Prof. Fuat Sezgin Hakk'a yürüdü. 94 yaþýndaydý, çok deðerli bir bilim tarihçisiydi. Ardýnda kütüphaneler dolusu kitaplar kaldý, kendi yazdýklarýyla birlikte düþünüldüðünde, o bir okyanustu. Allah rahmet eylesin.
Çoðumuz onu, basýna düþen meþhur ''Kütüphane Davasý''yla tanýyoruz, Alman Hükümeti, Sezgin hocanýn kütüphanesini Türkiye'ye nakletmesine izin vermiyordu. Kültür Bakanýmýz Numan Kurtulmuþ'un her anýný büyük titizlikle takip ettiði bir kültürel kazanýmdýr, hocanýn yeniden Türkiye'ye taþýnan kütüphanesi. Ama bu kýsacýk malumatýn tülünü az biraz kaldýrdýðýnýzda Almanya ile Türkiye arasýnda gidip gelen çok eskilere dayalý bir baþka macerayý okursunuz... Almanya ile Türkiye, beyin ve emek göçünün karþýlýklý dalgalar haline yaþandýðý iki ülkedir.
Sezgin Hoca, 1960 darbesiyle üniversitelerden uzaklaþtýrýlan akademisyenlerdendi. ''147'lik''ler deniyordu, ''devrim karþýtý'' hocalara o günlerde... 1961'de misafir hoca olarak gittiði Frankfurt Üniversitesi'nde baþlayan ikinci bilimsel devresi, tüm dünyanýn dikkatini çekecek ihtiþamdaydý. Ne yazýk ki kendi ülkesinde yeterince bilinemeyen, tanýnamayan, istifade edilmeyen bir alimdi artýk Fuat Sezgin.
Peki onu Almanya'ya taþýyan rüzgar neydi, kimdi... Elbette antidemokratik darbe þartlarýydý hocamýzý muhacirliðe zorunlu kýlan. Ama yanýnda yetiþtiði büyük Þarkiyatçý Hellmut Ritter'in hazin hikayesi ve büyük tesirini de zikretmek gerek. Alman Nazi hükümetinin ýrkçý tutumuyla Alman Üniversitelerinden savrulan deðerli hocalarýn sýðýnaðýydý Türkiye o dönemlerde... Prof. Ritter de 1943-1951 yýllarýnda Ýstanbul Edebiyat Fakültesine gelmiþ deðerli üstadlardandý.
Fuat Sezgin'i bilim tarihinde Ýslam tarihsel izleðine aþýk eden süreç, Hocasý Ritter'in; ''bilimlerin temeli, Ýslam bilimleridir'' þeklindeki savýdýr. Tabiri caizse, 93 yýllýk ömrünü, son nefesine kadar bu ''sav''ý ispat etmeye adamýþtýr Sezgin... ''Geschichte des arabischen Schrifttums'' adlý 17 ciltlik eseri (18.cildi yazmaktaydý, yarým kaldý), Ýslam’ýn ilk dönemine ait dini ve tarihi birikimi, edebiyattan, coðrafya ve haritacýlýða kadar bütün ana ve yan bilim dallarýnýn medeni külliyatýný anlatýr. 1982 yýlýnda Ýslam Bilim Tarihi Enstitüsünü, ardýndan müzesini kurdu.
Fuat Sezgin Hocamýz Ursula Haným'la evliydi. Kýzý Hilal Sezgin Haným da yazardýr. 2008'de Fuat Sezgin'in öncülüðü ve Cumhurbaþkanýmýzýn himayelerinde, Ýstanbul Ýslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi kuruldu.
***
Bizim Ýslam kaynaðý olarak Kuraný Kerim'den sonra en çok okuduðumuz ve güvendiðimiz külliyat Ýmam Buhari hazretlerinin topladýðý sahih hadislerdir. Fuat Sezgin hocamýzýn doktora tezi ise Ýmam Buhari'nin yaslandýðý kaynaklar üzerineydi. Tabiri caizse, ''kaynaðýn kaynaðý'' idi onun peþine düþtüðü...