Bir Erdoğan klasiği: 2001’in heyecanı, 2018’in sıradışı kabinesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ezberleri yine bozdu. 16 yıllık bir iktidarın lideri kim olursa olsun statükocu, tutucu ve değişime kapalı olması bir profil çizmesi beklenir. Bakanları açıklarken 2001’e döndüm. Partiyi kurduklarındaki heyecanın aynısı kürsüdeydi. Özel sektörden kabiyeye kazandırdığı değerlerle Amerikan sistemine yakın, yepyeni bir yönetim sistemi getirdi Cumhurbaşkanı.

Yeni dönem hepimize hayırlı olsun.

Biraz da bakanlara göz atalım.

 

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

Tam bir devlet adamı. Çok iyi bir bürokrat. Az konuşur, çok iş yapar. Reklamı sevmez, icraat adamıdır. Başbakanlık müsteşarıydı, oradan birikimi var. Türk Telekom ve THY yönetim kurulu üyelikleri yaptı. Kamu hizmetlerinde dijital dönüşümün mimarı bir isim. AFAD başkanıyken kriz, risk, afet ve acil durum yönetimi alanlarında uzmanlaşmıştır. 15 Temmuz’un isimsiz kahramanlarındandır, bertaraf edilmesinde büyük payı vardır. Türkiye daha 20 yıl hizmet edecek iyi bir devlet adamı kazanmıştır.. Siyasetin bilindik isimlerinden birinin olmaması, yepyeni bir yüzün gelmesi isabet oldu. Hayırlı olsun.

 

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Genç, dinamik ve artık deneyimli. En zor süreçleri bakan olarak yaşadı ve atlattı. Bu kritik kavşakta değişiklik olsaydı yeni gelen için çok sıkıntı olacaktı. İyi oldu. Hayırlı olsun.

- Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk. Son dönemin en önemli kadın ve aile derneklerinden KADEM’in Ankara temsilcisi. Genç ve aktivist bir isim. Aynı zamanda KADEM Genel Başkanı Doç. Sare Aydın Yılmaz da bu dönem milletvekili olup meclise girmişti hatırlarsanız. Kadına şiddet, aile içi şiddet ve çocuklarla ilgili önemli adımlar atılacağına inanıyorum. Hayırlı olsun.

 

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

Gencecik, pırıl pırıl bir bürokrat. Şahsen tanımıyorum ama TOKİ gibi Türkiye’nin lokomotifi bir kurumdan geliyor. Önceki - sonraki kurumların uyumundan büyük bir başarı hikayesi çıkarıp 20 yıl Türkiye’ye önemli hizmetlerde bulunabilir. Hayırlı olsun.

 

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

İbrahim Kalın’ın adı geçiyordu ama Mevlüt Çavuşoğlu koltuğunda kaldı. Dışişleri gibi sürekliliğin, sürdürülebilirliğin önemli olduğu bir görevde deneyimli birinin kalması önemliydi. Hayırlı olsun.

 

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Bakanlığın en hızlı dönemlerinden birinin müsteşarı. Devlet adamı olarak çok deneyimli. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İBB Başkanlığından beri mesai arkadaşı. Hazine ve Maliye Bakanlığının başına geçen Berat Albayrak ile iyi bir korelasyon içinde, birbiriyle çok yakın temasta bulunması gereken bu iki bakanlıkta iyi işler çıkaracak. Hayırlı olsun.

 

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Enerji Bakanlığında çok önemli işlere imza attı. Söylenenlere kulaklarını tıkayıp işini yaptı. Yapılan işlerin önemini, değerini belki 10 yıl sonra idrak edeceğiz. Piyasalar pek olumlu tepki vermemiş olsa da, ekonomide çokbaşlılık ortadan kaldırılmış oldu. Ben birçoğunun aksine çok başarılı bir bakanlık yapacağına inanıyorum. Hayırlı olsun.

 

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Suya, sabuna dokuna dokuna, yarını düşünmeden çarpışa çarpışa terörle mücadele ediyor. Değişikliğe gidilse bunca emeğe, çabaya yazık olurdu. Hayırlı olsun.

 

- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy

Okul arkadaşım (Üst dönemim). Turizm konusunda bence dünyadaki en önemli girişimcilerden biri. (Kardeşi Murat Ersoy ile birlikte). ETS’nin, Atlasjet’in ve başka bir çok girişimin sahibi. Turizmi avcunun içi gibi bilen bir isim. Çok başarılı olacak, turist sayısını 10 katına çıkaracak. Ama kültür bambaşka bir alan, o konuyu da bürokratlarıyla ya da bakan yardımcısıyla telafi edeceğini düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın, kültürel bir eksiklikten söz etmiyorum, uzmanlaşma ve odaklanmadan bahsediyorum. Hayırlı olsun.

 

- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

En çok ses getiren isimlerden biri. Eski Talim ve Terbiye Kurulu başkanı. PDR Profesörü. Partiler üstü bir isim. Siyasete karışmadan işini yapacağa benzer. Eğitimin tüm aksayan yönlerini gözü kapalı bilen bir isim. Mütebessim ve liyakat sahibi. Eğitim sektörünün çoğunluğunun muhalif olduğu bir camiadan bir gecede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok puan kazandırdı bile. Hayırlı olsun.

 

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar.

Yerine muhtemelen Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler Paşayı Genelkurmay Başkanı olarak göreceğiz. Böylece TSK, Pentagon gibi bir yapıya kavuşmuş oldu. Yani Milli Savunma Bakanlığı artık gerçek bir karargah, Genelkurmay ise kelimenin tam anlamıyla bir "kurmay başkanlığı" olacak. Hayırlı olsun.

 

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Medipol Hastanelerinin ve Medipol Üniversitesi’nin kurucusu. Sağlık sektörünün duayen ismi. Hem özel hastaneleri hem de devletin sağlık sistemini, açıklarıyla, eksileriyle, artılarıyla çok iyi biliyor. Gelir gelmez daha birkaç gün içinde yapacağı ilk icraatlarıyla bile ses getirecek. Hayırlı olsun.

 

-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi birlikte çalışması zor ve yüksek performans gerektiren bir liderle uzun yıllardır çalışan, onun en yakın mesai arkadaşlarından biri. Bu göreviyle bilinse de akademik olarak ABD’de çok iyi bir eğitim almıştır. Sadece kendi yapacaklarıyla değil, aynı zamanda yakın iletişim içinde olduğu ve Milli sanayi hamlesine omuz veren şirketlerin yöneticileriyle olan işbirliğiyle de çok ciddi mesafe kat edecek.