Hobbit, hayatýmda seyrettiðim en kötü filmdi. 14 cüce var, bunlarý korkunç kurtlar kovalýyor. Böyle bir senaryonun filme çekilmesini aklým almýyor. Filmi beðenenlere itibar etmeyin, Cüneyt Arkýn filmlerini de üç boyutlu seyredin ondan sonra konuþalým.
Dün bir arkadaþýmýn tavsiyesiyle Hobbit filmini seyretmeye gittim.
Üç boyutlu gözlük verdiler. Aslýnda bütün gözlükler üç boyutludur fakat bu, görüntüyü üç boyutlu görmemizi saðlýyor. Ýlk baþta tuhaf geldi, sinemanýn ortasýnda insanýn üzerine at sürülmesi hoþ bir deneyim olmadý. Fakat birkaç dakika sonra alýþtým. Sorun þu ki, bir buçuk saat sonra verilen arada gözlüðümü kaybettim.
Filmin ikinci yarýsýný üç boyutlu gözlük henüz icat edilmemiþken yapýlan kadim yöntemle, yani þaþý bak þaþýr yöntemiyle seyrettim. Filmden çýktýðýmda Zekeriya Beyaz’a o kadar benziyordum ki benden çeþitli konularda fetva isteyenler oldu.
Çoðunu kýrmayýp “Elbette, dinimizde bu da var” demek suretiyle fetvalandýrdým. Yýlbaþýnda hindi yerine tavuk kesmenin Christmas’ýn maneviyatýna zarar verip vermediðini soran yaþlý bir teyzeye “Elbette mümkünse hindi bulun, ama tavuk da kesebilirsiniz, içiniz rahat olsun, mühim olan niyettir” dedim. Teþekkür edip boynuma sarýldý ve bir süre aðladýk.
Filme gelince...
Hayatýmda seyrettiðim en kötü filmdi. Konusu özetle þöyle: Filmin baþlarýnda cüceler korkunç kurtlar tarafýndan kovalanýyor. Sonra korkunç kurtlar cüceleri kovalýyor. Düðüm sahnesinde cücelerin korkunç kurtlar tarafýndan kovalanmasý var. Ve muhteþem final sahnesi serinin bir sonraki filminde de cücelerin korkunç kurtlar tarafýndan kovalanacaðý yönünde iþaretlerle bitiyor. Hakikaten insanýn soluðunu kesecek türden.
Senaristin Hollywood’da saðlam baðlantýlarý olmalý. Böyle bir senaryonun filme çekilmesini aklým almýyor. Gidin ve bir yapýmcýya “Hocam þimdi 14 cüce var, bunlarý böyle korkunç kurtlar kovalýyor, nasýl fikir?” deyin. Sizi burada yazamayacaðým bir cevapla gönderecektir.
CÜNEYT ARKIN’IN GÜNAHI NEYDÝ?
Cüneyt Arkýn filmleriyle yýllarca dalga geçildi. Hobbit filmi onlardan bir gram üstün deðil. Cüneyt Arkýn’ýn tahta merdivenin her bir boþluðuna bir Bizanslý gelecek þekilde yaptýðý hareket bile aynen vardý. Fakat Hobbit’te kullanýlan 3D animasyonun binde biri Cüneyt Arkýn’a verilmedi.
Filmde tutarlýlýk da hak getire. 14 cüce Küçük Emrah’ýn bile baþýna gelmeyecek imtihanlarla sýnanýyor, azgýn kurtlardan, Orklardan, dað adamlardan kaçmaya çalýþýyorlar. Buna raðmen tek birinin burnu kanamýyor. Ýnsanda birazcýk insaf olur. 10 bin Ork canavarýnýn arasýnda elleri kollarý baðlý vaziyettelerken kurtulmayý baþarýyorlar. Nasýl mý? Yönetmen hepsini kurtarýyor. Aferin ona. Peter Jackson gerçek bir kahraman.
Madem zor bir durumdan kurtulmalarýný anlatacaksýn, makul sayýda Ork koy oraya. 10 bin deðil de 2 bin olsun.
HOLLYWOOD MAALESEF BÝTMÝÞ
Film 3 boyutlu olduðu için pek çok kiþi “Mükemmeldi, bayýldýk” diyebilir. Onlara itibar etmeyin. Cüneyt Arkýn filmlerini de üç boyutlu seyredin ondan sonra konuþalým. Kara Murat’ýn fýrlattýðý 3-5 Bizans askeri sinema salonunda üstünüze üstünüze gelsin ondan sonra “Vay bee herifler yapmýþ” demezseniz adam deðilim.
Açýkçasý böylesine dandik bir mevzu için adamlýðýmý pazarlýk konusu yapmam hoþ olmadý, bana yakýþmadý.
Bu filmden pek çok ders çýkardým. Çoðu aklýmda deðil ama þunu söyleyebilirim ki Hollywood bitmiþ. Bu bilgiyi ilk defa paylaþýyorum: Hollywood bitmiþ. Ýspanya’da yaþayan menajer bir arkadaþým var, ondan da teyit ettim: Hollywood bitmiþ. Hatta ve hatta Hollywood bitmiþ. Yüzüklerin Efendisi hasbelkader tuttu diye Peter Jackson’ýn “Ceketimi koysam izlenir” mantýðýyla konusu ve gerçekçiliði olmayan Hobbit diye film çekmesi bu çaresizliðin en bariz göstergesi. Çok yazýk.
Bu arada bana bu filmi tavsiye eden arkadaþýmý buldum ve yüzüne hapþurdum. Bunu hak etmiþti.