Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Bir gün değil, her gün

Anneler Günü’nü ne zamandan bu yana kutladığımı hatırlamaya çalışıyorum. Ortaokuldan önceye gidemiyorum. O zaman da çok farkında mıydım? Hayır. Bu kötü bir şey mi? Buna da hayır. Çünkü, sevginin tek güne sığdırılması, pompalanması, o sevgiden yoksun olanların acı anılarını su yüzüne çıkarıyor. Bu Anneler Günü öncesi biraz daha duygusalım bu konuda... Öte yandan sadece hediye almak üzerine kurulu bir kutlama kültürü de içime sinmiyor. Bunları konuşurken bir arkadaşım “Tamam sevgimizi her gün gösterelim. Ama bir gün, onun için özel bir şey yapmanın neresi kötü!” dedi. Hiçbir yeri kötü değil elbette... Üstelik anneliğin hep vermekle ilişkilendirilmesine karşın onların da ilgi, sevgi, hediye alma ihtiyacına da hatırlatıyor. Buna da eyvallah! “Bir orta yol bulmalı” diye düşünürken Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul’un Anneler Günü değerlendirmesi imdadıma yetişti. Her şeyin altından kalkmaya çalışan annelerin, bu yükün altında ezildiğini belirten Yurdakul, şunları söylüyor:

“Hayatın yükü altında ezildiğinde, anne daha sinirli bir insan oluyor ve sonra ‘Niye çocuklarıma sinirli davrandım?’ diye üzülüyor. Bu günde elbette hediye alınabilir ama en güzel hediyenin annenin yükünü azaltmak olduğunu unutmayalım. Babalara ve çocuklara en önemli tavsiyem budur. Eve gelince televizyonun karşısına geçen, yemeğini yiyip eline bilgisayarını alan, çocuklarıyla az ilgilenen ve geri kalan işleri eşine bırakan bir erkeğin, Anneler Günü’nde en iyi hediyeyi alsa da eşini mutlu etmesi mümkün değildir. Onların yükünü almak onun için en güzel hediye olacaktır.”

Bu tavsiyeyi kulağımıza küpe ederek Anneler Günü için iyi vakit geçirme önerime göz atalım mı? Biz geçen hafta sonu, Kerem ve Elvan ile birlikte The Marmara Taksim’de çikolata atölyesindeydik. Birlikte çikolata yaptık. Ben, onların heyecanını izlemenin tadı ise hiçbir çikolatada yoktu diyeyim siz varın ne kadar eğlendiklerini hesap edin. “Ben yapamadım” diye üzülmeyin, The Marmara Taksim’de yer alan ve 30 yılı aşkın süredir el yapımı çikolata hazırlayan Chocolate Shop, anneler için çok özel hediye alternatifleri hazırlamış. Çikolatalı ve marmelatlı kalpli bisküviler, marzipanlı, çilekli ve çikolatalı kalpli pasta çeşitleri, kadife ve armalı kutularda paketlenen praline çikolatalar, tatlı sohbetlerin eşlikçisi olabilir...