Bir habercinin 2018 dilekleri…

2017 yılını geride bırakalı sadece 48 saat oldu… Hem Türkiye için hem de dünya için zor bir yıl oldu… Umutlarımız, iyi dileklerimiz 2018 için… Yeni yılda habercilik adına da güzel temennilerimiz var… İşte benim 2018’de habercilik adına temenni ve dileklerim…

- Kakafoni, gürültü değil gerçek habercilik ön planda olsun. Köşe yazarlarının muhabir, kameraman ve foto muhabiri üzerinden beslenip ucuza kaçmadan okuyucuya yeni bir şeyler sunacağı bir yıl olsun 2018…

- Araştırmacı gazetecilik yeniden önem kazansın. Saha muhabirliği değerli olsun. Masa başı gazetecilik değil alan gazeteciliği itibarlı olsun.

- Analitik haberler çoğalsın. Haberciler donanımlarıyla, tecrübeleri ile izleyiciye, okuyucuya yeni bir vizyon katsın. Somut ve sadeleştirilmiş bilgi kıymetli olsun.

- Öyküleştirilerek yapılan haberler çoğalsın 2018’de. 2018 Türkiye’de habercilik adına bir dönüm noktası olsun.

- İdeolojiler üzerinden değil gerçekler üzerinden olaylar haberleştirilsin. Gazetecilik yeniden itibarlı bir meslek olsun. Mesleğin ahlakına uygun gazeteciler de çoğalsın.

- PR şirketlerinin hazırladıkları metinler üzerinden haber yapılmasın. PR şirketlerinin gezilerine, yemeklerine, davetlerine ve de hediyelerine tenezzül edilmesin. Haberciler onlara teslim olmasın.

- Elindeki bilgiyi iyi işleyebilen haberciler değerli olsun… Veri gazeteciliği Amerikan’ın dayattığı gibi sadece rakam olarak baz alınmasın. Gerçek sadece rakamlardan ibaret değildir. Rakamların gerçekliği sahada mutlaka aransın.

- Haberciler kamu görevini yaptıklarını asla unutmasınlar… Özel hayata, birey hakkına, özel hayatın mahremiyetine azami dikkat etsinler (kamu yararına bir durum varsa şartlar değişir elbette)

- Haber televizyonları birbirinin kopyası işler yapmasın. Her ekran kendine özgü tasarlansın. Her haber kanalı da farklı bir editöryal çizgi izlesin. Kimse kimseye benzemesin. Taklitten kaçınılsın! Her haber merkezinin kendi gündemi olsun.

- Gündemi bir gün geriden gelen gazeteler değil haber kanalları belirlesin 2018’de. inşallahJ

- Televizyon muhabirleri haberi oluştururken televizyon haberciliğinin esaslarına riayet etsinler. Estetik kaygıları olsun. Televizyon haberciliğinin en temel ve en güçlü unsurunun GÖRÜNTÜ olduğunu unutmasınlar… Kurdukları cümleye göre görüntü aramasınlar. Kullanacakları görüntüye göre cümle kursunlar…

- Ve en önemlisi doğru haber versinler. Teyit mekanizmasını daha sıkı uygulasınlar. Günümüzde aşırı derecede çeşitlenen haber kaynakları arasında kaybolmasınlar. Unutmasınlar ki GERÇEK tektir.

- Son olarak, toplumu umutlandıran, sevindiren, gülümseten ve aydınlatan haberler olsun hep 2018’de. Herkese iyi bir yıl dilerim.