Bir gecede zengin mi olacaðýz

Bu baþlýk  bu hafta gazetelerde vardý . Türkiye Ýstatistik Kurumu Milli Geliri Avrupa Birliði’nin normlarýnda(Eurostat)hesap edince bu durum ortaya çýkacak türden haberlerdi. Ben ister istemez Günaydýn diyorum. Bundan tam 11 yýl evvel  Türkiye  Tekstil Ýþ Verenleri Sendikasýnýn desteði ile bir araþtýrma yapmýþtýk.Çarpýcý sonuçlar þöyle idi . TÜÝK Milli gelir hesaplamalarýnda bir çok hizmet ve üretim sektörü çýktý deðerlerini dikkate almýyordu. Hesaplamalarda Kullanýlan fiyatlar serisi  en az on yýl eski. Hatýrýmda kaldýðý kadar, konut sahipliliðinin milli gelire katkýsýný hesap ederken ev baþýna ayda 83 TL kira öngörüyordu. Halbuki çapraz kontrol yapýlsa köylerdeki kümes kiralarý dahi bu rakamdan fazla idi. Sektörler arasý girdi-çýktý çarpanlarý demode ve çok eski. Sektörler ile ilgili çalýþmalarý yok.. Masa baþýnda “atmasyon stok ve envanter rakamlarýnýn kullanýmý var. O araþtýrma sonucunda yapýlan hesapta elde edilen rakam TUÝK’in 2002 yýlý milli gelir  hesabýnýn %65 fazlasý idi.Üç yýl önce TUÝK hesap tarzýný biraz modernleþtirdi ve bir önceki yýl ile olan farkýn  %35 olduðunu kabul ederek milli gelir rakamlarýnda düzeltmeler yaptý.Þimdi de Eurostata tam uygun olarak hesap yapacaðý anlaþýlýyor.Bu hesaplama tarzý da  bir %25-30 fark elde getirecek. Böylece bizim 11 yýl önce söylediðimiz ve yazdýðýmýz rakamlara gelinecek.

Yani insanýmýz bir gecede zengin olmayacak, sadece yanlýþ hesaptan dönülerek doðru rakamlar üretilecek.

Eh 11 yýl aradan sonra TUÝK’te ki personel eðitilmiþ, lisan öðrenmiþ ve Eurostat normlarýna vakýf olmuþ ise yine de bir kazançtýr.

Burada  önemli olan Türkiye’nin milli gelir hesaplarýný 1950’ lere kadar götürmektir. En azýndan OECD’ nin 1960’tan baþlattýðý resmi istatistik yayýnlarý ile beraber olabilmektir.Böyle bir hesap tarzýný kendimizin kullanmayýp ta Eurostatýn zorlamasý ile yapmýþ olmanýn sýkýntýsý dýþýnda sevindiðimi ifade etmek isterim.