtmeksizin kýrmýzý et, tavuk, balýk, yumurta ve hindi eti gibi hayvansal besinlerin doyana kadar yiyebilirsin önerisi bu sistemlere karþý isteði artýrmýþtýr. Bugünkü beslenme bilgilerimiz açýkçasý besinlerin çeþitli, denge ve öðün düzeni içerisinde yenmesinin kanserden kalp hastalýklarýna karþý koruyucu etkili oluðunu gösteriyor. Bu bitkisel besinlerin içerisinde denge halinde bulunan fitokimyasallar kanser, kalp, tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalýklarýn oluþumunu da önlüyor. Ekmeksiz veya karbonhidratsýz, daha fazla et ve ürünleri ile bol yumurta, tereyaðýyla beslenmenin kilo kaybýnda daha fazla vücut suyu ve vücudun glikojen depolarýndan kaybolduðu, uzun dönem bu þekilde beslenmenin kalp atýþý ritminde bozukluk, ani ölüm, osteoporosiz, böbrek harabiyeti, kanser riskinde artma, kanda kolesterol ve lipitlerde artma, aðýzda kötü tat, konstipasyon, diyare, baþ dönmesi, baþ aðrýsý, yorgunluk, güçsüzlük ve bitkinlik gibi ciddi sorunlara neden olduðu rapor edilmektedir. Türkiye’ye Özgü Beslenme Raporu’nda her öðünde tahýllardan yaþýnýza, cinsiyetinize, fiziksel aktivite düzeyinize ve bazal metabolizma hýzýnýza uygun porsiyonda ekmek çeþitlerini veya tahýllarý mutlaka bulundurun önerisi bulunmaktadýr.
ÝÇÝNDEKÝ MUCÝZE POSADA SAKLI
-Kostipasyon: Posa içeriði yüksek olan besinlerin tüketimi baðýrsak hareketlerini düzenler.
-Þeker hastalýðýlý riskini azaltýr: Tam taneli tahýllardan yapýlan ekmeklerde bulunan çözünebilir posa, karbonhidratlarýn emilimini ve sindirimini yavaþlatarak vücudun insülin ihtiyacýný azaltýr.
-Kalbe ve damara dosttur: Tam buðday ekmeði, çavdar ürünleri kalp ve damar hastalýklarý riskini azalttýðý belirlenmiþtir.
-Kanserle savaþýr: Yulaf, çavdar, tam buðday unundan yapýlan ekmekleri tüketmenin kanserden koruyucu etkileri de bulunmuþtur.
-Obezitenin tedavisinde etkilidir: Obezite tedavisinde bol miktarda posa alýnmasý gerekir. Posalý besinler, çok çiðnemeyi gerektirir, tokluk hissini artýrýrlar.