Bir dilim ekmek bin hastalığa deva

Eti baştacı eden, sebze ve karbonhidratları yok sayan son moda diyetlerin faturası sağlığa çıkıyor. Başka bir deyişle ekmeği hayatınızdan çıkarmak kilo sorununu çözmediği gibi birçok probleme davetiye çıkarıyor.

DÜNYADA karbonhidratsız yeme eğilimi en fazla ilgi gören diyet akımlarının başında geliyor. Bunun ilk örneği 1972 yılında Dr. Robert Atkins ile başlamış ve günümüze kadar Dukan dahil birçok beslenme ile uğraşan hekimler ‘Karbonhidrat Kısıtlı Diyetleri’ birer mucizeymiş gibi yansıtmıştır. Buna paralel olarak bu sistemlerin ülkemizde de adaptasyonu veya kopyaları çıkmış dünyada diğer düşük karbonhidratlara olan ilgi gibi ülkemizde de bu akımlar rağbet görmüştür.

Karbonhidratsız sağlık olmaz

Kalori alımındansa çok kısıtlı ekmek, sebze ve meyvelerden yüksek nişasta içeren patates, havuç, mısır, tahılların her çeşidi makarna dahil ve birçoğunda kurubaklagiller aşırı kısıtlanarak bunun yerine miktar belirtmeksizin kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve hindi eti gibi hayvansal besinlerin doyana kadar yiyebilirsin önerisi bu sistemlere karşı isteği artırmıştır. Bugünkü beslenme bilgilerimiz açıkçası besinlerin çeşitli, denge ve öğün düzeni içerisinde yenmesinin kanserden kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkili oluğunu gösteriyor. Bu bitkisel besinlerin içerisinde denge halinde bulunan fitokimyasallar kanser, kalp, tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların oluşumunu da önlüyor. Ekmeksiz veya karbonhidratsız, daha fazla et ve ürünleri ile bol yumurta, tereyağıyla beslenmenin kilo kaybında daha fazla vücut suyu ve vücudun glikojen depolarından kaybolduğu, uzun dönem bu şekilde beslenmenin kalp atışı ritminde bozukluk, ani ölüm, osteoporosiz, böbrek harabiyeti, kanser riskinde artma, kanda kolesterol ve lipitlerde artma, ağızda kötü tat, konstipasyon, diyare, baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk, güçsüzlük ve bitkinlik gibi ciddi sorunlara neden olduğu rapor edilmektedir. Türkiye’ye Özgü Beslenme Raporu’nda her öğünde tahıllardan yaşınıza, cinsiyetinize, fiziksel aktivite düzeyinize ve bazal metabolizma hızınıza uygun porsiyonda ekmek çeşitlerini veya tahılları mutlaka bulundurun önerisi bulunmaktadır.

İÇİNDEKİ MUCİZE POSADA SAKLI

-Kostipasyon: Posa içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi bağırsak hareketlerini düzenler. 

-Şeker hastalığılı riskini azaltır: Tam taneli tahıllardan yapılan ekmeklerde bulunan çözünebilir posa, karbonhidratların emilimini ve sindirimini yavaşlatarak vücudun insülin ihtiyacını azaltır.

-Kalbe ve damara dosttur: Tam buğday ekmeği, çavdar ürünleri kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir.

-Kanserle savaşır: Yulaf, çavdar, tam buğday unundan yapılan ekmekleri tüketmenin kanserden koruyucu etkileri de bulunmuştur. 

-Obezitenin tedavisinde etkilidir: Obezite tedavisinde bol miktarda posa alınması gerekir. Posalı besinler, çok çiğnemeyi gerektirir, tokluk hissini artırırlar.